0

Н а много от щандовете на търговските вериги привличат погледа тумбести бурканчета, пълни с топчета мариновано мляко.

На много от щандовете на търговските вериги привличат погледа тумбести бурканчета, пълни с топчета мариновано мляко.

Или пък млечни мезета с ароматни и необичайни подправки. Те са от мандра Обнова, а тяхната история е повече любопитна и без преувеличение буди истински патриотични. Точно такива истории са най-ценното и това, което всъщност остава при направата което и да е ястие. Защото появата му съдържа копнежи, мечти и разкрива в най-пълна степен характера на един народ. Точно такава вълнуваща е историята на 24-годишния Иван Глухаров.

Младеж

С него се запознахме в разгара на топлата септемврийска есен по време на фестивала за млечни храни в Луковит. Високият симпатичен младеж пристъпваше от крак на крак на щанда на малката мандра „Обнова“. Гледайки почти момчешкото му излъчване, човек би си помислил, че той е някой от учениците, привлечени да помагат по време на фестивала, за да изкара някой лев допълнително. Оказа се точно обратното. Иван Глухаров е почти съсобственик в мандрата. Отгоре на всичко е дипломиран финансист в Меката на златните кюлчета Женева.


Самота

Иван Глухаров защитава бакалавърска степен по финанси и банкерство в Женева. Можел е да остане и да работи там. Но се прибира в България. Защо? След като чужбина е мечтата на всеки втори българин и реализацията там. Ами просто е. Там хората са индивидуалисти. Със съседите си са само на здравей и чао. Можеш да работиш бюро до бюро с един човек и да не знаеш нищичко за него. На кръчми ли? Е, да, на кръчми се ходи с приятели. Но този изолиран и индивидуалистичен начин на живот не е моят стил. Затова се върнах в България, простичко обясни Иван Глухаров.

Хъс и удоволствие

Тук той с огромен хъс и удоволствие се посвещава на мандрата на дядо си. Е, да аз на практика би трябвало да съм потенциалният собственик, смее се младежът. За него не е нищо непознато. Като повечето български деца е отгледан от баба си и дядо си. От малък се мотая с дядо в мандрата и край животните, споделя той. Като цяло процесите в този бизнес не само не са му непознати, напротив, отрасъл е с тях. В момента следва магистърска степен в Аграрния университет в Пловдив, специалност млека и сирена, и работи в мандрата.

Собствен почерк

Иван вече е направил линия свои, които са изцяло нови продукти за българския пазар. Те са различни от традиционния вкус, но са много пикантни и неочаквани. Отлично мезе за купони. А защо не и просто за закуска. Един от тях е млечно мезе. То представлява съвкупност от сирена, които са подправени, така да че напомнят за вкус на месо и колбас. Късчетата са оваляни основно в мащерка и кимион. Другата негова прелюбопитна идея е буркан с топчета цедено мариновано кисело мляко и др.

Банатски българи

Мандра Обнова работи само с българско мляко. Суровината е от собственото им стадо от 100 шарени крави, както и от няколко съседни ферми. Всъщност от края на деведестте години неговият дядо създава две малки мандри. Първо е купил старото млекопреработвателно предприятие в Обнова. Обновява с машини и съоръжения. Там се произвежда кисело мляко, прясно мляко и масло. Другата пък е в Трънчовица. Изключително интересно село, на банатски българи, които са християни католици. Това е и родното място на легендата от нашето кино Григор Вачков и на друг актьор Веско Зехиров, характерен актьор и комедиен актьор, любимец на врачанските театрали. Та в това интересно място в мандричката се произвеждат кашкавали, сирена, топени сирена, кашкавалени ролета. Там именно младежът прави експерименталната си линия с необичайни продукти.

Козе и овче

Преработват около 10 тона мляко на ден. Преработват сезонно и и овче мляко, от което правят основно кисело и от тази година сирене. Предстои да изкупуват и козе мляко, за да правят сирене и кисело мляко.

Провокира ли те Швейцария, известна като страна на сирената да започнеш да се занимаваш с млекопреработка? Провокира ме с това да открия себе си и да проумея къде искам да живея. И това, което създавам, да е със стандартите на Български държавен стандарт, отговори убедено 24-годишният Иван Глухаров.