0

К оронавирусът може да се крие в котката, хамстера и други домашни любимци, както и сред дивите животни. Оказва се, че това е една от причините учените да смятат, че SARS-CoV-2 не може да бъде елиминиран. Обзорна статия публикувана в сайта на международното издателство за академична литература „Taylor & Francis“ събира редица проучвания за разпространението на новия коронавирус сред животните. Материалът сподели в социалните мрежи епидемиологът д-р Петър Марков от Лондонското училище по тропическа медицина. „Когато един вирус влезе в диви популации от животни и започне да се разпространява сред тях, независимо от разпространението сред хората, то той става почти невъзможен за елиминиране“, коментира д-р Марков и допълва „Това е така, защото винаги има животински резервоар, който дори и след евентуално изкореняване, което само по себе си към момент изглежда като научна фантастика, може да го върне обратно в хората“.

Зоологически градини регистрират случаи на заразени лъвове.

 Зоологически градини регистрират случаи на заразени лъвове.
ЕПА/БГНЕС

Данни от различни проучвания показват, че хората, които са заразени с коронавирус, могат да предадат инфекцията на своите кучета и котки. Не е доказано категорично обаче дали е възможно предаване по обратния ред. За сметка на това е ясно, че хората могат да се заразят от норки, както и норките могат да се заразят от хора. Този начин на предаване е вероятен и при елени, които също могат да заразяват и да се заразяват от хората. Въпросът е при колко още видове този процес е двустранен. Така или иначе, според учените фактът, че десетки животни могат да бъдат гостоприемници на вируса, прави неговото изкореняване невъзможно. Приютявайки SARS-CoV-2 животните го пазят и му дават възможност да намери начин отново да се върне към човешката популация. Сред домашните любимци най-податливи на заразяване са котките. В зоологически градини по света също са регистрирали заразявания на почти всички видове големите котки – лъвове, тигри, пуми (виж карето). Вирусът обаче може да достигне също кучета, хамстери, зайчета, порове и селскостопански животни. Случаи са били открити при човекоподобни маймуни, лисици, хипопотами, хиени, чакали и глигани.

„Различни видове гризачите по принцип са резервоар на стотици различни вируси, и поради близкия си и чест контакт със селскостопански животни са потенциален перманентен източник на връщане на инфекцията сред хората“, обяснява д-р Петър Марков. Само преди дни в Хонконг властите наредиха да бъдат умъртвени 2000 хамстера от десетки зоомагазини и складове. Причината за това е установено огнище на коронавируса от варианта Делта. То е тръгнало от служителка в магазин за домашни любимци, където впоследствие 11 хамстера са дали положителен резултат за коронавирус. Заразен е и клиент на магазина, който си купил хамстер. Здравните власти подчертават, че към момента няма научни данни, които да доказват, че хамстерите могат да пренасят инфекцията на хората, но поради провежданата политика „на нулева толерантност“ по отношение на COVID-19, министърът на здравеопазването София Чан заяви, че не може да изключи никакви възможности за предаване на болестта, предаде „Ройтерс“. В резултат на това около 150 клиенти на зоомагазина са поставени под карантина, а клиенти, които наскоро са закупили хамстер, са приканени да предадат животните си на санитарните власти за хуманно умъртвяване.

Удари тежко лъвове и пуми в Южна Африка

Лъвове и пуми в зоопарк в Южна Африка са преболедували от тежка форма на коронавируса, след като са се заразили от работници без симптоми. Специалисти от университета на Претория описали случаите в доклад. Животните са боледували през първата и третата вълна на пандемията. Според тях това доказва, че те могат да станат резервоар за поява на нови щамове на коронавируса, след като едни и същи варианти засягат и тях, и хората. Междувременно в Индия диви леопарди са били заразени с коронавирус. Анализът е установил, че инфекцията при тях е причинена от варианта Делта. Откритието е направено след като тялото на леопард било открито, а от него били взети тъкани и кръвни проби. Това, на което се натъкнали учените били вирусни частици, попаднали както в белите дробове, така и в лимфната система и мозъчните тъкани на животното.

В Хонконг умъртвяват хамстери след взрив на COVID.

 В Хонконг умъртвяват хамстери след взрив на COVID.
ЕПА/БГНЕС

Прилагат им експериментални ваксини

Заради случаите на коронавирус в редица зоопаркове по света, на места започнаха приложение на експериментална ваксина срещу коронавируса. Така например оше в началото на миналата година зоопарк в Сан Диего започна да ваксинира животните, след като се появи огнище на зараза сред горилите в тамошния Сафари парк. Месеци по-късно друга зоологическа градина в района на залива на Сан Франциско, Калифорния започнаха да имунизират срещу новия коронавирус големите котки, а също мечките и поровете с експериментална ваксина, произведена от ветеринарна фармацевтична компания от Ню Джърси.

Котките са по-предразположени на заразяване от кучетата.

 Котките са по-предразположени на заразяване от кучетата.
ЕПА/БГНЕС

Спазвайте висока лична хигиена

Експертите са категорични, че случаите на заразени с COVID животни не трябва да бъдат причина за това хората да изхвърлят домашните си любимци. В същото време обаче е важно да се спазва висока лична хигиена, включително измиване на ръцете, след като сте галили или хранили животни и избягване на целуването или облизването от животни.