0

Д епутатите в 50-ото Народно събрание отхвърлиха номинацията на Росен Желязков от страна на победителя в изборите 2 в 1 ГЕРБ-СДС за премиер. Така до гласуване на пълния състав на проектокабинета изобщо не се стигна.

Секунди председателят на парламента Рая Назарян закри днешното заседание след престрелката, която се разрази по-рано.

В подкрепа на предложеното от ГЕРБ-СДС правителство гласуваха общо 98 депутати - 68 от първата политическа сила и 30 - от ДПС.

Против кабинета се обявиха 138 народни представители - 14 от ДПС, 38 - от ПП-ДБ, 17 от БСП, 16 от ИТН, 13 от "Величие" и двама независими.

Двама народни избраници се въздържаха - по един от ПП-ДБ и ДПС.

На 1 юли Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за премиер.

Очевидно е, че политическата криза продължава

коментира президентът Румен Радев, след като парламентът отхвърли номинацията на Желязков за премиер.

„Нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но и адекватност. Това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е, че някак личните нападки доминираха над политическите тези. А фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето”, добави той, цитиран от NOVA.

Радев подчерта, че всички, особено във време на криза, трябва да се водят стриктно от закона. „Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура оттук нататък”, заяви президентът, без да посочи кога ще връчи втория мандат.

„Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам. Ако се стигне до същата процедура, ако са неуспешни вторият и третият мандат, президентът има възможност да избира служебен премиер от няколко души. Казал съм на Румен Радев, че ако няма кой друг, тогава мога пак аз да поема тази длъжност", каза служебният премиер Димитър Главчев в кулоарите на парламента.

Той увери, че бюджетът ще бъде готов навреме.

„Бюджетната процедура е септември, октомври. Имаме още два мандата, да видим какво ще се случи. Бюджетната процедура се изготвя от МФ, експертите, които я правят, са едни и същи, и нямайте съмнение, че всичко ще бъде направено навреме", подчерта служебният министър-председател.

„Нищо кой знае какво непознато не се е случило в пленарна зала днес", допълни още служебният премиер.

"България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство. Вторият мандат вече не може да се случи, това е ясно. Третият – ГЕРБ няма да го подкрепи, няма да се случи. Какво означава – вървим към избори. Русия днес печели", коментира председателят на ДПС Делян Пеевски, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на Желязков.

Във връзка с това, че 14 народни представители на ДПС гласуваха против Желязков, Пеевски каза: „Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати.”.