0

Н еобичайно за ноември, във Варна цъфна джанка. Дръвчето, което е в непосредствена близост до Крайбрежната алея, е загубило листата си, съгласно есенната традиция.

Необичайно за ноември, във Варна цъфна джанка. Дръвчето, което е в непосредствена близост до Крайбрежната алея, е загубило листата си, съгласно есенната традиция.

Но съвсем пролетно по клоните са се отворили нови бели цветчета, които са необикновен феномен, пише moreto.net. Според старите поверия, цъфтежът на дръвчета в късната есен вещае сурова зима. Агро специалисти обаче ги опровергават, като са категорични, че такива аномалии се случват все по-често с климатичните промени.

Те споделят, че явлението се дължи предимно на топлото време в първите седмици на есента, а това е спомогнало за развиването на плодни пъпки по дърветата. Примери за подобни аномалии във Варна има почти всяка от последните години. Един от тях е в парка на квартал „Аспарухово“, където преди време в разгара на есента бе заснето разцъфнало сливово дърво, отрупано с бели цветчета.  На 13 км. от Аспарухово по същото време пък съобщиха за разцъфнало ябълково дърво.

По централните булеварди на Варна неведнъж преди зимата се е случвало да цъфтят кестенови дървета. В кварталите имаше случай на цъфнал люляк през септември, а в едно от близките села, наред с плодовете, млада японска синя слива бе отрупана с цветове и нови филизи.

Според някои теории дърветата цъфтят по два пъти, когато листата им изсъхнат предварително, заради замърсяване на околната среда. Няколко години след повторния цъфтеж, те умират.