0

2021-вa е втората поредна година, която премина под знака на пандемията от коронавирус. Лекарите и учените у нас и по света обаче непрекъснато се изправят и пред други предизвикателства в спасяването на човешки животи. През лятото български лекари от столичната болница „Лозенец“ извършиха уникална операция с помощта на 3D очила. Те проектират холограми върху тялото на болния и по този начин показват на медиците къде точно трябва да премине скалпелът. За целта преди това се прави скенер, като данните от него се вкарват в очилата и така става триизмерни. Това означава, че по време на интервенцията, лекарите виждат проекция от скенера директно върху пациента. Уникалния за страната ни метод бе приложен от д-р Владислав Райков в ортопедична операция за поставяне на костни импланти. Според експертите добавената реалност прави операциите много по-малко рисковани и затова очакванията са, че тази апаратура скоро ще навлезе в рутинната дейност на големите болници у нас.

През изминаващата година бяха направени и други уникални за страната ни операции. В България за първи път започна употребата на робот Да Винчи и при деца. Първата такава интервенция бе направена в МБАЛ Доверие, за отстраняване на вродени бъбречни аномалии при 10-годишен пациент. Интервенцията с роботизираната хирургична система е извършена от екип от български и швейцарски уролози. С последен модел хирургичен робот разполагат вече и в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Апаратурата е единствената към момента в Централна и Източна Европа и се използва при отстраняване на тумори в носа и околоносните кухини. Става въпрос за последен модел УНГ навигазионна система, която позволява на лекарите максимална прецизност. Апаратурата очертава ясно границите на тумора, неговото разположение и размер, като визуализирането става в 3D формат.

Роботът Да Винчи вече се използва и за операции на деца у нас.

 Роботът Да Винчи вече се използва и за операции на деца у нас.
МБАЛ ДОВЕРИЕ

С уникална операция се похвалиха и от УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна). Лекарите там спасиха живота на 34-годишна жена. Тя била приета в болницата с исхемичен инсулт. Ситуацията обаче била изключително сложна заради факта, че жената била бременна в петия месец. Голяма част от изследванията в такива случаи са рисковани и не се препоръчват, за да не увредят плода. Това налага и специфично лечение чрез тромболиза и механична тромбектомия. Лекарите успяват да извадят близо 4 см тромб от артерията, снабдяваща лявата половина от мозъка на жената. Така те успяват да спасят не само нейния, но и живота на бебето. Във ВМА извършиха за първи път у нас една от най-сложните интервенции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката. По този начин лекарите от Първа клиника по коремна хирургия спасиха жена с карцином на панкреаса. Медици от Варна пък помогнаха на 7-месечно бебе, като извършиха първата за страната ни операция за отстраняване на паразити в окото. В цяла Европа за последните две десетилетия са регистрирани не повече от 10 такива случая, а за България това е първият. Операцията извършва екип от очната клиника „Св. Николай Чудотворец“.

48-годишният исландец Фелик Гретарсон е първият в света пациент с присадени ръце и рамене.,  

 48-годишният исландец Фелик Гретарсон е първият в света пациент с присадени ръце и рамене.,  
Тутър - Felix Gretarsson

В света също бяха извършени уникални процедури. Още в началото на 2021 г. в Лион, Франция бе извършена първата в историята трансплантация на ръце и рамене. Тя е дело на екип от болница „Едуар Ерио“, а пациентът е 48-годишен исландец. Той е претърпял ампутация на ръцете на 26 г., след като бил ударен от ток с високо напрежение. Сложната операция по двустранното присаждане на ръце и рамене е продължила 15 часа и е наложила мобилизирането на многобройни медицински екипи. По-късно тази година в Турция бе извършена операция по разделянето на 16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун. Тази изключително рядка и сложна интервенция е продължила 27 часа. Близначките бяха свързани в областта на таза и споделяха редица части от тялото, включително част от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури. Така за операцията били нужни лекари от различни специалности, включително урология, неврохирургия, пластична хирургия, интензивни грижи, радиология, сърдечносъдова хирургия и др. Всеки детайл от интервенцията бил планиран с помощта на 3D модели, изработени след подробни образни и ангиографски изследвания. Цялостният процес по лечението и възстановяването им отне 7 месеца, като двете момиченца бяха изписани близо три месеца след операцията.

Обещаващи открития

Световната здравна организация одобри ваксината на „ГлаксоСмитКлайн“ срещу един от най-смъртоносните паразити, причиняващи малария; Изследователи от биотехнологичната компания „Регенерон“ създадоха лекарство срещу Ебола (заирски еболавирус) с моноклонални антитела, а Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ издаде разрешение за употреба; Австралийски учени създадоха хидрогел, който може да промени протичането на Паркинсон; Китайски експерти създадоха пластир, който може да помогне срещу оплешивяване; Умове от Токио, Япония тестват ваксина срещу стареене; Генната терапия направи голяма крачка напред, след като бе приложена за лечение на рядко чернодробно заболяване – транстиретин амилоидоза; Американски изследователи създадоха платформа за доставка на лекарства до мозъка с помощта на наночастици;

Въведохме електронните рецепти

България направи решителна крачка във въвеждането на електронното здравеопазване. След като още в края на миналата година бе въведено е-направление, през лятото на 2021 г. в сила влязоха и е-рецепти. За период от 6 месеца през Националната здравно-информационна система са издадени 5 млн. електронни рецепти. Въведена беше и електронна рецептурна книжка. Все още обаче пред здравните власти стоят редица предизвикателства, като въвеждането на единна електрона система за управление на данните в онкологията и хематологията, създаването на електронни регистри и др.