0

Н ай-често в края на лятото има време да се засадят салати. Те могат да бъдат засадени на интервали от 10-15 дни.

Най-често в края на лятото има време да се засадят салати. Те могат да бъдат засадени на интервали от 10-15 дни.

Салатата е зимоустойчива зеленчукова култура. В Южна България почти винаги може да понася зимата на открито при предзимно засаждане. Нужни са й 2-3 месеца за достигане на консумативна зрялост.

Салатата е студоустойчиво растение. Тя продължава да расте и при темтература 5оС. Млади, във фаза на 7-8 розетни листа, и закалени растения дори при слабостудоустойчивите сортове издържат до -5, -6оС; по-студоустойчивите сортове издържат през тази фаза до -10, -12оC. Образувалите глава растения обаче са чувствителни към понижаването на температурата. Цветоносните растения измръзват при -2оC.

 

Ден

 

Салатата е растение на дългия ден. Скъсяването на деня забавя настъпването на генеративната фаза. За образуването на главите при ранните сортове благоприятна дължина на деня е 9-12 часа, а при летните сортове - 10-18 часа.

Салатата има много бърз растеж, макар и нееднакъв през целия вегетационен период. При сортовете главеста салата листната повърхност и теглото нарастват най-динамично, когато започне завиването на главите.

 

Растеж

 

При марулята растежът на листата протича по-равномерно. Поради активното натрупване на богата листна маса за къс период салатата се отличава с голяма взискателност към плодородието на почвата. Най-подходяща е глинесто-песъчливата, рохкава, неутрална или слабо алкална (pH 6.0-7.2), влагоемна и богата на органични вещества почва. Тежките почви са предпочитани пред много леките. Непосредственото торене на салатата с пресен оборски тор не е целесъобразно, тъй като културата става готова за прибиране, преди да започне неговото действие.

 

Тор

 

Много подходящ за отглеждането на салатата е добре разложеният оборски тор. Действието на минералните торове е по-ефективно при високо съдържание на органични вещества в почвата. Под влияние на азота в листата се натрупва повече хлорофил, което има значение при слаба светлинна интензивност, тъй като се активизира фотосинтезата. Фосфорът ускорява свиването на главите. Добри предшественици са всички зеленчукови култури, торени с оборски тор.

 

За засаждане през август изберете сорт марули с кратък вегетационен период, представители на които лесно понасят и облачно време. Марулята може да се яде 35-40 дни след засаждането и расте най-добре при температура от 10-15 °С.

Добри предшественици на салатата са ранни краставици, дини, пъпеш, лук, ранни картофи. Тя е добър предшественик на праза.

 

30 г семена достатъчни за 1 дка

 

За есенното отглеждане семената се засяват в началото на август на открити  площи, препоръчва се използване и на агрел за запазване на необходимата почвена и въздушна влажност. На 1 m2 от лехата се засяват 1,5-2 г семена, 25-30 г семена са достатъчни за отглеждане на разсад за 1 дка. Семената се покриват с торо-почвена смеска, поливат се и лехите се засенчват. След поникване лехите се откриват, като се поддържа оптимална влажност на почвата. Разсадът е готов за разсаждане при формиране на 5-и 6-и лист. Това е приблизително 30-40 дни след засаждане.

За засаждане на един декар трябва да се отглеждат 10-15 квадратни метра разсадна площ. Необходимо е разсадът да се проветрява редовно, за да се поддържа умерена температура и влажност. Преовлажняването заедно с неправилно поддържане на въздушно газовия режим причиняват бързо развитие на болести мана и загниване на растенията.

 

Поливките се спират при оформяне на главите

 

Есенната салата се разсажда на фитарии на разстояния 30/25 см. При засаждане на кавали растенията се засаждат от двете страни на кавалите. Зимната салата се засаждат на високи лехи широки 70 cm на разстояние 25/25cm.

Грижите през вегетацията включват подхранване и разрохкване на почвата. Поливките се преустановяват, когато се оформят главите, за да се избегне появата на болести по растенията. Есенната  култура се прибира през октомври. От марулята може да се отрежат 7000-8000 стандартни растения от дка, 9000-10 000 растения от главестта салата.