0
Ако човек прекарва повече от час дневно със смартфона в ръка, независимо дали приказва, играе на видеоигри или сърфира в интернет, вероятно страда от депресия, твърдят американски учени, цитирани от в. “Дейли телеграф”.
Според изследователите времето, в което ползваме мобилния си телефон, и неговото местоположение може да даде сведение за здравословното състояние  самия човек  и да се каже дали той е зареден с оптимизъм или е потиснат и го грози депресия.  Колкото повече време прекарва с телефона си, независимо какво прави с него, толкова по-вероятно е да е в депресия.
Депресираните работят
с мобилния си телефон средно около 68 минути,
а недепресираните - около 17 минути.
Проследяването къде човек използва телефона с GPS-а  също може да послужи за разкриване на психичното му състояние.
Ако той стои през повечето време вкъщи или посещава ограничен брой места, това също е свързано с депресия, твърдят учените. Другият риск,  който го слага в графата на психично нестабилни, идва от  нередовния график - например при работата на смени.
Средно един от 10 души страда от депресия. Учените допускат, че новото изследване може да помогне проблемът да бъде открит навреме и да се вземат мерки за адекватно лечение.  Тъй като в повече случаи депресираните не признават дори и пред себе си за проблема и не търсят медицинска помощ.
Когато човек бъбри или си играе с телефона, той се отвлича и не мисли за  проблеми, сложни взаимоотношения или наранени чувства. С други думи за всичко онова, което за него
носи негативна нагласа.
„Бягството от реалността, „скриването” от проблемите е характерно за хора с депресия”, обяснява ръководителят на изследването Дейвид Мор от Северозападния университет.
След анализ на честотата на употреба на смартфоните и локализацията им  учените открили  хора в депресия с 87 процента точност. Този метод се оказал по-надежден от анкетите със стандартни въпроси. За целта на изследването учените са проследили в продължение на две седмици 20 жени и 8 мъже, застрашени от депресия. Средната им възраст била 29 години.