0

Е скалацията на конфликта в ивицата Газа провокира безпрецедентната мобилизация на над 300 хиляди запасняци в армията на Израел. Страната е известна с безкомпромисните си правила за задължителна казарма както за мъжете, така и за жените. Служба под пагона на армията на Израел има и самата Жена чудо. Всъщност става дума за актрисата и модел Гал Гадот, която е призована в казармата, след като става Мис Израел, но преди да направи своя пробив в Холивуд. В интерес на истината Гадот остава далеч от конфликтните зони и прекарва по-голямата част от службата си като инструктор по физическа подготовка в център за обучение на новобранци. Армията замрази и популярната корейска момчешка банда BTS. През октомври 2022 г. най-големият от осемте певци получава повиквателна. Бандата ще възстанови концертна дейност през 2025 г., когато и най-малкият ще е отбил военната си служба.

Дълг

Военната подготовка и службата в армейски части са част от задълженията на престолонаследниците в монархиите по света. Британският престолонаследник Уилям изкара седем години и половина в казармата в частите на кралските ВВС. Уилям искаше да бъде пратен на реална мисия, но молбата му бе отхвърлена. Той е пряк наследник на Короната и като такъв здравето му не може да бъде рискувано в реални бойни действия. Това правило обаче не важи за брата на Уилям – Хари. Неговият престой в армията беше 10 години, а през това време принцът бе на две мисии в Афганистан. „Ислямска държава” бе обещала умопомрачителна награда за главата на Хари. Години по-късно в автобиографията си „Резервен” той признава, че в бойни действия е убил поне 25 талибани.

Далеч от хвалбите е била бабата на принцовете – покойната кралица Елизабет Втора. Едва навършила 18 г. тя се записва за доброволка, но отказва да следва традицията и да влезе в престижна академия, тъй като Втората световна война е в разгара си и няма време за подобни луксове. Елизабет е отличен шофьор, кара линейки и камиони. Не се притеснява да се изцапа и до края на войната си печели прякора Кралицата монтьор, защото никой двигател не можел да й се опре.

Само преди няколко дни прага на казармата прекрачи престолонаследницата на Испания принцеса Леонор. Лично крал Фелипе и съпругата му Летиция закараха 17-годишната си дъщеря до Военната академия в Сарагоса. Там Леонор ще учи и служи в продължение на три години. Тя се е отказала от привилегията да отбие службата формално, а такава възможност е имало. На разположение на испанската аристокрация е поделение на Кралската гвардия. Там формално служат 1500 човека. В Испания задължителната служба е 15 месеца, ако нямаш претенции къде ще служиш. Ако поискаш да бъдеш в определен регион -  службата е 24 месеца. Принцесата се е отказала от всички привилегии и е поискала да изкара пълния офицерски курс. Първата година ще включва общовойскова подготовка и по една година военноморска и военновъздушна.

Джедай

Съвсем реална роля в редиците на американската армия е имал повелителят на Тъмната страна – Младия Анакин превърнал се по-късно в Дарт Вейдър. Актьорът Адам Драйвър, който се превъплъщава в ролята на злия джедай, се записва като доброволец веднага след атентатите на 11 септември. Тогава е едва на 18 г., но иска да е рейнджър и да воюва за страната си. Но службата му е далеч от това да бъде героична и епична. Първо, още в подготвителния лагер му лепват прякора Ушаткото, а после буквално е смазан от армията. „Има нещо странно в жеста, с който се отказваш от личните си вещи, документи и т.н., когато влизаш в армията. Системата те лишава от твоята идентичност, лишава те от твоите мечти”, коментира той пред People. Кариерата му не върви и на осмия месец от службата чупи крак и след няколко операции е уволнен по медицински причини.

Интересно е, че Джеймс Ърл Джеймс, който е оригиналният Дарт Вейдър в първите „Междузвездни войни”, също служи в американската армия през 1953 г. по време на Корейската война. Той остава далеч от бойното поле и службата му преминава в Ледвил, Колорадо.

Мечти

С много от своите мечти за кариера в армията се разделя носителят на „Оскар“ Морган Фрийман по време на четиригодишния си престой в казармата в края на 50-те години на миналия век. Като повечето младоци и Морган е искал да стане летец изтребител. Той обаче няма никакви качества и данни за това и по тази причина изкарва скучна казарма в радарна станция.

С второстепенна роля в Корейската война се примирява носителят на „Оскар“ Клинт Истууд. Той изкарва казармата си в басейна като инструктор по плуване.

С летящ старт започва казармата за звездата от „Магнум” Том Селек. През 1967 г. той влиза в гвардейския корпус, но перспективата от реални бойни действия ограничава ентусиазма му и той предпочита да си остане в САЩ.

Армията запраща далеч от дома Чък Норис. Той служи в американската база в Корея Чун Кук До. Норис е офицер по сигурността във ВВС. В Корея той за първи път се среща с източните бойни изкуства. Започва да тренира, става майстор и това впоследствие изстрелва актьорската му кариера в Космоса.

Тихо и полека изкарва службата си звездата от „Апокалипсис сега” Робърт Дювал. „Хората си мислеха, че в живота съм като на екрана и по цял ден стрелям по комунягите. Истината е различна. В казармата така и не успях да стана даже посредствен стрелец”, спомня си Дювал пред People.

Рани

Съвсем не на шега е минала службата на Оливър Стоун. Режисьорът на „Взвод” и „Роден на четвърти юли” е имал тежък престой във Виетнам, раняван е два пъти и е награден с „Бронзова звезда”.

Тежка е била службата и на Краля на рокендрола Елвис Пресли. Той служи в Германия. По него не са стреляли, но един от офицерите го кани да опита за първи път наркотици, към които се пристрастява.

Трудна е съдбата и на Джими Хендрикс, който постъпва в армията през 1961 г. Истината е, че гениалният китарист не е имал кой знае какъв избор. Хващат го с крадена кола. Джими избира къде да влезе – в армията или в затвора. Избира армията. Там заспива на пост и го хвърлят в карцера. Уволнява се по медицински причини през 1962 г.