0

А ко искаме да ни е здрава градината, не трябва да забравяме, че тя е един цялостен организъм. Затова в нея трябва да има всичко. И зеленчуци, и овошки, и цветя. При това така да ги комбинираме, че те хем взаимно да се хранят, хем да се пазят от болести и неприятели. Затова винаги е необходимо да си припомняме принципа на алелопатията или приятелството между растенията.

Взаимна обич

Всеки стопанин разполага с различна площ за отглеждане на зеленчуци. Затова някои могат да се разпрострат на огромни лехи, но ако не си гледат добре градината, да имат малки добиви. Други пък с малко пространство използват принципа на пермаземеделието и на повдигнати лехи отглеждат пищен и лъскав зарзават.

Калинки

Така че е много относително какво да е разстоянието между отделните насаждения. Важното е между тях да има здравословно разстояние или просто да бъдат отделени от неутрални растения, които да осъществяват връзката между зеленчуците, които не се харесват и си пречат взаимно. Важно е също независимо от площта да се спазва принципът на сеитбообръщение, за което многократно пише в. „Телеграф“. На първо място можем да започнем с общото конструиране и естествена защита, като си осигурим калинки срещу листните въшки по зеленчуци и овошки.

Просто засаждаме ленти с детелина или люцерна. Калинките я обичат и ще се заселят в нея, а така ще си подсигурим гарантирана защита.

Три сестри

Другото, което трябва да не забравяме, е да си спомним за индианците от Перу или нашите предци. Които задължително комбинират царевица с боб и тикви. Трите се обичат взаимно, като си осигуряват полезни хранителни вещества. От друга страна, фасулът се увива около царевицата, а тиквата до тях с огромните си листа пречи на тревата да буи. За тази цел трябва да осигурим на тиквата, която се влачи поне метър-метър и половина пространство, за да пусне опашката си.

Картофови

Да не забравяме, че домати, пипер, патладжан, картофи принадлежат на семейство картофови. Затова е добре да не ги набутваме на едно и също място. Все пак патладжанът има известно неутрално действие между пипера и доматите и там, където са лехите на чушките, можем да отделим ред патладжан и тогава да засадим доматите.

Кьосе

Кьосето е любимо българско зеле. Добре е да го държим по-далеч от домата и въобще да не е в центъра на градината, защото ще докара на всички белокрилка. А тя особено много го обича. Най-добре е някъде по ъглите в съседство с копър, например и чесън. Също така хрян и зеле са от едно семейство и е добре да не са в кой знае колко голяма близост.

А ето и основните съвети, които дава Стоян Домусчиев за това кои растения са нужни в двора, за да се предпазим от болести и неприятели.

Ето и мъдростите, които ни дава опитният градинар. Латинките, засадени в парник, прогонват досадната оранжерийна белокрилка. Котенцето (Anemone pulsatilla) със своите горещи вибрации не позволява развитие на гъбични заболявания дори и в най-влажно лято. Между лехите с пипер се сади чубрица и босилек, който го предпазват от неприятели. Татулът в съседство с зеленчуци ги обеззаразява от листни въшки.

Целина

Засадете целина със зеле. Първото няма да има ръжда, а второто - гъсеници на бялата пеперуда. Морковите и лукът се пазят взаимно, съответно от морковена муха и лукова муха. Салатата пази репичките от зелевата бълха.

Чубрицата пази фасула от листни въшки. Босилекът пази краставиците от маната, а хрянът ги пази от много вредители.

Лукът, чесънът пазят ягодите от голи охлюви, мишки, гъби. Латинката пази овощните дръвчета от листни въшки.

Зелена салата - възпрепятства нападението на различните видове ряпа и зеле от земни бълхи.

Праз

Моркови, лук или праз - взаимно се предпазват от морковена муха и лукова муха и молец. Чесън или лук, засадени между ягоди или магданоз - предпазват много добре тези растения от заболявания. Праз, разположен между целина – предпазва от ръжда по целината и нападение от трипс.

Бобови култури и целината (съотношение 1 към 6) или краставици - много полезна комбинация за добро развитие. Бобовите култури се засяват около гнездото на краставиците.

Целина и домати - предпазват всички видове зеле от бялата зелева пеперуда, но пък пеперудата може да се прехвърли на доматите.

Невенът пази от нематоди

Спанак или салата със зеле - срещу земни бълхи. Латинка и хрян – отблъскват листните въшки, гъсениците и мишките. Тагетис и невен (Calendula) - предпазват от почвени нематоди. Магданоз, засаден под доматите - засилва аромата.

