0

Промяната на температурите – от студено към топло и обратно през пролетта, влагата и честата промяна в атмосферното налягане оказват влияние върху всички органи и системи, засегнати от хронични заболявания. Едни от най-острите прояви, свързани с времето, са в костите и ставите. Ако човек страда от остехондроза, гонартроза, ревматоидни заболявания или има спортна травма, няколко дни пред това усеща застудяването и валежите. Причината е, че на промяната на налягането оказва влияние върху периферната нервна система, от своя страна тя се изразява с болка в увреденото място.. Засилват се не само болките, но и сковаността.Ставните болести са едни от най-честите у нас. Над 200 са ревматичните болести. Според статистиката половин милион българи страдат от шипове, 60 000 са с ревматоиден артрит, а близо 800 000 страдат от изявена остеопороза или са на път да развият болестта. Други 30 000 имат подагра, 10 000 от болестта на Бехтерев и още 4 000 са засегнати от псориазис. Тези болести трябва да се лекуват до края на живота и често завършват с инвалидност.Засега не е ясно на какво се дължат по-голяма част от тези заболявания. Това затруднява профилактиката. Само ранната диагноза и лечение, могат да спестят тежките последици. Рехабилитацията обаче определено подпомага раздвижването, премахването на болките и забавя задълбочаването на уврежданията от заболяването. Освен нея, има и едно лесно и приятно средство – гимнастиката, която човек може да извършва с удоволствие и без напрежение у дом.

Китайска гимнастика забавя уврежданията

Древните китайци са завещали на човечеството не само много добри природни лекарства, иглотерапията, огнения масаж и редица ефикасни средства на нетрадиционната медицина, но са създатели и на едни от най-добрите система за раздвижване на костно-мускултата система. Упражнения за тазобедрените и коленните стави по метода на доктор Ван Пейдзю е взаимствана именно от древността. По този начин „смазват” ставите и ги предпазват от бързо износване, а при вече увредените го забавят.

=Краката са прибрани, ръцете са върху коленете. Краката се свиват в коленете и от това положение се правят въртеливи движения с коленете по посока на часовниковата стрелка и обратно. Упражнението се повтаря 4-6 пъти.

= За тазобедрените стави

По-широк разкрачен стоеж, ръцете са на кръста. Тялото се завърта на ляво като се сгъва левият крак, след това се връща в изходно положение и същото движение се повтаря в другата посока. Тежестта е на свития крак. Упражнението се повтаря 4-6 пъти.

= За коленни стави

Краката са прибрани, ръцете са на коленете. От това положение се кляка до долу, ръцете докосват пода, а коленете се изправят като тялото остава наведено, накрая се изправяте в изходно положение. Упражнението се повтаря 4-6 пъти.

= За тазобедрени и коленни стави

Разкрачен стоеж, колената леко присвити. Дясната ръка е върху лявото коляно, а лявата е свободно отпусната до тялото като бавно се вдига отстрани до горе и се следи с поглед. След това се спуска надолу и се поставя върху дясното коляно. Заема се изходно положение и движенията се повтарят с другата ръка. Упражнението се прави 4-6 пъти.

=Леко разкрачен стоеж. Изнася се левият крак напред, а ръцете се вдигат нагоре. След това десния крак се свива в коляното и с ръцете се притиска силно към гърдите. Заема се изходно положение и същото движение се прави, като краката се сменят в в обратния ред. Тежестта пада върху правия крак. Упражнението се прави 4-6 пъти.

Три трика за надхитряне на лошото време

Три лесни упражнения са истински трикове за надхитряне на болките при ходене при промяна на времето.

Упражнение 1 - Седнете на стол и поставете между коленете си малка гумена топка или възглавница. Стъпете стабилно на пода, изправете гърба и повдигнете ръце напред с длани обърнати надолу. Стегнете бедрата и бавно се изправете, държейки ръцете изпънати напред и топката между коленете. Задръжте в това положение за 30 секунди.

Упражнение 2 – Застанете прави и поставете стола от дясната ви страна, с облегалката към вас. Хванете се за облегалката и повдигнете левия си крак настрани, накланяйки тялото. Лявата ръка сложете на хълбока за по-голяма опора. В това положение трябва да останете стъпили само на десния си крак, а левия да е под ъгъл около 45 градуса. От това положение завъртете левия си крак от тазобедрената става навътре, така че пръстите ви да се насочат към пода. Без да променяте тази позиция сгънете левия крак в коляното и го придвижете към гърдите. След това разгънете крака завъртайки го обратно в неутрално положение, до достигане на изходна позиция. Повторете това движение 20 пъти и повторете с другия крак.

Упражнение 3- Легнете на пода или върху килимче за упражнения. Сгънете краката в коленете и поставете между тях малка гумена топка или възглавница. Ръцете поставете до тялото с длани обърнати надолу. Стегнете мускулите на седалището и корема и повдигнете таза, стискайки топката между коленете. Задръжте в крайно положение за няколко секунди и бавно спуснете. Направете това движение 30 пъти.