0

Н оминираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще върне днес на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев ще приеме Габриел на 22 май от 15:00 часа.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с първия проучвателен мандат на 15 май.

На 11 май Мария Габриел представи пред ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ приоритетите на правителство на трите „А“ - Амбиция, Авторитет, Ангажимент.

Още в същия ден, след заседание на Изпълнителното бюро на партията и  ръководството на ПГ на "БСП за България", Корнелия Нинова обяви, че спират разговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет с първия мандат.

Направихме достатъчно, хаосът и лицемерието, което демонстрират, не може да продължава, поне за нас, обясни тя. 

На пленума на партията в събота беше препотвърдено решението да се гласува „против“ кабинета „Габриел“, а при покана за втори и трети мандат, социалистите да се включат в разговорите.

Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България, защото без изход от политическата криза няма как да решаваме проблемите на хората и на държавата, а има множество кризи в страната. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Късно снощи в публикация във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че ИТН няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. "Миналата седмица обещах “Има такъв народ” да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени",  припомни Трифонов. По думите му никой не е провел разговор "по същество" с неговата партия. "Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип", написа той. 

„Възраждане“ още от самото начало заяви, че ще подкрепи само кабинет, излъчен от тяхната политическа сила.

Забелязваме като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел не се издига, за да може да спечели подкрепа, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 

По думите му няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва. 

За пореден път Костадинов заяви, че на „Възраждане“ им трябва цялата власт. 

В началото на миналата седмица след заседание на коалиционния съвет на "Продължаваме промяната - Демократична България" на националните ръководства на отделните формации в обединението и на парламентарна група бе потвърдена позицията да не бъде подкрепено правителство, предложено с първия мандат.

Няма да подкрепим първия мандат, започваме да работим за втория мандат, който е единствената алтернатива да не ходим на шести избори, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“.

Ще започнем консултации с всички парламентарни сили за тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията, на свой ред посочи съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов. 

Смятаме, обясни той, че ситуацията, която се създава последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система, не може да се нормализира без по-дълбока амбициозна промяна в Конституцията по отношение на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата. 

Миналия петък и Бойко Борисов, и Христо Иванов заговориха за „конституционно правителство“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вижда вариант в идеята за конституционно правителството. Конституционно правителство също е вариант, защото, както промяната в Конституцията, също изисква поне 160 гласа и през следващите няколко дни може да се направят совалки по тази тема, каза той. Лидерът на ГЕРБ за пореден път предупреди, че, ако няма кабинет с първия мандат, няма да има и бюджет. Приходите в хазната за първото тримесечие досега ще са по-малко с милиард и половина лева. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите, предупреди лидерът на ГЕРБ.

Бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него, убеден е Борисов. Толкова много проблеми има в момента, които стоят заложници на това да се правят някакви политически игрички, от първия ден говоря за отговорност на всички партии, подчерта той.

Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов се обяви за кабинет на конституционната реформа с втория мандат ( в случая на „Продължаваме промяната - Демократична България").  

Обстоятелствата най-накрая показаха, включително за ГЕРБ, че необходимостта от реформа на Конституцията и на правосъдието не може да бъде заобикаляна, отлагана и скривана „под килима" и на този фон е логично това нещо да се превърне в крайъгълен камък на усилията за формиране на дневния ред за едно бъдещо управление и разбиране каква трябва да е конструкцията, обясни той.

Фундаментална цел, подчерта Иванов, на нашата коалиция е да решим проблема не чрез махане на един, чрез някакви войни между бивши приятели, а през системна промяна на правосъдието в България. Това нещо е логично в тази ситуация да стане основата за реализиране на втория мандат, защото ние сме носители на тази идея от много години и можем не просто, когато вече всички разбират, че тя е необходима, да участваме, а да бъдем гаранти, че тя ще бъде доведена до един съдържателен резултат", изтъкна той.

Конституционно правителство не значи нищо, според Корнелия Нинова

Конституционно правителство не значи нищо - поне на мен, а и на правото не говори нищо, коментира в събота пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията.

Да уточнят какво е конституционно правителство, Христо Иванов говори за промяна в Конституцията, за мнозинство, което да я промени, но не чуваме какви точно промени искат, само общи приказки, обясни тя. 

Според чл. 99. от Конституцията, когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател на първата политическа сила не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.