0

О т всички неприятели в градината, листните въшки са най-коварните. Те не ядат листата или плодовете, но буквално изсмукват живота от растенията. Растенията, нападнати от колониите листни въшки, стават слаби и податливи на инфекции, тъй като дори неприятелят да е малоброен, той разпространява сериозни заболявания.

Съществуват около 5000 вида листни въшки от семейство Aphididae. Общото между тях е, че всички се изхранват с богатия на хранителни вещества сок от листа, стъбла и корени на растенията. Някои от листните въшки са се специализирали да атакуват представителите на определени семейства растения. Листните въшки са малки, с меко, крушовидно тяло. Много от видовете са зелени, но има и черни, червени, жълти, кафяви, розови и сиви.

Челюсти

Разпознаваеми са по оформените като юзда челюсти, с които пробиват тъканта на растенията, за да смучат соковете им. В задната си част имат две тръбички, от които секретират лепкав сок, наречен медена роса. Медената роса е една от малкото техни защити срещу хищници. Лепкавата течност е голям деликатес за мравките. Именно привличайки мравките, листните въшки отблъскват хищниците.

Жизненият цикъл на листните въшки започва през пролетта, когато женските какавиди се появяват от яйца, снесени предходния сезон. Известни като стволови майки, те бързо стигат зрелост като безкрили възрастни и раждат, без да се чифтосват.

За по-малко от две седмици една женска ражда от 50 до 100 какавиди, които, достигайти зрелост, правят същото. В рамките на един сезон могат да се развият 15 и повече генерации.

Когато стане „претъпкано“ или когато растението гостоприемник е вече с влошено състояние, някои какавиди развиват крила и прелитат към друг гостоприемник, където развиват нова колония.

Крилати

Като времето захладнее към есента, се раждат крилатите мъжки какавиди. Когато това се случи, женските вече не могат да раждат и за да се възпроизвеждат, вече имат нужда от мъжки.

Женските снасят малки, черни овални яйца върху многогодишните растения и такива, които презимуват. Тези яйца могат да се забележат по долната страна на листата, по стеблата и др.

Признаци

5 знака за наличие на листни въшки.

Обикновено заразяването с листни въшки в началото става само на едно растение. Ако не ги забележите на този етап, те се размножават много бързо и се разпространяват като горски пожар из цялата градина.

Затова е хубаво да забележите неприятеля рано. Ето за какво да гледате:

1. Растения, които са слаби и деформирани. Често листните въшки са трудно забележими заради зеления си цвят и малкия си размер. Отделете време и ги търсете на долната страна на листата или върху току-що поникнали стебла. Те обичат да се събират върху местата, където има нов растеж.

През повечето време тяхното хранене не се отразява външно на самите растения. В един момент обаче развитието на нападнатото растение може да спре. Листата на по-сериозно засегнатите растения могат да пожълтеят и да се накъдрят.

2. Малки бели люспи около растенията. След като се родят, какавидите преминават през четири стадия на развитие, преди да стигнат зрелост. При всяка метаморфоза те стават по-големи и свалят кожата си. Когато има колония, в резултат на това се получават малки люспи около растенията.

3. Медена роса по листата. Когато листните въшки изсмукват сока на растенията, те вкарват собствената си слюнка в гостоприемника. Това подпомага усвояването на захарите на растението. Захарите, които не могат да бъдат усвоени, преминават през листните въшки и така се формира лепкав отпадък. Медената роса много лесно може да се забележи върху листата, стъблата и кората.

Не само листните въшки произвеждат медена роса. Има и други насекоми като белокрилките, които също го правят. Но въпреки това лепкавото вещество е знак, че трябва да проверите растенията за наличие на неприятели.

Медената роса сама по себе си не вреди на културите. Но тя може да благоприятства развитието на някои гъбични заболявания.

4. Черна плесен. Там, където се появи медената роса, може да се появи и черна плесен.

Спорите й се разпространяват от вятъра и полепват по покритите с лепкавото вещество листа, стъбла и плодове. Черната плесен не е паразитираща по растенията. Тя използва медената роса като единствен източник.

С напредване на инфекцията листата на растението се покриват с вещество, подобно на черни сажди, които могат да блокират слънчевата светлина. Щетите от патогена са минимални, тъй като той не атакува самото растение. Можете да измиете листата със сапунена вода, но гъбичката ще се появи отново, докато производителят на медена роса – листната въшка, не бъде поставена под контрол.

