0

Н а церемонията по встъпване в длъжност за пети път като руски президент Владимир Путин се появи с нова лимузина. Тя е специално създадена за него и е силно бронирана.

ОФИЦИАЛНО: Путин започна петия си мандат като президент на Русия (ВИДЕО)

Става въпрос за Аурус Сенат, който е подобрена версия на досегашната кола на Путин. Новост в лимузината е система за нощно виждане. Отвън промените са визуални – нови матрични фарове, радиаторна решетка, предна броня и калници, алуминиев капак, задните светлини също са нови. Джантите на Сената са напълно различни. Отвътре руското возило е с нова мултимедийна система.

За пръв път в кортежа на президента на Русия имаше електрически мотоциклети. Те са модел Аурус Мерлон, дело на същия производител.

Новият Аурус Сенат е с 4,4-литров V8 двигател с две турбини, мощен 598 к.с. Към него има и електромотор с 62 к.с. Може да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Колата на Путин се продава като бронирана и небронирана цивилна версия. Тя се сглобява в заводи в Москва и Йелабуга в Татарстан, а от тази година ще се прави и в Дубай.

Владимир Путин се вози в Аурус Сенат от 2018 г., като досега колата не е сменяна с друга.