0

П рез периода 1 януари 2022 – 10 март сме проверили 60 млн. литра гориво на фискални контролни пунктове, освободено за потребление по Закона за акцизите. Проверили сме и на 10 млн. литра гориво с отложено плащане. След установяване на отклонения или рисково поведение на проверените места са наложени над 50 обезпечителни мерки. Това заяви зам. изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Георги Димов по време на изслушване в Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

През периода 1 януари 2022 – 10 март сме проверили 60 млн. литра гориво на фискални контролни пунктове, освободено за потребление по Закона за акцизите. Проверили сме и на 10 млн. литра гориво с отложено плащане. След установяване на отклонения или рисково поведение на проверените места са наложени над 50 обезпечителни мерки. Това заяви зам. изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Георги Димов по време на изслушване в Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Димов изнесе и приблизителни данни, според които на 28 февруари в страната са били продадени около 2 млн. литра бензин,  9 млн. литра дизел и  1.5 млн. литра пропан-бутан.  Ден по-късно продажбите се движат в диапазона  1.7 млн. литра бензин, 8.5 млн. литра дизел и 1,5 млн. литра пропан – бутан.

„В деня, в който имаше напрежение в страната по отношение на липсата на гориво – 2 март, 

бензинът, дизелът и пропан-бутанът са по две”,

констатира той.

Традиционно по време на почивните дни около трети март потреблението на гориво е било завишено. В периода 6 – 14 март обаче потреблението е в рамките на стандартното за периода.

„Тъй като имаме информация и какво се предлага по данъчните складове, от НАП не считаме, че има проблем с доставките на гориво”, коментира Димов, като подчерта, че потреблението на гориво се е увеличио спрямо година по-рано.

Зам. изпълнителният директор на НАП припомни, че към момента приходната агенция извършва проверки и на бързооборотни стоки като олио, захар, брашно, яйца, зърно.

"Не е наша работа да следим цените на стоките, но следим за данъчни измами и невнасяне на данъци и осигуровки.

Има рязко повишение на цената на горивата,

но НАП не може да промени цената на търговските продукти. Има система за контрол на горивата, система за фискална памет. НАП следи единствено за отклонение за данъчни задължения и опити за измама", подчерта Димов, като допълни, че опашките и боевете в клоновете на една от големите търговски вериги у нас в събота, е изненадала всички институции и по случая ще бъдат направени проверки. 

"В момента извършваме проверки в 28 областни града, ще разширим и в по-малки градове по възможност. Според нас е правилно, че присъстваме и изискваме документи за произход, за себестойност, цена на придобиване, амортизации, производствени разходи, цена на продажба", обобщи той.

Димов ще предостави по-конкретна информация за проверките във втората част на заседанието, която е закрита за медиите.