0

Н ад 1300 подписа събра само за няколко дни петиция за връщането на месечната карта за една линия в градския транспорт в София. Жалбата е адресирана до омбудсмана на Столичната община и е за злоупотреба с монополно положение на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Насочена е срещу решението на Столичния общински съвет (СОС), за което вече се трупат и жалби в Комисията за защита от дискриминация.

„СОС смаза хиляди семейства и работещи хора в София чрез премахване на едномесечната карта за една линия наземен градски транспорт. Семейства с три деца, които досега плащаха по 9 лева на месец на дете, трябва да заплащат по 20 лева на месец на дете. Това е двойно увеличение”, коментира инициаторът на петицията Димитър Томов.

Оскъпяване

Семейства с един работещ, както и хора, работещи за заплата под средната за страната, са принудени да плащат по 50 лева вместо досегашните 23 лева. Удар по семейния бюджет на софиянци е и премахването на картата за метро от 35 лева. Много хора ползват единствено такъв превоз. С промяната те трябва да си купят карта за цялата градска мрежа за 50 лева на месец, която ще ползват както и досега – само в метрото.

„Напомняме, че ЦГМ е монополист в София и премахването на абонаментната карта за една линия поставя хората в безизходица. Гражданите на столицата са принудени да плащат двойно или да не ползват градски транспорт. Това е злоупотреба с монополно положение”, коментира авторът на петицията. 

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев разяснява новата система за таксуване.

 Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев разяснява новата система за таксуване.
БТА

Експерименти

Паралелно с това върви битка за връщането на хартиения билет, заменен от... друг хартиен билет. Проверка на „Телеграф” установи, че повечето пътници в градския транспорт не знаят как да ползват хартийките, продавани от водачите на превозните средства. Пред очите ни възрастна жена сгъна билета на две по дължина и го перфорира в едно от старите устройства, които ще бъдат демонтирани след март, когато изтича гратисният период, поискан от столичния кмет Йорданка Фандъкова. След това хората, които пътуват с предплатена карта за градския транспорт, но не са я валидирали в конкретното превозно средство, ще плащат по три лева глоба. Софиянци вече кръстиха този абсурд „глоба редовен пътник”.

„Валидацията е застраховка за пътниците и начин за улесняване на центъра за узнаване навиците на пътуване на гражданите”, обясни в петък изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев по време на демонстрация как се валидира новата карта за пътуване в публичния транспорт на София Ultra light, предназначена за пътувания в рамките на 30 минути - за 1,60 лв., или на 60 минути - за 2,20 лв. Той представи и хартиения билет с QR код, който срещу 2 лв. може да се закупи от водачите на превозните средства. На много от местата обаче валидаторите не проработиха. Така хората продължават да дупчат билетите. На някои устройства по линията на трамвай 22 пък се появиха лепенки с надпис „100 лева“. Така пътници реагираха на увеличението, представено като удобство за гражданите.

Над 1000 лева става разходът за градски транспорт на четиричленно семейство в столицата. Най-ощетени са учениците, разпределени по местоживеене в най-близкото училище в района. Вместо с карта за една линия, както пътуваха досега, те, както и придружителите им, се возят по-скъпо. Учениците са и първите, които ще си изпатят от характерната за възрастта им разсеяност, ако пропуснат да валидират картите си. Родители посочват, че с наредбата са принудени да плащат за карта, която няма да бъде ползвана от децата по време на ваканцията, а в същото време няма възможност тя да бъде предоставена за този период на друг член от семейството.

Валидирането ще става трудно, ако в превозното средство има много хора.

 Валидирането ще става трудно, ако в превозното средство има много хора.
Снимки: Бойко Кичуков

Дискриминация

Поне 6 основания намериха юристи за атакуване на наредбата в Комисията за защита от дискриминация. Най-много са тези, които се гласят да оспорят като дискриминация по възраст решението за разлика в цените на картите на хората под и над 26 години. За първите годишната карта е 250 лева, за останалите е 365 лева. Концепцията за градския транспорт е дискриминационна и за онези, които нямат банкови карти или не желаят да ползват такива на валидаторите в превозните средства. Мнозина задават и въпроса каква отчетност ще има по линии, където се возят представители на малцинствени групи от обществото и бежанци, които масово не се съобразяват с правилата. Ако тяхното поведение доведе до разреждане на трафика на превозните средства, каквито намеци вече има, потърпевши пак ще са редовните пътници.

Снимки: Бойко Кичуков

„Пълно безумие е да премахнат месечните карти за 1 линия. По този начин те принуждават да купиш месечна карта за всички линии, която е над 2 пъти по-скъпа, а не ти е нужна. Най-евтиният вариант за човек, който се вози в градския транспорт по 1 линия редовно, е да даде 50 лв. за месечна карта за всички линии. Ако пътуваш редовно, билетите за време излизат брутално скъпо. Те са за туристи и рядко возещи се в градския транспорт. Тази промяна не е нищо повече от прикрито вдигане на цените за градския транспорт”, категоричен е Любомир Ценков от София. 

„Имаме трима ученици, които досега пътуваха с 1 превозно средство до училищата си. Ако досега плащах 27 лв. на месец само за транспорта им, сега разходите в семейството ни само за това "перо" се увеличават повече от двойно. Не сме съгласни с тази промяна, тя не ни стимулира да закупим нещо "по-добро" и обърква и напряга ежедневието ни”, коментира Цветелина Й.