0

В света на информационните технологии компютърът е не по-малко нужен от перодръжката в миналото. Ползват го от работници до учени.

Продължителната работа с него обаче създава и здравословни проблеми. Най-честият е т. нар. сухо око. По – точно то се получава с резултат на неспазване на елементарна хигиена при заседяване пред монитора. За да се опази зрението възможно по-продължително време здраво, трябва да си даваме почивка на всеки 30-40 минути, да завъртим стола и през прозореца да погледнем възможно най-далечната сграда или дърво. Това упражнение е за 3-5 минути. Друго много важно е, че увлечени в информацията, която получаваме, забравяме да мигаме. При това положение започва да се променя слъзният филм, говорим за синдрома на сухото око. В офисите има и климатик. В такъв случай трябва да се капят капки изкуствена сълза без консерванти. Разстоянието от очите до монитора трябва да е 70 см.

Най-честото офталмологично заболяване при децата е мързеливото око - то се отклонява в някаква посока, най-често навътре. Но има случаи, когато мързеливите очи са успоредни. Гледайки, детето не може да разбере дали вижда еднакво с двете очи.

То е по-слабо и по-недоразвито от другото, когато бъде открито навреме, може да бъде коригирано. При това състояние промените не са анатомични, а функционални. 30 на сто от т. нар. мързеливо око се дължи на неносенето на очила. В такива случаи е възможно детето да отказва да чете книжки, дори само да разглежда картинките им и да рисува. Това са първите симптоми, които трябва да подскажат на родителите, че е време да го заведат на детски очен лекар.

При хората над 40 години при всеки преглед за очила или смяна на очила трябва да се измерва и очното налягане. Това се прави, тъй като глаукомата е едно изключително сериозно заболяване, то не дава никакви типични оплаквания. Пациентът не знае, че го носи. При тази диагноза понякога се стига дори до загуба на зрението на едното око. Едно от малкото нетипични оплаквания, които могат да подскажат за нея е сълзенето на окото. То обаче може да се получи и в резултат на честата смяна на очила за близко гледане и това да подведе както пациента, така и лекаря. За това сериозно заболяване важна роля играе наследственият фактор. Така че, ако имате болен от глаукома или ослепял човек в семейството, желателно е да си проверявате очното налягане преди навършване на 40-годишна възраст.

При възрастните хора патология е старческото перде или т. нар. катаракта. Това заболяване все повече се възприема като стареене на окото. Среща се обаче и при млади хора.

След 70-е изключително тежка и сериозна патология е макулната дегенерация.

При нея се засяга центърът на окото, на очното дъно и на макулата, която е отговорна за четенето и възприемането на цветовете. Проявите са тъмно петно пред окото, засегнатият не може нито да чете, нито да гледа любимия си сериал.

Човек може сам да провери дали вече има очни промени, като затвори едното или другото око и да наблюдава дали има разлика във виждането на предметите. Важно е да се следи дали има или няма изкривяване на образа. За този своеобразен тест могат да послужат фугите в банята, докато човек се мие сутрин. Ако те не са прави, време е да отиде на очен лекар. Чупенето на образа или отпадането на част от буквата от даден текст при четене е сигурен сигнал, че незабавно трябва да се потърси специалист. Това е признак за ранен стадий на макулна дегенерация.

Фитнесът противопоказен,

ако носиш очила

Фитнесът е полезен, но е възможно да се окаже проблем за хората, които носят очила за астигматизъм или са с някакъв офталмологичен проблем. Прекомерното физическо натоварване може да доведе до усложнения. Това важи и за силовите спортове, като бокс и вдигане на тежести, например. Затова, ако много искате да спортувате, но имате проблем с очите, се консултирайте с вашия очен лекар. Разходките обаче задвижват целия организъм, балансират притокът на кръвта, към главата, с което се оросява мозъкът, това е здравословно и за очите. Храната е много важна. Неотдавна учени развенчава митът, че морковите запазват доброто зрение. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от тях. Здравословни за очите са листните зелени зеленчуци – спанак, броколи, лапад, коприва и царевицата.

 

Омега 3-мастните киселини пазят от кръвоизлизи

Научни изследвания са доказали, че редовният прием на храни, богати на омега-3 мастни киселини защитават малките кръвоносни съдове, разположени в окото, от кръвоизлизи. Сьомгата и сардините съдържат най-много от тях, но това не ви пречи да си похапвате и други морски деликатеси и риба. 100-150 грама е препоръчителното седмично количество.

Щраусовото и пуешкото месо са чудесни и здравословни заместители на телешкото, пилешкото, агнешкото и свинското. Те са нискокалорични и същевременно съдържат достатъчни за организма и много полезни за очите протеини, цинк и желязо. Можете да ги готвите, да ги хапвате в сандвичи или да слагате в салати.

Компрес от слез цери конюнктивит

Ако страдате от конюнктивит, можете да приложите една проста процедура от миналото. Няколко дни правете компрес с предварително смлени листа от слез. За подобряване на зрението, народната медицина препоръчва да похапваме повече жито.

При възпалени очи, нарежете на много ситни парчета картоф, след това го наложете на слепоочията си. След час махнете превръзката. Можете да покриете очите си с топъл компрес мляко преди лягане. За измиване на очите използвайте отвара от лайка,след като е изстинала.