0

П уканки от сорго се превръщат в истински хит в Шотландия. Зърнената закуска се приготвя от древната култура сорго, която е на път да измести големи площи от царевицата, защото издържа на суша. За това разказват от SorgumID, асоциация, която работи по европейски проект за популяризиране на ползите от соргото. В нея беше включена и България като традиционен производител на културата.

Консумация

Соргото, което е популярна храна и култура предимно в Африка и Азия, завзема все по-големи площи и в Европа. Освен бялото сорго, което се използва предимно като храна за папагалчета, още преди четири години то стана особено популярно във Франция като суровина за бира. Оранжевите зърна се ползват не само като храна в говедовъдството, но и представляват интерес за хората, които искат да се хранят здравословно. Причината е, че соргото е безглутенов продукт. Точно това му качество е привлякло интереса на компанията Healthy Crop LTD със седалище в Единбург, Шотландия. Тя вече е в челните редици на тенденция „консумация“ при соргото благодарение на първия си продукт lil’POP, представен под формата на зърнена закуска от сорго в пакетчета.

Нетолерантна

Основателката Сидни Чейзин, диагностицирана като нетолерантна към глутен на седемгодишна възраст, израства в малко фермерско градче в САЩ, като консумира сорго (за зърно), позволяващо предлагане под различни форми – бира, брашно, сироп и др. След завършването на бакалавърска степен в Университета Напиер в Единбург г-жа Чейзин открива значителен потенциал за продуктите от сорго на европейския пазар на специални диетични продукти (безглутенови продукти). „Пазарът на пуканки експлодира заедно с киноато, старите зърна и безглутеновите продукти, но къде е соргото – култура – „супергерой“, устойчива на засушаването?“, коментира госпожа Чейзин. След като идентифицира този потенциал на пазара, тя представя в конкурс за студентски startups идеята си за марка соргови продукти на масовия пазар, предназначени за директна консумация. Тя печели първоначално финансиране и всичко започва от този момент.

Напояване

Любопитно е да се научи, че соргото издържа на недостига на вода. Според експертите в агробизнеса то е културата, която ще завзема все повече площи за сметка на царевицата, особено в Европа. Статистиката сочи, че 85% от полетата на Стария континент са без съоръжения за напояване. А за соргото в повечето случаи напояване не е необходимо. При средно дълбоки почви нуждите от вода на соргото са значително по-ниски от тези на други пролетни култури.