Напръстник и момината сълза - подобряват качеството на доматите.

Латинка – повишава аромата на репичките. Коприва, отглеждана до етеричномаслени растения, повишава съдържанието на етерични масла в тях до 80%. Шипка, бъз и горчица - полезни растения около зеленчуковата градина.

Колорадският бръмбар по картофите не обича тикви. За целта тиквите цигулки са най-добри, защото пускат дълги милини, които се протягат из картофите да пазят.

10 растения за контрол над вредителите в градината

Един лесен начин за поддържане на здравето в градината е стратегическото засаждане на билки и подправки, отблъскващи вредителите. Има растения, притежаващи свойства, които или привличат полезни насекоми, или отблъскват вредните. Инсектите са склонни да избягват някои растения, тъй като етеричните масла в тях действат като естествено средство за отблъскване. Ето някои растения, билки и цветя, които могат да помогнат за намаляване на вредните инсекти в градината.

Босилек

Известно е, че ароматните масла на босилека отблъскват трипси, комари и различни мухи, така че можете да засадите босилека до всички растения, обезпокоявани от тези вредители. Босилекът има репутация и на отблъскващ нощенките, чиито гъсеници нападат представители на сем. картофови, затова често се засажда в близост до домати, като освен това прави последните по-едри и по-вкусни. Имайте предвид обаче, че засаждането на босилека отблъсква много насекоми, но може да привлече някои като скакалци и бръмбари.

Пореч

Пореч, още познато като лечебна краставица, е едногодишно тревисто растение и чудесно за отглеждане в градината. Той отблъсква гъсеници и привлича полезни пчели и други опрашители. Поречът също така добавя микроелементи в почвата. Засят веднъж, той се замозасява следващите години.

Лавандула

Лавандулата се използва от векове, за да добави успокояваща миризма и в градината, и в дома. Тя е прекрасно растение за борба с вредители, тъй като може да помогне за отблъскване на молци, бълхи, комари и мухи. Засадете го в слънчеви райони на вашата градина или близо до входа на къщата. Това растение е лесно за поддържане, тъй като по същество може да оцелее при всякакви метеорологични условия.

Хризантема

Хризантемата помага за отблъскване на много вредители, включително паяк акари, кърлежи, хлебарки, листни въшки и нематоди. Съставката в цветята на хризантемата, която предпазва от вредителите, е пиретрум. Тази съставка се използва в многобройни спрейове и шампоани за домашни любимци, както и за производството на биологични инсектициди.

Петунии

Петуниите, често наричани естествени пестициди, тъй като отблъскват различни насекоми и буболечки. Те са лесни за отглеждане и цъфтят в красиви, живи цветове. Можете да ги засадите на слънчеви места в близост до вашите билки или зеленчуци. Отблъскват листни въшки, цикади, различни бръмбари и гъсеници.

Тагетис

Тагетисът е вероятно най-известното растение за отблъскване на насекоми. Оранжевите цветчета отблъскват белите мухи и убиват лошите нематоди. Корените на едно растение тагетис прочистват около един квадратен метър площ от нематоди, които разболяват зеленчуците. Отблъскват също паякообразни акари, бръмбари и охлюви. Засадете ги в слънчеви райони на вашата градина. Ако имате зеленчукова градина, можете да ги засадите из цялата градина, за да си осигурите цветни естествени пестициди.

Латинка

Латинката привлича черни листни въшки, като по този начин облекчава полезните растения от тях. Засадете латинка около плодните дървета и нашествието на листни въшки няма да бъде толкова опасно. Помага и срещу белокрилката, освен това привлича и хищни насекоми, които се хранят с вредители. 

Кориандър

Кориандърът е роднина на магданоза. Има силен и изразен вкус и аромат, затова се използва широко в кухнята. Той е отлично медоносно растение. Отблъсква листните въшки, колорадския бръмбар и паякообразните акари.

Копър

Копърът е цъфтящо растение от семейство моркови. Той е издръжлива многогодишна билка с жълти цветове и перести листа. Отблъсква листни въшки, плужеци и охлюви. Копърът привлича опрашители и хищни оси, а листата му се използват като храна от гъсеници на пеперуди, така че ако го засадите на разстояние, можете да помогнете, като държите гъсениците далеч от вашите зеленчуци.

Слънчогледи

Слънчогледите всъщност привличат листни въшки. Какво е толкова прекрасно в това? Големият слънчогледов цвят работи добре като капан, който пренасочва листните въшки от по-податливи растения. Слънчогледите са толкова жилави, че рядко се увреждат от листни въшки.