0

Диетата на Попай ни помага да прогоним умората, която ни наляга през пролетта. Спанакът ни зарежда с енергия, защото е истинска съкровищница на полезни вещества.
Любовта на Папай моряка към спанака е накарала милиони деца по света да наблягат на зеленчуците, показва ново проучване. Хлапетата, които редовно гледат анимационни филмчета с участието на мускулестия пътешественик, който непрестанно яде спанак, хапват двойно повече зеленчуци в сравнение с останалите си връстници, които се забавляват с други анимации.


Консерва
Оказва се, че той наистина ни зарежда със сила и енергия, откриха американски учени. Когато морякът е изправен през неприятност, първо отваря консерва със спанак, след което добива сила и мускулите му набъбват. Любимият спанак на Попай трябва задължително да присъства на трапезата ви заедно с другите зелени чудеса на пролетта, твърдят диетолози. Той може да прогони по-бързо умората, която ни мъчи през пролетта.


Макар зеленото растение да е добре известно през цялата година, неговият сезон е от март до юни. То е популярно заради своите хранителни качества и забележителни способности за възстановяване на енергията, увеличаване на жизнеността и подобряване на качеството на кръвта. Всичко това постига чрез богатството си на желязо. То играе централна роля във функцията на червените кръвни клетки, които помагат при транспортиране на кислород в организма, в акумулирането на енергия и в синтеза на ДНК. Спанакът също така е отличен източник на витамин К, А, С, В2, както и на манган, магнезий, желязо. Витамин К е важен за поддържане на здравето на костите и е трудно да се намерят зеленчуци по-богати на витамин К от спанака. Макар да е много полезен, трябва да се знае, че той съдържа голямо количество оксалат. Хората, които страда от така наречените оксалатни камъни в бъбреците, трябва да избягват консумацията му. Пациентите трябва да приемат по-малко от 50 милиграма на оксалат на ден. В спанака има повече от 50 милиграма, така че е добре да го изключите от менюто си.
Цвят
Тъмнозеленият цвят на лисата на спанака пък показват, че те съдържат високи нива на хлорофил и здравословни каротеноиди - бета каротин, лутеин и зеаксантин. Тези фитохимикали имат противовъзпалителни и антиракови свойства и са особено важни за зрението, помагат за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта.
Освен всичко спанакът е и съкровищница и на фолиева киселина. Жените, които планират бременност, би трябвало да обогатяват храната си с нея, тъй като тя е дефицитна в нашия национален модел на хранене. Тя се среща и в лапада, копривата, марулите, зеления лук и чесъна, които не са консумират достатъчно от хората. Например киселецът е едно от най-ранните пролетни растения, което е способно да засили имунитета ни. Той съдържа много вода, белтъчини, въглехидрати, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини и минерални соли. Макар на родната трапеза листният зеленчук да е пренебрегван, в миналото в Западна Европа той е бил неизменна част от храната на двореца. От вкусните зелени листенца хапвали още фараоните, показват изворите.