0
Дъ ър” или „лош” е стресът, който ежедневно ни връхлита? Май поемаме по-голяма порция от лошия. Добрият, който носи  временна мобилизация на силите и ни зарежда с енергия, сякаш минава на бърз ход през нас. Докато „лошият” дере с остри нокти душата и оставя трайни следи. Ден след ден подмолно руши здравето, опъва до краен предел нервите и тревожи съня ни, докато ни разбие тотално.
Проблемът е, че никой не ни учи как да се справяме с него. А техниките са прости и всеки може да ги прилага, независимо къде се намира – дали на бюрото в офиса или на улицата. Винаги, когато му причернее от яд, трябва да може да ги включва автоматично в работа, за да разтовари натрупаното напрежение.
Дишаме с диафрагмата   
В момент на стрес трябва да осигурим пълен контрол върху дишането и да дишаме с диафрагмата. Това е по-трудно за жените, които обикновено дишат учестено, повърхностно и използват едва една трета от възможностите на белите си дробове. Дишането с диафрагмата е един от първите уроци, който ще научите в час по йога. Наричат го още коремно, певческо или актьорско дишане. При него човек пълни с въздух целите дробове, като движи спокойно, бавно и дълбоко напред диафрагмата, а не гръдния кош. Най-простият акт – правилното дишане, може да ни донесе много ползи – да облекчи болката, да намали стреса, да зареди организма с енергия.
Йога в офиса
Отваряме широко прозореца и както сме седнали на стола, слагаме ръце на коленете. Изправяме гърба, а след това го издуваме, сякаш правим така наречения котешки гръб. За няколко минути изпълняваме леки наклони с извиване наляво и надясно от стола. Ръцете са хванати зад гърба, докато рамената се опъват и извиват назад - така се разтоварва кръстът. Движенията подобряват снабдяването с кръв на всички органи. След това раздвижваме главата – правим кръгове от ляво на дясно и обратно, като брадичката не се отделя от гърдите. Прави до стола можем да направим упражнения за равновесие – да се изправим на пръсти или да постоим на един крак. Тези упражнения успокояват и релаксират.