0

Д-р Венцислав Шурлиев, д.м., е нефролог с повече от 25 години опит. От 1995 г. до 2022 г. работи като нефролог в Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. В момента е в МБАЛ Токуда Аджибадем.

Д-р Шурлиев, защо бъбрекът е важен за живота?

Бъбрекът е чифтен орган, без който нормалният живот е невъзможен. Родени без бъбреци бебета не оцеляват. Бъбреците участват в регулирането на водния и електролитния баланс, хормоналната активност регулира калциево-фосфорната обмяна, хемопоезата (процесът, при който се формират кръвните клетки) и артериалното налягане.

Какво представлява хроничното бъбречно заболяване?

Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) означава всяка промяна - структурна или функционална на бъбреците: наличие на кисти, тумори, конкременти, повишени креатинин и урея. При ХБЗ бъбречната функция се изчерпва прогресивно. Според стойностите на креатинина има 6 степени на ХБЗ.

Защо хората с хронично бъбречно заболяване са в риск да загинат от сърдечно заболяване?

Функцията на бъбреците и сърцето са в пряка зависимост. При пациентите с трайно повишен креатинин, постепенно отпадат регулаторните способности на бъбреците, което води до увреждане на сърцето.

Кои пациенти са с най-висок риск да развият ХБЗ?

С най-висок риск за развитие на ХБЗ са хората със захарен диабет и тези с високо кръвно налягане. На риск са изложени и хората с гломерулонефрит, бъбречно-каменна болест, пиелонефрит, злокачествени заболявания, прекарали остро бъбречно увреждане, злоупотреба с нефротоксични медикаменти и добавки.

До какво може да доведе ХБЗ, ако не се лекува навреме?

Лечението на ХБЗ трябва започне още при доказване на повишения креатинин. Тогава може да се забави процеса или дори да се върне обратно. Късно установеното ХБЗ води до влошаване качеството на живот и смърт.

Какви са симптомите на ХБЗ?

В първите 3 стадия на ХБЗ обикновено няма симптоми. Неповлияваща се артериална хипертония, лесна умора, липса на апетит, отпадналост са симптомите в следващите стадии на ХБЗ.

Какви изследвания са необходими?

Много често влошената бъбречна функция се открива случайно. Необходимо е изследване на креатинин, урея, пикочна киселина и сутрешна урина поне веднъж годишно. При пациенти с установено ХБЗ се изследват на 3 месеца. Назначат се от ОПЛ или специалист-нефролог. При болки в поясната област, високо кръвно налягане, промяна в цвета на урината или наличие на отоци консултацията с нефролог е задължителна.

Интервюто се публикува като част от информационна кампания на АстраЗенека за ХБЗ. Повече за заболяването прочетете ТУК.