0

- Г-н Анчев, прилича ли атентатът срещу Доналд Тръмп на този срещу Роналд Рейгън, както някои експерти посочиха?

- Атентатите срещу Доналд Тръмп и Роналд Рейгън имат една прилика и разлики. Основната прилика е, че атакуваното лице е от най-висока степен на важност за охрана - президент, но дотук спират нещата.

Разликите са няколко и те са важни. Едната е по отношение на самото оръжие – срещу Тръмп е използвана нападателна карабина, а срещу Рейгън - късо оръжие. Също така трябва да се види какви са мотивите при двата случая.

При Тръмп става въпрос най-вероятно за престъпление от омраза, а при Рейгън е налице един атентат, в който Джон Хикли е искал да впечатли актрисата Джоди Фостър и няма политически елемент.

Разбира се, всеки един атентат без значение от мотива трябва да бъде заклеймен, недопустимо е да се решават по този начин различия. Но подобен род събития водят след себе си дълбоки анализи и аз съм сигурен, че те вече се правят в Сикрет сървис. Самият факт, че се е случило подобно нещо, говори за пропуски в действията на службата.

Кадърът, обиколил света

 Кадърът, обиколил света
Архив

- Как оценявате реакциите на самия Тръмп и неговите охранители от Сикрет сървис непосредствено след стрелбата?

- Трябва да ги разделим на две.

Самият Тръмп реагира по възможно най-адекватния начин. Той залегна, както трябва да се направи.

Екипът, който отговаря за неговата непосредствена охрана, според мен действа също достатъчно добре. Те бяха организирани и знаеха във всеки един момент кой какво прави. Веднага се появи служител на Сикрет сървис с дълго оръжие. Но има много въпросителни, които трябва да се повдигнат за тези, които отговаряха за контранаблюдението, за обезпечаването на периметъра на събитието.

Знаете за снайперистите, разположени около сцената по високите сгради. Тяхна основна и единствена задача е да наблюдават обкръжаващата среда и аз самият не мога да разбера как е възможно да се изпусне човек горе-долу на тяхното ниво като височина да се качи с дълго оръжие и да успее да се прицели и да произведе изстрели. По щастлива случайност – неуспешни. Само при малко по-различен ъгъл на главата на Доналд Тръмп щяхме да говорим за него в минало време.

- Възможно ли е такава стрелба да бъде предотвратена?

- Това е основната и единствена цел на служителите, които покриват периметъра. Те не трябва да допускат да се появи лице, което да застраши обекта на охрана.

ФБР обяви, че основната версия за атентата е вътрешен тероризъм, а в дома на стрелеца Томас Крукс са открити и много експлозиви. Може ли да обясните какво означава това на база и на вашия опит като служител на МВР, работил дълги години в САЩ, включително и като бивш консул в Чикаго?

Има огромно количество оръжие в американския народ. Говорил съм с мои колеги от Федералната агенция по оръжията (ATF), имаща за основна цел да оказва контрол върху тях. Те казват, че нямат списък кой какви оръжия има, защото няма как да се проследи във времето назад, знаете, че Втората поправка на Конституцията гарантира на всеки американец правото на оръжие. Та колегите ми казаха, че имат обаче списък на онези, които нямат право да притежават оръжие.

Така че дали са намерени експлозиви или други пушки и пистолети в стрелеца не е толкова важно. Това е нещо като да влезеш в някоя верига да си купиш чистачки за автомобила или гуми. Това не е тема в Америка.

Що се отнася до вътрешния тероризъм, той е специфичен вид. Да не забравяме огнения атентат в Оклахома, който е най-големият в САЩ преди този на 11 септември. Той беше дело на Тимъти Маквей, считал, че превъзходството на бялата раса е абсолютна даденост. Той успя да убие близо 200 души, вкарвайки бус с експлозиви във федерална сграда.

- Това ли се смята за вътрешен тероризъм?

- Вътрешният тероризъм има своите корени и зловещи примери далеч преди атентата срещу Тръмп. За този вид престъпление няма как да бъде посочена някаква конкретна причина, по-скоро има различни разновидности.

В случая сега най-вероятно става въпрос за омраза. Атентаторът може да е мислел, че така може да реши политическите си различия с Доналд Тръмп, което е неприемливо и ужасно само по себе си.

- В първите часове след атентата започнаха да излизат разнопосочни информации, че Томас Крус е републиканец, после демократ, накрая стана още по-объркано?

- Сега ще се тиражират всякакви спекулации, всякакви експерти ще говорят. Истината ще разберем в два момента. Първият е, когато излезе Сикрет сървис с официалния доклад по случая. Трябва да бъдете сигурни, че този доклад ще е адекватен и точен и няма да се постарае да замете, както ние казваме на български, истината под килима. Той ще е дълбок и аналитичен.

И второ, аз съм сигурен, че ще има разследване в Конгреса. Това означава, че всички ръководители на Сикрет сървис – от ръководителя до служителите от личната охрана на Тръмп, ще бъдат детайлно разпитани от конгресмените.

И повярвайте ми, ако мога да направя една препратка към българския парламент, това няма да са като българските парламентарни комисии, които се събират и нищоправят през цялото време. Това са комисии, на които това е целта – да достигнат до истината, за да не се допуска да има следващ път такива грешки.

- Какво е характерно за самотните стрелци, какъвто е Томас Крус? Разбрахме, че е бил тормозен и отритнат от съучениците си, изолиран, но е бил абсолютно нормален.

- Самотните стрелци са характерни с това, че са най-трудни за противодействие и неутрализиране, защото няма как да знаеш в главата на 320 млн. души какво се случва. Той е нещо, което ще го има и занапред, и никой не може да каже, че има алгоритъм за противодействието му. Всеки може да грабне пистолет и да започне да стреля на светофара, в училище или където и да е. За жалост такива неща се случват.

