0

Сокът от цвекло е истински еликсир на здравето. Уникалните полезни свойства на това кореноплодно се дължат на балансирания комплекс витамини от група В, соли на желязото и кобалта. Този „триумвират” стимулира синтеза на хемоглобин, тъй като всички изброени вещества участват в този процес. Това го прави особено подходящ за хора, страдащи от анемии или такива, изгубили кръв. В червеното цвекло се синтезира и специфичен белтък – бетаин. Той е под формата на хлористоводородни соли, получили наименованието ацидол. Солено-киселият бетаин (ацидол) се прилага в медицината при ахилия (недостатъчна секреция на стомашен сок) и нарушаването на липидния обмен (затлъстяване). По експериментален път е установено, че ацидолът е способен да забави развитието на някои видове злокачествени образувания. Народните лечители често пъти прибягват към сока от цвекло, за да лекуват хипертония, някои заболявания на пикочната система и хроничен запек.

Целесъобразно е той да се приема по 100 млл на ден, за предпочитане със сок от портокал, грейпфрут, ябълки или други плодове, в следните случаи:

за лечение на язва на стомаха и профилатика на онкологичните процеси,

= при авитаминози (цинга, дефицит на витамини от група В и др.), а също и с цел профилактика на настинки и грип в есенно-зимния сезон,

= като противовъзпалително средство чрез гаргара с него при ангина или накапване в носа при ринит,

= при запек,

= подпомага разреждането на кръвта, затова е подходящ при разширени вени, атеросклероза и други проблеми на кръвоносните съдове,

= препоръчва се в периода на менопауза с цел отслабване на неприятните симптоми, може да замени синтетичните хормонални препарати,

= сокът от цвекло може да бъде прилаган външно за обработката на рани – травматично увреждане на кожата, изгаряния, синини.