0

А нтракнозата е често срещано заболяване при редица култури, включително и при доматите. Първите видими симптоми при антракноза се забелязват по узрелите и зазряващи плодове, във формата на кръгли, воднисти, хлътнали петна с диаметър около 1 см. Впоследствие петната се разширяват и се образуват концентрични кръгове от асервулите на патогена. Напетнените плодове могат да загинат напълно от вторични гъбни зарази, проникнали през петната. Спорите на патогена се разпространяват главно чрез капките дъжд от почва със заразени растителни остатъци. При антракноза пораженията по листата са незабележими.

Тъмни кръгове при алтернария

Алтернарията е една от най-силно разпространените болести при доматите по цял свят. Заболяването се среща в различни региони и е познато още и с простичкото наименование кафяви листни петна. Те са и основният видим симптом на болестта на алтернария. Първоначално концентричните петна с кафяв цвят се появяват по старите (долните листа). Постепенно кафявите петна се увеличават и обхващат целия лист, което води до преждевременно загиване на листата. На стъблата и на листата се образуват овални концентрични петна, които предизвикват сухо гниене на стъблото. Симптомите на алтернария се появяват и върху плодовете, най-често в началото и в края на вегетацията. По тях се образуват тъмни, леко вдлъбнати и кръгли петна. При висока влажност върху плодовете се развива тъмно, почти черно конидиално спороношение във вид на кадифен налеп. Загубите в крайната продукция при наличие на алтернария могат да достигнат до 30-40% от добива. Вследствие на по-дълго транспортиране е възможно да се повредят и допълнителни количества от плодовете поради това, че те са разположени плътно едни до други в кашоните и касетките. При допълнителни механични повреди по плодовете се наблюдава задълбочаване на инфекциозното заболяване алтернария.

Фитофтората първо заразява корените

Фитофторното гниене, познато още като синдрома на еленовото око при доматите, е сериозно заболяване, което може да се появи още по време на фаза разсад, но не подминава и вече добре оформените възрастни растения. Болестта се причинява от типичен почвообитаващ патоген, който първоначално заразява корените и кореновата шийка, а впоследствие и стъблата и плодовете. В ранната фаза на фитофорно гниене при доматите в основата на стъблото се наблюдава просмукване (сечене), долните листа бързо изсъхват, а накрая цялото растенията поляга, а често и загива. По зелените плодове се появяват симптоми под формата на големи петна. Интересно е, че тези петна се редуват – светлокафяви с тъмнокафяви, а често и под формата концентрични кръгове. Петнистият процес започва с бледи сиво-зелени оттенъци и завършва с покриването на плода с големи черни участъци. Вследствие на фитофторното гниене тъканите на плодовете стават воднисти, което води до влошаване на качеството им или до значителна загуба от реколтата.