0

В сички сме чували за правилото за 5-те секунди, което гласи, че ако вдигнете паднала на земята храна в рамките на пет секунди, тя ще става за ядене.

Няколко учени разгледаха проблема и решиха да сложат край на този слух веднъж завинаги, като изследват прехвърлянето на бактерии по храната от различни повърхности като дърво, плочки и дори килим.

Те откриха, че вредни бактериални колонии, като салмонела и кампилобактер, могат да оцелеят на земята в продължение на четири седмици.

След анализ учените научават, че когато храната падне върху плочки, тя незабавно поема 99% от колониите с бактерии. На дървени повърхности храната получава наполовина по-малко бактерии. Най-безопасно е, когато филийката ви падне върху килим, където прехвърлянето на бактерии е само 0,5% в рамките на 5 секунди.

IStock

Имайте предвид, че прехвърлянето на колонии се увеличава колкото по-дълго храната остава на земята. Така че в мита за 5-те секунди има голяма доза истина.

Д-р Сермер Межер даде своя коментар пред британското издание Mirror и според него твърдението не е вярно.

„Инвазивните бактериални видове като салмонела и кампилобактер могат потенциално да причинят заболяване, когато бъдат погълнати чрез замърсена храна или вода или чрез контакт със заразени животни или повърхности“.

Тези бактерии могат да оцелеят и да се размножават в стомашно-чревния тракт, причинявайки различни симптоми, вариращи от лек гастроентерит до сериозно потенциално фатално заболяване.