Прави впечатление бързината на действие на щатските служби. Днес (б.р., вчера) ФБР съобщи, че са отворили и телефона на Томас Крукс, за да се види може ли нещо от съдържанието да подскаже мотивите му. Това нормална бързина във форсмажорна ситуация ли е или по принцип американците така работят?

Американската правоохранителна система е добре изградена и е добре работещ механизъм. Всяка служба знае своите правомощия. Да не забравяме и че във ФБР се помещава най-голямата лаборатория за балистика в света, тя се намира в Западна Вирджиния и разполага с огромен научен ресурс. Всяка служба като даде своя принос, ще се стигне до резултата със сигурност.

На второ място, трябва да знаете, че няма да се направи никакъв компромис или опит да се промени обективната истина, защото не това е смисълът на подобен тип разследване.

Вие дълги години сте работил в САЩ, как според вас американците възприемат атентата? По-скоро ги уплаши или ги обедини? Президентът Джо Байдън също излезе с обръщение към нацията.

Американското общество е силно разделено по оста републиканци-демократи, Тръмп – анти-Тръмп и т.н., но това е водещото през последните 10 г. Едва ли има нормален човек, който би се радвал на атентат, дори да е опонент на Тръмп. Що се отнася до изявлението на Байдън, американската политическа традиция и култура е да се направи точно това – да се изрази съпричастност и пожелание за бързо оздравяване.

Освен това американското общество все още носи онзи травмиращ спомен отпреди близо 60 г. за убийството на президента Джон Кенеди. Онези телевизионни кадри, на които той е разстрелян пред очите на цялата нация, и кървавата рокля на Джаки Кенеди са живи в националната памет на американците. И подобен тип атентати няма как да бъдат възприети от хората.

- Казвате, че американците правят психологическия паралел между атентатите на Тръмп и Кенеди?

- Да, освен това са много подобни като изпълнение, като терористичен атентат – отдалеч с дълго оръжие. Определено двата случая са по-сходни, отколкото с опита за убийство на Рейгън. Тръмп го спасиха няколко милиметра и ъгълът на главата му. Гледах схеми, които показаха ъгъла на куршума и какво би се случило, ако се беше извъртял с няколко градуса. Изходът щеше да бъде летален.

Стрелбата срещу Тръмп е сравнявана с убийството на Кенеди

 Стрелбата срещу Тръмп е сравнявана с убийството на Кенеди
Архив/БТА

- Как според вас ще се отрази атентатът на кампанията на Доналд Тръмп? Видяхме, че той не я спря, а напротив, веднага се изправи и вдигна юмрук.

Той веднага каза Fight, Fight, Fight (б.р., „Битка, битка, битка“). Политическата реакция на Тръмп беше блестяща. Човек, който току-що се е срещнал със смъртта, да извлече такава огромна полза е забележително и показва какъв политически инстинкт има.

Смея да твърдя, че този атентат до голяма степен му осигурява успех в президентската битка, особено ако срещу него е Байдън. Мисля, че тогава нещата са предопределени. Получавам и въпроси от хора дали има някаква инсценировка при атентата.

Отговорът е, че това категорично няма как да стане, щом се цели в областта на главата. Няма такъв вълшебен стрелец, дори Вилхелм Тел да е, няма как да гарантира, че от 150 м ще уцели ухото, а не самата глава на обекта. Така че това не е инсценировка.

- Направи впечатление, че освен че не се отказа, но Тръмп дори номинира и своя вицепрезидент – ветерана от армията Джеймс Дейвид Ванс. Какво послание дава с него?

- Това е част от политическия дневен ред. Вицепрезидентът не е много известен за публиката в България. В САЩ е един от сенаторите, които подкрепят Тръмп, но преди да стане сенатор, е бил от неговите критици. Той има интересен произход, защото е от т.нар. Ръждив пояс.

- Какво означава Ръждив пояс?

- Ръждивият пояс е част от САЩ около петте големи езера, които в миналото са били част от индустриалната мощ на Америка с много заводи в сферата на тежката индустрия, стоманодобива, стоманолеенето и в един момент, когато икономиката започва да се обръща към Китай, тези градчета и заводи, досега проспериращи, спират работа. Заводите започват да ръждясват в буквалния смисъл на думата както „Кремиковци“ в България.

Хората обедняват, престъпността расте и така идва Ръждивият пояс. Вицепрезидентът е именно от този пояс, който пък е част от онази Америка, която все още се колебае дали да подкрепи Байдън или Тръмп. Те винаги гласуват най-вече с „хладилниците и портфейлите си“, ако мога така да кажа. Хората оттам търсят най-добрите социално-икономически придобивки за семействата си.

- Ванс обаче е и бивш военен?

- В САЩ бивши военни има много, защото армията е многочислена. Тя е важен сегмент от обществото. Аз съм имал възможност да бъда в академията на ФБР през 2000 г., когато беше изборът между Ал Гор и Буш-младши.

Знам от моите съвипускници, че три четвърти бяха от Републиканската партия, а останалите - демократи. Сега с риториката на Тръмп той още повече ги мобилизира. Но не толкова армейската битност на Ванс е важна, а това, че е от Ръждивия пояс, защото именно той ще реши кой да бъде президент на Америка.

Това е той:

Той е първият задграничен представител на МВР в САЩ

Mрез 2005 г. открива офиса на министерството към посолството ни във Вашингтон

От 2012 до 2016 г. е задграничен представител на МВР за САЩ, Канада и Мексико.

Работил е с всички основни федерални и щатски правоохранителни служби

Завършил е Академията на ФБР в Куонтико (Вирджиния) през 2000 г.

От 2016 до 2020 г. е генерален консул на България в Чикаго