0

Н арушени са законът и канонът за Руската църква, заяви за „Телеграф“ архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.

„Нищо чудно, че институциите не бързат с решенията си. Никой не може да се произнесе по този казус, без да се установи дали всички документи отговарят на съществуващата нормативна база. Защото имам чувството, че при съставянето на този констативен акт не са спазени някои правила. Придобиването на имоти в чужда държава не е като придобиването на имот в собствената страна. Очевидно е, че има нарушение на закона и прокуратурата има основание да се задейства. Що се отнася до канона, той е ясен - не може на територията на една поместна църква да съществува нещо под юрисдикцията на друга поместна църква. Поместните църкви не са държави. Светата Вселенска църква е една“, каза Негово Високопреподобие.

Сигнал

Депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев подадоха сигнал до и. д. главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на Руската църква, след като Агенцията по вписванията отказа да даде категорично мнение по казуса.

„При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм „Свети Николай Мирликийски“ за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм „Свети Николай Мирликийски“.

Разследване

Столичната градска прокуратура реагира незабавно на подадения сигнал. „Ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус“, заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи, които имат своето право да изповядват своята вяра, да остават интимно с бога, още повече, че там се намира и гробът на Свети Серафим, който след обявяването му за светец прави църквата общодостъпна и обществена сграда". Възложена е проверка на ДАНС, трябва да се установят фактите и обстоятелствата около собствеността и правото на ползване, както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. Ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община, както и от БПЦ, също ще бъде изискано становище и от Дирекция по вероизповеданията на МС. Ще бъдат снети обяснения и от лица, които могат да изложат факти и обстоятелства, които интересуват самата проверка", допълни говорителят на СГП и зам. градски прокурор Христо Кръстев.