0

Е дна поговорка гласи, че в сезона на пролетния дъжд най-верният приятел на човека не е кучето, а чадърът. Този артикул се оказва едно от великите изобретения. Днес има всякакви модели, размери и дори такива, които пазят от нападения. Френският президент Никола Саркози е сред пионерите държавни глави, които започнаха да използват „бронирани“ артикули с цел защита. За неговия чадър се знаеше, че е с кевларено покритие и спира удар с нож. Самата конструкция е толкова здрава, че удържа като полицейски щит атака от силен човек и дори разярено куче. Цената му се определя на около 15 хиляди евро. Шейхове пък си имат чадъри с газ, така че при опасност да избягат лесно в димната приспивна завеса. Разбира се, това са секретни разработки на частни лаборатории, които струват много пари.

Според Книгата с рекордите на Гинес най-луксозният чадър в света се произвежда от италианската компания „Билианер Котюр“. Той струва 50 000 долара. Изработва се от кожата на един крокодил, но само по поръчка.

Китай

Чадърът съществува от хиляди години. За негова родина се смята Китай или Египет. И в двете страни той е бил символ на власт. Ето защо само императори, царе и фараони са се ползвали от него. Артикулът е бил със значително по-големи размери от днешните.

В Китай се разказва една легенда за откриването му, датираща от 4000 години. Според нея едно момче, за да се спаси от порой, си измайсторило покривало за глава от лотосов лист и бамбукова пръчка. Съществува и друго предание, за което вече има писмени сведения. Те говорят как прочутият майстор дърводелец Лу Бан направил за жена си „павилион за глава“. Това се е случило през дъждовния период, през който съпругата му Юн все се мокрела, връщайки се от пазар. Лу Бан решил да й скове 3-4 павилиона по пътя, в които да се крие при нужда. Подслоните обаче скоро били разграбени от по-бедните селяни. Накрая дърводелецът решил да скове един лек „покрив“ (около килограм), с който жена му да си ходи навсякъде. Скоро нововъведението взело, че пробило и в императорския двор.

Древен Египет

Смята се, че чадърите са били познати в Древен Египет и Вавилон. Изследователи изтъкват, че там ползвали флабелуми – ветрило от палмови листа или цветни пера, фиксирани върху дълга дръжка, с които са си пазили сянка от жаркото слънце. Най-ранните известни чадъри в древноегипетското изкуство са от Петата династия, около 2450 г. пр. Хр. Най-ранни податки за сгъваем чадър идват от Близкия изток. Там са открити изображения на акадския цар Саргон Велики.

От Изтока чадърите преминават в Древна Гърция и Древен Рим, където също са ги ползвали за сянка. За това свидетелства и етимология на старата дума за чадър, която идва от латинското „умбра“ (umbra), което означава „сянка“.

Суеверия

Някъде оттогава вероятно тръгват и суеверията с този предмет. Отварянето на чадър днес на закрито обикновено означава лош късмет. В Древен Египет това също се е смятало за лоша поличба, защото отварянето на чадър далеч от слънцето ядосва соларното божество Ра. И до днес в Китай и в Япония младите хора носят червени чадъри на сватби, за да прогонят злите духове.

Женски артикул

В Западна Европа чадърите се появяват най-напред във Франция през XVII век. Носят ги предимно жените, и то против слънце. Първият сгъваем чадър от съвременен тип е направен в Париж през 1715 г. А за първи път се употребява за дъжд през 1750 г. в Англия. От Обединеното кралство това нововъведение отива около 1880 г. в Япония. Едно проучване (на Global Umbrella Study) показва, че именно Страната на изгряващото слънце държи рекорда за най-много чадъри на глава от населението.

Прелюбопитен факт сочи, че до средата на XVIII век чадърът се е смятал за женски аксесоар. Ако мъж го е носил, са гледали на него подигравателно. Все едно господин да сложи капела. Основателят на английската болница Магдален е сред пионерите, обърнали модните представи, защото независимо от хорското мнение си е ходил с чадър. Някъде по това време тръгва и модата на мъгливия Албион на чадърите от зелена или синя коприна. Тогава те са се смятали за висша мода и се носели само от богати хора. У нас първите писмени доказателства за чадъра черпим от песента „Татари набеждават мома Тодора“.

Най-известният е на Мери Попинз

Чадърът става част от съвременното изкуство. Емблематичен е моментът, в който с него танцува влюбеният Дон Локууд (в ролята американският актьор Джийн Кели) във филма „Аз пея под дъжда“ (1952 г.). Сред другите известни чадъри от киното е този на злодея от Батман – Пингвина. Ала най-известният чадър принадлежи на Мери Попинз - детегледачката от романа на Памела Травърз, оживяла по-късно в дузина анимационни и игрални филми.

Стана символ на смъртта след убийството на Георги Марков

Българският журналист дисидент Георги Марков е убит на 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон след изстрел с чадър. Предполага се, че той е съдържал скрит пневматичен механизъм, който изстрелял малка отровна рицинова сачма, забила се в тялото на Марков. Има и версия, че килърът е държал обикновен чадър, а всъщност е стрелял с писалка пистолет. Така или иначе оттогава тръгва световният мит за „българския чадър“, а пъкленото дело през годините се приписва както на българските тайни служби, така и на Москва.