0

Р ождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред вестник „Телеграф“ физикът от института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ към Софийски университет Пенчо Маркишки. Става въпрос за грешка от поне три години.

Рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред вестник „Телеграф“ физикът от института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ към Софийски университет Пенчо Маркишки. Става въпрос за грешка от поне три години.

Заради това за учените остава загадка какво точно астрономическо явление се крие зад Витлеемската звезда, която според Библията озарява небето при раждането на Христос. „Въпреки че днес можем да симулираме софтуерно астрономически явления за минали и бъдещи епохи с висока точност, по този въпрос сме изправени пред един неразрешен досега проблем, а именно, че рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана с поне няколко години и началото на новата ера, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, не съвпада с нея“, отбелязва физикът. Около 523 г. папските служители помолили монахът Дионисий Ексигус (Дионис „малкия“) да установи рождената година на Исус, за да започне летоброенето от нея и с това да се замени практикуваното дотогава летоброене от основаването на Рим (Ab Urbe Condita – AUC). Той определя годината 753 AUC. „Ако вярваме на Библията обаче, Исус е роден по времето на Ирод Велики, за когото историците са сигурни, че е починал през 750 AUC. Следователно няма как Исус да се е родил след смъртта на Ирод. Излиза, че монахът е допуснал грешка от поне три години. За нас това означава, че не знаем за коя точно година да симулираме вида на звездното небе с нашия специализиран софтуер“, уточнява Маркишки.


Планети


Затова учените само могат да предполагат какво явление се крие зад Витлеемската звезда. Едно доста популярно предположение е, че тя всъщност е била видимо сближаване на двете ярки планети Юпитер и Сатурн, каквото наблюдавахме неотдавна – вечерта на 21 декември 2020 г. Такова явление се случва веднъж на близо 20 години. Около началото на новата ера Сатурн е бил в съзвездието Близнаци, а Юпитер – до границата между съзвездията Дева и Везни. С други думи двете планети са били доста раздалечени. Най-близкото до началото на новата ера съединение на Юпитер и Сатурн се е случило около 12 декември 7 г. пр. н.е., в съзвездието Риби. В него двете планети са били на ъглово отстояние около 1° и 07′, като Юпитер се е виждал северно от Сатурн. Друго предположение е, че „Витлеемската звезда“ е било видимо сближаване на Венера и Юпитер, което като явление привлича дори още повече погледа към небето, тъй като Венера по принцип е най-ярката планета. „Това предположение също не помага, защото за време 3 или повече години се случват 3, 4 или повече видими сближавания на Юпитер и Венера и дори да симулираме всички тях, пак не можем да определим със сигурност рождената година на Исус“, отбелязва той.


Комета

В Библията се говори за Витлеемска звезда, а не за две звезди. Може да е било и комета, като е нужно да уточним, че симулациите на появата на този тип обекти в древни времена е възможна само за някои периодични комети, при това с невисока точност по ред причини. Така че нищо конкретно не се знае. „Дори ако по някакъв начин се разбере със сигурност коя е точната рождена година на Исус, никой няма да „отмести“ вече постановеното начало на новата ера“, казва още ученият.