0

П ървият филм за Бай Ганьо отпреди сто години е бил намерен, обяви пред „Телеграф“ филмовият критик, сценарист и преподавател доц. д-р Александър Донев.

Той е заснет от Васил Гендов през 1922 г. и в мемоарите си Бащата на българското кино пише, че лентата е унищожена при бомбардировките през 1944 г.

Чичо Стоян

„Оказа се, че е оцеляло копие в Съюза на слепите, което Гендов го е предоставил за благотворителна прожекция. Всъщност всичко започна миналата година, когато правихме изложбата за Васил Гендов. В досието на Чичо Стоян в Националната филмотека открихме оригиналния плакат на този филм, който досега само е споменаван като фрагменти. Върху него имаше 30-40 надписа и се оказа, че за всичките има кадри. Така го сглобихме и се получи 30-минутен филм, който е 10-ият в историята на българското кино и 5-ият на Васил Гендов. Така той се оказа най-пълният ранен филм, тъй като от първия „Любовта е лудост“ има запазени едва 11 минути“, разказа Донев. В „Бай Ганьо“ е единствената филмова роля на писателя Чичо Стоян, който се е изявявал основно на театралната сцена. На плаката той е афиширан като звездата на продукцията, което не е била честа практика тогава.

Избори

Две трети от сюжета на филма е подготовката на изборите и точно заради това не се е нравил на тогавашното управление. „Заснет е в контекста на съпротивата на буржоазните партии срещу Александър Стамболийски. Вероятно се е смятало, че Стамболийски е представен като Бай Ганьо и дълги години са го свързали с това. Затова лентата е била забутана в ъгъла на филмотеката. Последните 6-7 минути действието се развива във Виена, където след това е извършена и лабораторната работа“, коментира критикът. На 7 декември 2022 г. в кино „Одеон“ от 18 ч. ще бъде отбелязана 100-годишнината на филма на Васил Гендов „Бай Ганьо“ с премиерно излъчване на лентата. „Копието все още не е в достатъчно добро състояние, за да бъде показано на по-широка аудитория, тъй като е в стандартна резолюция и се нуждае от реставрация и специален процес по дигитализация, който се надяваме да има финансиране и да се случи през следващата година. Идеята ни сега е да покажем, че този филм съществува“, добави Александър Донев. Филмът ще бъде илюстриран с музика в изпълнение на Мартин Любенов (акордеон). Изследователският екип на проекта „Кинокултура, изкуство и националните образи в България", който включва д. н. Петър Кърджилов, проф. д-р Йоана Спасова, доц. д-р Андроника Мартонова, д-р Росен Спасов (Българска национална филмотека), Боян Ценев (Българска национална филмотека, докторант в НАТФИЗ) и доц. д-р Александър Донев, ще представи преди прожекцията неизвестни и малко популярни факти, свързани със създаването на филма и неговия културен и исторически контекст.

Прожекцията е в рамките на проект на Института за изследване на изкуството при БАН, подкрепен от фонд „Научни изследвания“ към МОН.