0

И збирателите сами ще трябва да сгъват бюлетината си при гласуването. Това стана ясно на семинар, организиран от ЦИК заради наближаващия президентски вот, който трябва да се проведе на 6 ноември заедно с референдума. Когато гражданите влязат в секцията, членовете на комисията трябва задължително пред очите ни да откъснат бюлетината от кочана и да поставят първият печат. Ако вече има готови откъснати и сгънати бюлетини, имаме право да я върнем и да си поискаме нова. След като поставим своя вот ние сами трябва да сгънем бланката, но така че полетата за печатите да се виждат. Ако случайно не сме я сгънали както трябва, то ще бъдем помолени да се върнем обратно в тъмната стаичка. Целта е членовете на секцията без проблем да откъснат отрязъка от бюлетината, където е поставен нейният номер.

При грешка при попълването на бюлетината избирателите ще имат право само на една поправка и ще могат да си поискат нова бюлетина. "Ако направите втора грешка, няма да получите трета бюлетина", коментираха говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Камелия Нейкова. Няма пречка сутринта да гласуваме само за референдума, а следобед да се наредим отново на опашката, за да гласуваме и за държавен глава.

Забранено е снимането с телефон в тъмната стаичка, ако пък демонстративно покажем как сме гласували, то тази бюлетина се счита за невалидна и няма да бъде пусната в урната.

Стана ясно още, че  е по-лесно да гласуваме, ако сме на командировка в чужбина, отколкото ако сме в друг град в страната. Българите зад граница могат да отидат само с личната си карта в която и да е секция и да дадат своя вот. За целта ще бъдат дописани в списъците и ще попълнят заявление, че не са гласували на друго място. У нас гражданите могат да гласуват на другаде, само ако се различават настоящият и постоянният им адрес. "Ако сте от София, но сте на командировка в Русе, то ще можете да гласувате в съседна Румъния", разясни Нейкова и обясни, че ЦИК трябва да спазва правилата, въведени в Изборния кодекс. От 2015 година заявление за гласуване на друго място се издава само за членовете на СИК, РИК, за наблюдателите, както и за самите кандидати за президент.

ЦИК показа и образец на бюлетината за вота за държавен глава, която ще е дълга близо 60 сантиметра. Квадратчето "не подкрепям никого" по никакъв начин няма да повлияе върху избирателната активност, разясни Цветозар Томов. По думите му при мажоритарен вот, дали ще се броят резултатите от квадратчето или не, ефектът върху вота ще бъде "пренебрежително малък". Според него влиянието ще е единствено върху това при какви условия ще се проведе втори тур. "Вероятността за победа още на първи тур ще стане по-ниска", каза той и побърза да уточни, че вероятността да бъде обърнат резултатът при балотаж също е малка. "Залагам си главата, че и при двете методики ще имаме един и същи краен победител", обясни Томов. Изборните протоколи пък преминават през няколко контроли при отчитането. Членовете на секциите получават специална разписка от Информационно обслужване при предаването им. Ако има грешки те трябва да бъде поправени. Същото се повтаря при предаването на изборните книжа в ЦИК, където се получава втора разписка и се прави ново преброяване. Томов разказа и за един куриозен случай на местния вот през 2015 година, когато една секция в София е била върната над 40 пъти, за да оправя грешки в протоколите си.

При референдума може да да гласуваме по-различен начин за всеки от трите въпроса. Бюлетината се счита за валидна дори, ако сме дали отговор само на един от въпросите. Важно е да се отбележи, че за допитването ще се отчитат резултатите по трите въпроса поотделно. Именно затова и обявяването на крайният резултат от референдума няма да е толкова бързо, уточниха от ЦИК

Специални брошури ще бъдат разпространени чрез МОН и ВУЗ-те и ще разясняват как студентите могат да гласуват. Те могат да направят това само със студентска книжка, като изискването е тя да бъде заверена, а младежите да са редовно обучение.