5. Най-лошата щета от листните въшки обаче е, че те могат да инфектират растението с различни видове вируси – над 100 вида. Най-сериозният е причинителят на краставичната мозайка. Той поразява не само краставиците, но също и фасула, доматите, пипера, салатата и др. Над 80 вида листни въшки са резервоар за този вирус. Няма лечение срещу краставичната мозайка. Веднъж заразени, растенията трябва да бъдат изкоренени и унищожени.

Плевете редовно

Премахнете плевелите в близост. Премахването на плевелите от двора ви не е само естетичен въпрос – това може да предпазва от разпространението на листни въшки. Плевенето в ранна пролет може да елиминира яйцата на листните въшки, които може да са презимували в градината. Премахването на плевелите през останалата част от сезона ще лимитира потенциалните гостоприемници в двора ви. Уверете се, че сте се отървали от синапа и бодила – те са любимите плевели на листните въшки.

Преглеждайте редовно градината

Внимателно преглеждайте растенията си. Всяка седмица трябва да отделяте по няколко минути, за да огледате всяко растение отблизо. Първо прегледайте общото им състояние. Обърнете внимание на тези със забавено развитие и цъфтеж, с обезцветени листа или необичайни образувания. Огледайте долната повърхност на листата, както и стъблата и китките за неприятеля. Обърнете внимание и дали има знаци за активност на листни въшки като медена роса и бели люспи, разпръснати върху почвата.

Махнете засегнатите листа

Изчистете малките колонии. Когато видите листни въшки, които още не са се намножили, имате възможност да се справите с колонията, когато тя е засегнала едно растения. За целта просто премахнете засегнатите листа и стъбла. Поставете ги веднага в найлонов плик с цип и ги хвърлете на боклука.

Водата като съюзник

Използвайте вода. Със задълбочаване на инфекцията, листните въшки ще се разпространят върху други растения и ще установят колонията си. Напръскайте ги със силна струя вода, за да ги отделите от растението гостоприемник. Водата също така ще отмие медената роса и плесента, ако има такава. Веднъж като паднат на земята, те няма да могат да се изкачат обратно на растенията. Използвайте маркуч сутрин, за да може листната маса да се изсуши напълно, преди да падне нощта.

Третирайте с кастилски сапун

Третирайте с кастилски сапун. Чиста вода с няколко капки кастилски сапун, който съдържа зехтин, е потенциална отрова за вредители като листните въшки. За да има ефект, напръскайте със спрей цялата колония, като осигурите директен контакт. Веднъж напръскани, листните въшки ще изсъхнат и умрат. Въпреки че препаратът не вреди на растението, той е пестицид, който може да засегне и полезните насекоми. Затова третирайте само мястото, където се е развила колонията. За да си направите разтвор, смесете супена лъжица кастилски сапун и един литър вода и изсипете в бутилка със спрей. Внимателно напръскайте инфектираните стъбла, листа и китки, като трябва да напоявате и двете страни на листата. Инсектицидните сапуни са ефективни само докато напръсканото място е мокро. Затова трябва да се прилагат през 2-3 дни в рамките на две седмици, докато не забележите, че колонията на неприятеля рязко е намаляла.

Използвайте масло от нийм

Използвайте масло от нийм. То е естествен пестицид и репелент, извлечен от семената и плодовете на дървото нийм или индийски люляк. Активното му вещество е химикал, който спира храненето на неприятелите и разбърква хормоните им, така че те да не могат да растат и да снасят яйца. Прилага се само към листната маса. Слънцето, топлината и дъждът намалява ефективността на маслото и то трябва да се прилага отново на всеки една до две седмици.

 

Избягвайте азота

Избягвайте наторяването с азот на растенията, засегнати от листни въшки. Азотът стимулира растежа на нова листна маса. Наторяването с азот само ще даде на листните въшки повече и по-добри източници на храна. Докато не поставите под контрол проблема с този неприятел, избягвайте използването на азотни торове. Продължете с подхранването само когато колонията е унищожена.

Засадете турта

Засадете растения, които отблъскват листните въшки. Когато крилатите въшки полетят, за да търсят нов дом, където да се настанят, те се ориентират по аромата, за да изберат гостоприемник. Има обаче растения, които объркват ориентацията на неприятелите. Някои маскират аромата на потенциалния гостоприемник. Други излъчват летливи органични съединения, които пречат на тяхното функциониране. Такива растения помощници са розмарин, босилек, невен, турта, лавандула, лук, чесън.

Освен това като съюзник можете да привлечете и естествените врагове на листните въшки, каквито са калинките, които се хранят с тях.