0

К октейл от вируси и грип се борят за короната на COVID-19. Различни сезонни зарази повалят по 3000 души на седмицата. Най-честите оплаквания за суха, лаеща кашлица, главоболие и пресипнал глас. Оказва се обаче, че тестовете на болните са отрицателни за коронавирус. Грип пък засега е доказан у нас само при един пациент, а останалите сто проби, изпратени в периода 3-9 януари са отрицателни. Така заедно с доминиращият досега вариант на коронавируса – Делта и новата мутация, която се очаква да вземе превес – Омикрон, както и вече доказаният единичен случай на грипа от Камбоджа (А/H3N2), лекарите се броят още с метапневмовирус, респираторно-синцитиален вирус, парагрипен вирус и други типични за сезона зарази.

Проблемът при тях е, че част от симптомите им се покриват с тези на коронавируса. Ето защо експертите съветват хората да не бързат с тестовете, а при възможност да се самоизолират за ден-два и след това да си направят PCR. Според медици това остава най-сигурният метод за доказване произхода на заболяването. Нещо повече данни от други страни показват, че някои от бързите антигенни тестове не успяват да засекат наличието на Омикрон и дават фалшиво отрицателни резултати. Ето защо е добре при съмнение да се прави именно писиар. Освен това само тези тестове подлежат на допълнително проучване чрез целогеномно секвениране на пробите.

Що се отнася до симптомите на сезонните зарази, те най-често засягат дихателната система, също както и при COVID. Първите оплаквания започват в рамките на 4 до 6 дни след заразяването, като е възможно да се появи треска, запушен нос, кашлица, хрипове, по-рядко затруднено или учестено дишане. Сред останалите не толкова чести усложнения са развитие на бронхиолит или пневмония. Сезонните вируси обаче не се лекуват с антибиотици, ако не доведат до тези усложнения, предупреждават лекарите. Взимат с единствено симптоматични лекарства, например за понижаване на температурата, облекчаване на болката при главоболие и т.н. Най-често в рамките на седмица, до десет дни, оплакванията отшумяват от само себе си.

Комбинират се в атаката

Някои от вирусите могат да атакуват и в комбина. Такъв е случаят с все по-нашумелия Флуорна. Той представлява комбинация между щамове на коронавируса и на сезонния грип. Чехия съобщи, че Флурона е бил засечен в страната още през пролетта на 2020 г. Междувременно през този и миналия месец редица страни докладваха, че са засекли първите случаи на пациенти, болни едновременно от грип и от COVID. Пример за това са Хърватия и Босна. Израел също съобщи за болен с актуалния вариант. Флуорна носи името си от съчетанието на английските думи Flu (грип) и Corona (коронавирус), отбеляза ТАСС. Според данните до момента е възможно болните да имат по-леки симптоми и да останат на домашно лечение. В някои случаи обаче се стига и до по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул. Самият коронавирус също може да атакува едновременно с различните си варианти. В края на миналата година се появиха данни за пациенти, които са заразени едновременно с мутациите Делта и Омикрон. Тогава съчетанието бе наречено Делмикрон. Преди дни пък подобен случай бе засечен в Кипър, като ръководителят на тамошната лаборатория нарече хибридът Делтакрон. Експертите на СЗО обаче все още не са потвърдили наличието на тези комбинации, като според тях е възможно да се касае и за замърсени проби.