0

Л идерът на спечелилата в Северна Македония с огромно мнозинство ВМРО-ДПМНЕ избори и потенциален  бъдещ премиер Християн Мицкоски е роден 29 септември 1977 г. в Скопие. Любопитното при него, че освен доста радикален политик той е и доста свързан с България, като освен че говори езика ни, той е стажувал и в Техническия университет в София. Освен български той говори още английски, италиански и сръбски. Женен е и има двама синове. 

Трудовия си стаж започва като част от научно-преподавателския състав на Машинно-инженерния факултет в университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие през 2002 г. В периода 2015-2017 г. е съветник по енергетиката на министър-председателите Никола Груевски и Емил Димитриев. Първият стана известен и с това, че е обект на международно преследване за корупция и в момента живее в столицата на Унгария Будапеща. В периода 2016–2017 г. Мицкоски е генерален директор на АД „Електрони на Македония“ - енергийната компания на страната.

Лидер

През декември 2017 г. е избран за първи път за лидер на ВМРО-ДПМНЕ на шестнадесетия конгрес на партията във Валандово, а през декември 2021 г. е преизбран на поста на седемнадесетия конгрес на партията в Скопие.

Мицкоски първоначално набляга на научната си кариера. В периода 2001-2002 г. прекарва учебен престой в Университета на Перуджа и Университета на Сиена в Италия. През 2003 г. получава магистърска степен по технически науки при завършване на следдипломното си обучение във Факултета по машинно инженерство в Скопие. После специализира и в Аахен. Защитава докторска дисертация на тема „Управление на манипулационни роботи с помощта на размита логика“.

Гордана Силяновска се закле като президент на РСМ (СНИМКИ)

Политическата си кариера стартира като енергиен съветник на премиерите  Груевски иДимитриев. През 2016 г. е назначен за председател на управителния съвет и генерален директор на АД „Електрони на Македония“. Той продължава и кариерата си в сферата на енергетиката като изпълнителен директор на енергийната компания на страната, като участва в операции по намаляване цената на тока, както и реконструкция на електроцентрала „Битоля“.

Политика

Мицкоски е член на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ от 1997 г. В първите няколко години е част от младежката структура. В периода 2010-2012 г. е съпредседател на комисията по енергетика, където започва да гради енергийната политика на партията, в която, както написахме по-горе, е експерт. През  2017 г. той е председател на кадровата комисия на ВМРО-ДПМНЕ, а от август до декември същата година заема длъжността генерален секретар на партията.[8] Веднага след местните избори той се оттегля от общинския съвет на Скопие, за да се посвети на поста генерален секретар на партията.

ОТНОВО ПРОВОКАЦИЯ: Скопие осъмна с антибългарски графити! (СНИМКА)

На шестнадесетата извънредна конференция на партията, която се проведе на 23 декември 2017 г. във Валандово , Мицкоски беше избран за председател на ВМРО-ДПМНЕ, след като за него гласуваха 376 от общо 438 делегати. След изборите той направи следното изявление: „Македония трябва да върви напред, да стане членка на ЕС и НАТО, но са необходими истинска воля, структурни и реални реформи чрез професионални кадри, които да подобрят живота на гражданите. Корупцията, политическият натиск, политическото отмъщение... трябва да останат в миналото. Македония трябва да има бърза и ефективна правосъдна система, а не изнудвана и зависима, както е сега“, казва той тогава.

Като председател на партията той отстоява евроатлантическа политика, но с подчертан националистически уклон. През юни 2018 г., в навечерието на подписването на Преспанското споразумение , той обявява, че е против конституционните промени за промяна на името.

НА НОЖ: София и Скопие се хванаха за гушите!

На местните избори през 2021 г. ВМРО-ДПМНЕ под ръководството на Мицкоски постигна победа, като резултатът от изборите принуди тогавашния премиер Зоран Заев да подаде оставка.

Амбициозен

Мицкоски обаче става все по-актуален заради голямата вероятност той да е премиерът в Скопие, който да определя дневния ред в отношенията на страната със съседите си и най-вече тези с България и Гърция. 

На фона на изострената риторика Мицкоски вече влезе в задочни спорове заради отказа на Скопие да спазва ангажиментите по договорите със София и Атина. Това са и заявки, че ако седне на премиерското кресло, енергетикът ще се опита да предоговори договореностите и може да върне политиката на Балканите с няколко крачки назад във времето. Това обаче надали ще бъде толкова радикално, защото за разлика от 2017-а Скопие вече има сериозни ангажименти към НАТО като член и към ЕС като кандидат. Обстоятелства, които напористият инженер Мицкоски няма как да заобиколи.