0

М оето предложение е да бъдат обявени девет неучебни дни, но то ще бъде обсъдено на Отраслов съвет този петък, съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Моето предложение е да бъдат обявени девет неучебни дни, но то ще бъде обсъдено на Отраслов съвет този петък, съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той обясни от кога предлага да започнат тези неучебни дни: "31 януари е понеделник и това означава, че се включват съботата и неделята преди него - 29-и и 30 януари, 4 февруари е учебният ден, който ще бъде обявен за неучебен, 5-и и 6-и са събота и неделя, и децата са си вкъщи". Това означава, че се предвижда учениците да са на училище на 7 февруари, когато започва и вторият учебен срок, ако няма забрана от страна на Министерството на здравеопазването, каза министър Денков.
Образователният министър заяви, че в неговите правомощия е да обяви такива неучебни дни и това е първият случай, в който той смята да се възползва от тази възможност. "Досега затварянето на училищата винаги е било от страна на Министерството на здравеопазването и във връзка с епидемичната обстановка, те ще имат такава възможност. Една от причините да предлагам точно този период за неучебни дни е, защото има очаквания тази седмица да бъде близо до върха на настоящата вълна от коронавируса", каза акад. Николай Денков.

Образователното ведомство ще продължи да прилага локален подход, като отчита ситуацията в конкретното училище и в съответното населено място, община и област. Министърът посочи, че всеки ден издава заповеди за преминаване в онлайн обучение за паралелки или училища, в които има повече болни и присъствените занятия са затруднени. 
В страната няма изключително високи средни стойности, но има голяма разлика в заболяемостта между отделните общини.   По официални данни от информационната система на Министерството на здравеопазването в момента под карантина са 3,63% от учителите и 2,58% от учениците в страната. Най-много са карантинираните преподаватели в област Благоевград - 8,53%, при учениците най-голям е проблемът в област Бургас, където поради карантина отсъстват 4,96% от тях. Най-спокойно е в област Търговище. Там карантинираните учители са 1,08%, при учениците този дял е едва 0,55%. В столицата под карантина са 4,53% от преподавателите и 3,04% от учениците. 

Министърът отбеляза още, че има изключително голям разнобой сред родителите за присъственото обучение и уточни, че между 12 и 15% от учениците учат неприсъствено вкъщи, основно по желание на родителите или по тяхно собствено желание, когато са гимназисти.

Както "Монитор" писа, заради повишения брой на учениците и учителите, 9-дневна ваканция предложиха на просветното министерство и от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".