0

К аравана, превърната в библиотека под дърветата, изненадва и радва минувачите отскоро. Тя се намира в т.нар. кучешки парк, част от Южния парк в София. Инициативата е на Михаил Нинов, който разказа пред „Телеграф“, че е получил разрешение от общината и се надява библиотеката на колела да остане дълго време там. Той каза, че идеята му хрумнала, след като се натъкнал на кофа, до която били изхвърлени книги. „Така реших, че е добра идея някъде да ги събираме и да направим библиотека в парка“, обясни той. Мишо поясни, че идеята му е хората да оставят книги в нея, а не той да я зарежда. Призова посетителите да не използват новото място, за да си изчистят мазетата, а да носят хубави и качествени книги, които да радват читателите. „Като се запълни, ще я разпределим по жанрове и всеки ще може да дойде да си вземе книга и да я прочете в парка, а след това да я върне или да остави друга“, добави още той.

Каравана

Михаил обясни, че е купил караваната за малко над 2000 лв. и е наел човек да я изрисува. Мобилното спално помещение е преустроено. “Вътре сме сложили рафтове, за да може да се слагат книги“, каза Нинов. Той обясни, че след като монтира механизъм, тя автоматично ще се отваря и затваря, като вечер в библиотеката под дърветата няма да може да се влиза.

Личен архив

Това е с цел да не се събират компании, които да пият вътре и да чупят. Нинов вярва, че и тази му инициатива ще е успешна и няма да падне жертва на вандализма. Естествено има готовност и да си прибере караваната, но се надява да не се стига до тази развръзка. 

Приноси

Караваната не е единственото нещо, с което Михаил Нинов облагородява и обогатява района, в който работи. „Наблизо сме сложили джаги и тенис маси“, каза той и добави, че когато разказал за идеята си на свои приятели, те му казали, че няма да оцелеят дълго, и му препоръчали да не се занимава. Времето обаче ги опровергало, вече 2-3 години джагите и тенис масите са си на място и се радват на огромен интерес от околните.

Личен архив

“Масите са доста захабени, но от игра, не от чупене“, поясни той. В близост е направил шах и „Не се сърди човече“, чиито фигури и зарчета и до днес не са откраднати. Той сподели, че най-вероятно това лято ще освежи боята, която от употреба е избледняла.

Кучемат

Михаил Нинов е човекът, който внася и първия кучемат в София. Той се грижи за такъв и в Пловдив. Инициативата съчетава екология и грижа за бездомните кучета и котки. За да може да се погрижим за четириногите, е необходимо да пуснем пластмасова бутилка, срещу която машината пуска порция суха храна. До нея пък животното може да утоли жаждата си. Нинов припомня какви перипетии е имал покрай монтирането на кучемата от жена, работеща в общинското дружество „Пазари Юг“, която е искала да се махне. Години по-късно противникът, му вместо да му пречи, подкрепя инициативите му. Също така вече е намерил и дарител, който зарежда машината с гранули. Нинов е щастлив, че примерът му е последван както от общината, така и от частни фирми.

Активност

Сред останалите инициативи, с които обогатява града, са кола „Костенурка“, която е с цветя и я украсява за всеки по-голям празник. Засаждане на цветя, които вместо да бъдат откраднати, се умножили, защото хора донесли саксии с растения, които той да засади. Пръчкотека е друга идея, която също е реализирал.

Личен архив

„Пръчки за кучета. Хората, като минават, си взимат пръчки и могат да хвърлят на кучетата си. Оказа се, че самите хора зареждат с нови пръчки“, обясни 43-годишният мъж. Той каза, че ползвателите поддържат и джагите, като ги смазват и пазят, а когато ги прибрал една зима, хората се възмутили и попитали кой е откраднал джагите.

Нинов сподели, че планира в бъдеще време да направи игрище за плажен волейбол отново в парка. „Хората, като минават, да се събуят, да се запознаят и да играят“, споделя той. 

Мотив

Инициаторът сподели, че всичко започва преди 3 години, като по този начин се разтоварва от стреса и работата. „Повечето неща си правим сами. Отделям финанси от бизнесите, които имам. За „Не се сърди човече“ си взех конуси, които боядисах. Шахът беше 600-700 лв. Джагите бяха към 1700-1800 лв., тенис масите са около 600 лв.

Личен архив

Не са чак толкова големи сумите“, коментира той. Нинов е категоричен, че не са необходими огромни средства, за да правиш добро за града и съгражданите си. Според него и доста фирми искат да правят подобни инициативи, но не знаят как се случват нещата, а и може би не им се занимава с администрацията, която работи тежко.