0

П ролетта идва, изнасяйте бугенвилията на терасата и се подгответе за цветна еуфория. Красивото растение с бразилски произход се отглежда успешно и у нас, но само ако знаете тънкостите. Основната е да уцелите температурата в помещението, което ще краси това южноамериканско изящество. Стане ли 15 градуса на терасата, означава, че е време да изнесете саксията там. Бугенвилията обича чист въздух, светлина, топлина.

Капризи

Растението не е сред най-лесните за отглеждане, особено ако нямате опит. Внимавайте с капризите му - то не обича течение, нито прекалено много слънце, въпреки че е почитател на летните жеги. Важно е да го поставите на много добре осветено място и то ще ви радва цяло лято с разкошните си багри. Всъщност самите цветове на бугенвилията са много дребни и в кремав цвят и са обгърнати от ярки прицветници в различни тонове - във виолетово, розово, бяло, червено, оранжево и жълто. Бразилското растение обича много вода - никога не го оставяйте със суха почва. Водата, която оставя в чинийката, винаги трябва да се излива, защото растението не обича прекомерна влага в почвата си. Ако устоите на капризите му, то ще ви се отблагодари с впечатляващи цветове още в края на април.

Грижи

Ако отглеждате бугенвилии от няколко години, знаете, че през зимата те трябва да се опливат по-рядко, да се внимава температурата в помещението да не пада под 8 градуса и че точно сега е моментът за пресаждане. Бугенвилията обича хранителна почва с малко пясък и трябва да се пресажда в края на март или през април през 2 години. Опитни цветари съветват да се направи добър дренаж от около 2-сантиметров слой керамзит. Внимавайте да не изберете прекалено голяма саксия, защото рискувате да започне да цъфти по-малко. Ако желаете, можете и да го подстригвате. В случай че ще го подрязвате, трябва да направите това напролет или да изчакате до есента.

Вирее на южно изложение

Бугенвилията вирее най-добре на южно изложение. За да ви радва с буен цъфтеж, поставете саксията до южен, в краен случай западен прозорец. Много е важно, ако е на открито, да го пазите от вятър. Не забравяйте, че това растение обича пространството, припомнят градинари. И допълват, че може да се отглежда успешно и в оранжерии. Където и да е, най-добре му е да гледа на юг. Важно е също да засечете колко часа е на слънце. На ден му трябват поне 5 часа светлина, за да не загине.

Пазете я от акари и червеи

Пазете бугенвилията от акари, брашнени червеи и листни въшки, съветват градинари. Ако все пак вредителите нападнат растението, трябва да го измиете със специален разтвор от някой ботанически магазин, за да унищожите напастта.

Цветарите все пак успокояват, че това явление е рядкост и дават ценни съвети как да познаем дали растението линее заради вредители, или правите грешка в грижите за него. Ако зелените му листа започнат да падат прекомерно, означава, че е имало внезапни промени в температурата. Ако започне да се обезцветява, вероятно не му достига вода. В случай че пожълтее, означава, че страда от прекомерна влага.

Името й е от френски изследовател

Името на очарователното цвете е дошло от известния френски мореплавател и изследовател Бугенвил. Той е бил начело на първата морска експедиция около света. Заедно с екипажа пътувал и един ботаник - Комерсон. Той открил растението в каменистите зони на Южна Америка и го кръстил в чест на Бугенвил, който ги отвел до него. Комерсон е човекът, донесъл цветето в Европа.

Ботаниците са описали около 8 вида бугенвилия от растението в семейство Nyctaginaceae - в превод Вечерникови или Никтагинови, от рода Bougainvillea. Авторите приемат от 4 до 18 вида в рода, което говори, че растението има много нови разновидности, хибриди, както и естествени мутации, възникнали спонтанно по света. В момента има над 300 разновидности на бугенвилията.