0

З а да са здрави розите, които отглеждаме, е необходимо през пролетта да извършим оздравителна резитба. Има много статии в мрежата, които обясняват как се прави това, но най-често неопитните градинари могат наистина да се объркат. Ето няколко прости правила, които да спазим, за да свършим качествено работата си. На първо място ни е необходима лозарска ножица, при възможност и такава с дълги рамене, но можем да се справим и без нея, с повече усилия. Задължително са необходими дебели градинарски ръкавици, както и дрехи, които да не позволяват на бодлите да ни издраскат до кръв.

Много важно е да се знае какви рози точно ще подрязваме. Най-разпространени са чаено-хибридните рози. Опитните цветари дават прости съвети как да процедираме. Оглеждаме растението и отбелязваме къде има измръзнали стебла. Режем смело до здрава тъкан. По принцип е добре да се спазва на около 45 градуса от отреза, но дори и да не е такъв, няма да навреди кой знае колко. Другото условие е да се следят пъпките по стеблото. Те са червеникави и се реже след третата - от основата на около половин сантиметър над нея.

Чаените рози се режат след трета пъпка.

 Чаените рози се режат след трета пъпка.
Телеграф

Не е грешка, ако не се спазят тези условия, съветват специалистите. В майката има около 45 спящи пъпки и дори да отрежем стеблата на розите на десетина сантиметра от земята, от тези спящи ще избият нови зелени стебла. Времето, което трябва да изберем за рязане на розите, най-общо казано е от края на февруари до средата на март. Въпреки това не е строго определено. Принципът е температурите да се задържат поне седем последователни дни 15 градуса. Много е важно да се проследи дали след това няма да паднат слани.

Другият вид разпространени рози са пълзящите. Те обичайно са близо до стена или ограда. При тях подхождаме по сходен начин. Оглеждаме стеблото и режем под наклон измръзналото до здраво. Измръзналото по принцип е черно, но тъмният цвят не винаги означава, че растението е повредено. Там, където има разклонения, режем хилавите стебла. Другият принцип, който можем да спазваме, е да режем след трета пъпка, но важното е само измръзналото. Оздравителната резитба е много важна, защото освен измръзналите стебла се освобождаваме и от тези, които са били болни през миналия сезон. Така че това ще помогне на розите ни да са по-здрави и да се справят с предизвикателствата.

Режем измръзналите стебла на пълзящите рози.

 Режем измръзналите стебла на пълзящите рози.
Телеграф

Режем чашките за обилен цъфтеж

За да имаме обилен цъфтеж, важно правило, което трябва да спазваме, е да късаме чашките, след като се разтворят така, че да се виждат тичинките. Това ще предизвика нови пъпки. Освен че всяка сутрин трябва да се почистват розите, е необходимо да се следи за вредители. Обичайно розите се нападат от въшки. Това се случва най-често, когато се редуват дъждове и слънце. Няма опасност, когато времето се стабилизира. Проблемът е, че въшките водят до нашествие от мравки. Мравките се хранят с медения сок, който пускат въшките, и се размножават. За да не се допуска нашествието от мравки, се поставят къщички с боракс. Също така могат да се обливат растенията няколко поредни дни със сапунена вода. Едновременно се почиства всяко с ръце. Също така срещу въшки се третират розите с разтвор на прясно мляко, йод и вода. Обичайно на литър мляко се капват няколко капки йод и два литра вода.