0

П енсионерите, които решат да се ваксинират, ще получават 75 лв. още след първата игла. Това обявиха от НОИ, като уточниха, че добавката ще се дава до края на месец юни.Тя обаче е еднократна. На нея имат право възрастните, които те първа ще се имунизират срещу коронавируса, както и онези, на които им предстои втора доза или трета – бустерна. Над 600 000 пенсионери, които вече са със завършен имунизационен курс също ще се получат финансовия стимул с пенсиите си за февруари.

Пенсионер, който е взел своят бонус при първа игла, няма да получава по 75 лв. за втора или за трета. В същото време обаче, ако първата доза е направена преди нова година, а сега предстои поставянето на втора, ще има право на добавка. Това важи и при третата доза, ако преди това не е получен финансов стимул. Лекарите отчитат, че добавката вече има ефект и се увеличава броя на бабите и дядовците, които се редят за ваксина. Според данните в Националния информационен портал, напълно имунизираните българи във възрастовата група 60-69 г. са почти 360 000 души. Това ги поставя на второ място след групата на 40-49-годишните, където със завършена имунизация са над 362 хиляди души. Най-малко пък са ваксинираните над 90 г. Броят им е под 5000. Общо хората над 60-годишна възраст, които са си поставили две дози са над 650 000.

С настъпването на петата вълна от пандемията обаче, интересът към ваксините се увеличи. Доказателството за това са огромните опашки, които се извиват пред болниците. Още през почивните дни такива имаше в имунизационния център на „Пирогов“, а веднага след това десетки чакащи за ваксина се наредиха пред „Св. Анна“ (Окръжна) и ВМА. Само за два дни във Военномедицинската академия бяха поставени над 2000 дози, като над 1800 от тях са бустерни. Броят на лицата с трета игла у нас вече надмина 301 000. На подсилваща доза имат право всички имунизирани над 18-годишна възраст (виж карето). Децата у нас засега не могат да бъдат ваксинирани с трета доза, макар че в началото на седмицата Американските здравни власти одобриха бустер на „Пфайзер“ и за деца на възраст 12-15 години, както и за най-малките от 5 до 11 г., ако са с отслабена имунна система поради заболяване. Предстои решението на FDA да бъде прегледано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), но очакванията са от там също да дадат одобрение. Основната причина за това е значителният ръст на заразени и хоспитализирани деца заради новия вариант на коронавируса Омикрон.

Опашките пред Пирогов започнаха още през почивните дни.

 Опашките пред Пирогов започнаха още през почивните дни.
БГНЕС

Към момента у нас интересът към педиатричната ваксина също е засилен, като на места часовете са изчерпани до февруари. Поради тази причина здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че ще бъдат открити нови центрове за имунизация на малчуганите. В по-малките градове обаче желаещи трудно се намират, а някои все още събират първите групи от по 10 деца на възраст от 5 до 11 г. за ваксинация. При по-големите ученици от 12 до 17 г. интересът не е голям. Под 18 000 са децата в тази възрастова група, които вече са завършили имунизацията си с поставени две дози ваксина. Други над 20 000 пък са учениците, на които им предстои втора игла.

Боцкат преболедували три месеца след положителния тест

Според препоръките на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, бустерните дози се поставят не по-рано от три месеца след втората игла. За хората, които са ваксинирани с „Янсен“ пък, срокът е още по-кратък – два месеца. Експертите са издали препоръки и за имунизацията на хората, които са преболедували коронавируса. Те също имат право да се имунизират най-рано 3 месеца след положителния тест. Същият е и срокът за поставяне на втора доза ваксина при хората, които са се заразили с COVID-19 след първата игла.

Ваксинират баби и дядовци по домовете

Регионалната здравна инспекция във Враца започва кампания за ваксиниране срещу коронавирус по домовете. Услугата ще се предлага от 10 януари и е предназначена за възрастни, трудноподвижни и хора с трайни увреждания или такива в неравностойно положение, предаде БТА. Ваксинирането ще бъде извършвано в почивните дни, след заявка по телефона, от специално организирани мобилни екипи за обгрижване на нуждаещите се. Телефоните за заявка са 092/626 377 и 0879 144 769, и са открити за обаждане всеки работен ден от 9,00 до 16,00 часа.

Гърция не приема без бустер

Гърция ще приема хора без бустерна доза, при които са минали повече от 7 месеца след последната имунизация като неваксинирани. Това обяви  в интервю за телевизия „Скай”  гръцкият здравен министър Танос Плеврис. По думите му сертификатът за ваксинация ще изтича вече след седем месеца и без приема на трета доза през този период лицето, независимо от възрастта, ще се смята за неваксинирано. Тази мярка вече е в сила за гражданите над 60-годишна възраст, но скоро решението ще се отнася и за всички останали. „Ако са минали седем месеца и не е поставена бустерна доза, срокът на валидност на сертификата изтича. Това ще бъде съобщено през следващите дни, тъй като трябва да имаме конкретна дата”, подчерта министърът, цитиран от „Дарик“. Очакванията са новото правило да бъде обявено най-късно до средата на февруари.

Отварят още центрове за ваксинация на най-малките от 5 до 11 г.

 Отварят още центрове за ваксинация на най-малките от 5 до 11 г.
ЕПА/БГНЕС

Четвърта доза повишава антителата пет пъти

Четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 повишава антителата пет пъти само седмица, след като е приложена. Това обяви израелският премиер Нафтали Бенет, цитиран от „Ройтерс“. Бенет се позовава на предварителни резултати от израелско проучване. „Това най-вероятно означава значително увеличение срещу инфекции и хоспитализация и тежки симптоми“, отбеляза израелският премиер и допълни „Седмица след започналото поставяне на четвърта доза знаем с по-висока степен на сигурност, че тя е безопасна“. В момента в Израел се прилага четвърта доза от ваксината на „Пфайзер“ на хора над 60 години, здравни работници и пациенти с отслабен имунитет.

Шпигел: Антиваксъри от Германия се заселват в Ахелой

Германци, които са против COVID мерките и ваксините, масово се заселват в България. Това обяви преди дни списание „Шпигел”. Според публикацията черноморският град Ахелой е предпочитан, тъй като там никой не спазвал мерки. Местните жители обаче не вярват в достоверността на материала. Те са категорични, че в Ахелой няма много германци, а повечето от чужденците, които живеят там са със сертификат за ваксина или антитела. Причината германците да избират страната ни пък е по-евтиния живот у нас, смятат те.