0

Р ак на гърлото съсипва култови звезди от киното, музиката и спорта. Това тежко заболяване компрометира гласовете на много добре познати лица.

Ариа Хименес, Мария Тереза ​​Кампос, Вал Килмър, Майкъл Дъглас и бившата тенисистка Мартина Навратилова са обединени в неволята си, че са страдали от рак на гърлото, заболяване, което като цяло, ако се открие навреме, има добра прогноза.

Наскоро Джими Херинг, американският певец на легендарната група Widespread Panic, също разкри, че страда от тази патология. Музикантът страда от рак на сливиците и е известно, че е трябвало да спре турнето си поради тази трудност, през която трябва да премине в живота си.

Честотата

Според онколози този вид рак е сред раковите заболявания на орофаринкса, които включват тумори на основата на езика, сливиците, задната фарингеална стена и мекото небце. Заболеваемостта е приблизително 3-4 случая на 100 000 жители годишно, по-често при мъжете (5 370 случая), отколкото при жените (2 233 случая) според статистиката.

Честотата му се увеличава в развитите страни и най-вече във връзка с HPV инфекциите.

Факт, който тревожи лекарите е, че през последните години заболеваемостта нараства. Испанският онколог Д-р Висенте Гилем Порта посочва, че това се дължи на промените в начина на живот, при които излагането на рискови фактори (тютюн, алкохол и инфекция с човешки папиломен вирус (HPV) ) се увеличава.

HPV е вирус, предаван по полов път, който се разпространява чрез контакт уста в уста или особено чрез орален секс и представлява един от най-важните етиологични фактори за развитието на заболяването до такава степен, че неговият епидемиологичен профил се променя. Както е известно, ракът на гърлото при холивудската звезда Майкъл Дъглас е предизвикан от прекален орален секс.

„Пациентите с рак на сливиците и орофаринкса с HPV инфекция са по-млади и по-малко зависими от тютюна и алкохола, отколкото пациентите без инфекция“, посочва специалистът по онкологични заболявания.

Симптоми или предупредителни знаци

Ранното откриване на всяко онкологично заболяване е много важно, тъй като ранната диагностика значително увеличава преживяемостта. Затова трябва да обърнете внимание на тези признаци:

  • Постоянно възпалено гърло, болка при преглъщане (дисфагия);
  • Болка в ухото (оталгия);
  • Промени в гласа или постоянна дрезгавост;
  • Лош дъх (халитоза);
  • Кървене от устата;
  • Понякога се появяват бучки (възли) на шията.

Всички симптоми на рак на сливиците (или гърлото) могат да се появят и при доброкачествени патологии, но ако продължават повече от две седмици, трябва да се изключи туморен процес.

Как се диагностицира

Методът за диагностика на тази патология е прост. „Клиничната оценка въз основа на симптомите и изследването на устната кухина прави диагнозата лесна, която трябва да бъде потвърдена с биопсия“, посочва д-р Порта.

След поставяне на диагнозата е необходимо да се извършат образни изследвания с помощта на  CT и MRI, за да се знае точно степента на заболяването.

„Също така е много важно да се извърши HPV тестване върху туморна тъкан, тъй като е важно за определяне на прогнозата и лечението на пациентите“, допълва той.

Лечението

Хирургията, лъчетерапията, химиотерапията и  имунотерапията са терапевтичните методи, които могат да се използват при лечението на тези тумори.

Терапевтичното решение е сложно и трябва да бъде взето в рамките на мултидисциплинарен екип (УНГ, медицински и радиационен онколог, патолог, рентгенолог и др.) и ще зависи от няколко фактора: местоположение, разпространение на тумора (размер, метастази), общо състояние на пациентът и наличието или отсъствието на HPV.

Раковите заболявания, свързани с HPV, са склонни да реагират по-добре на лъчева терапия (RT), химиотерапия и имунотерапия и имат по-добра прогноза

За щастие, по думите на д-р Порта, "през ​​последните години бяха въведени важни постижения, които подобриха преживяемостта и качеството на живот на тези пациенти. Минимално инвазивна хирургия, RT с модулирана интензивност, таргетна терапия с моноклонални антитела (цетуксимаб) или имунотерапия при всички тумори с HPV са добър пример за това".

*Източник: Hola!