0

Д юлята е един от най-изисканите и специални плодове в овощната градина. Тя и мушмулите, които са от нейното семейство, притежават тайнството на късната младост и свежест. Не случайно в стари библейски времена от времето на Соломон на младоженците са давали да консумират дюля.

Аромат

Дюлите са плодът, който гони есенната тъга от тъмното и студено време с божествения си аромат. Един от най-сигурните начини за съхранение е, след като внимателно ги откъснем от дръвчето, да ги подредим в хладна стая, в която няма отопление на рафтовете. Когато човек влезе в нея, ноздрите му се изпълват със свежия есенен аромат на дюли.

Реколта

Кога трябва да приберем Царицата на есента. Само когато е узряла. Това в зависимост от годината може да стане между края на септември и края на ноември, а на някои места плодовете могат да стоят и в началото на декември.

Разбира се, че дюлята е узряла, когато стане жълта. В противен случай, ако я откъснем, само ще съсипем ароматния плод.

Индрише

Има много начини, по които можем да я съхраним. Един от тях е да я оставим на хладно. Или просто да я наредим в спалните и детските помещения, но така тя много бързо ще загние. От дюлята може да се направи компот с индрише, който е много полезен за настинки, особено за горните дихателни пътища. Със сърцевината й може да се направи домашен лек за откашляне.

Конфитюр

Другият начин е да се направи конфитюр, който получава прекрасен цвят на медна охра. Плодовете се настъргват, добавя се захар, малко вода и се вари или пече. Накрая са добавя индрише, а може и малко бадемови или кайсиеви ядки, които подсилват благородството и спецификата на дюлята.

Има сръчни домакини, които правят пелте от дюля, което прилича на течно слънце в буркан. То обаче изисква много време за приготвяне.

Печени на фурна

От дюлята може да се приготви ароматен и диетичен сладкиш, като се изпече на фурна. Почистват се плодовете, издълбават се, сипва се захар и се нареждат в тава на хартия. Пече се, докато омекнат. Могат да се комбинират с печени ябълки и круши. Някои хора вместо захар добавят мед, който обаче се слага след изпичането. В издълбаната дупчица е добре да се добави и завладяващ мирис на канела.

Бърз сладкиш

С дюля може да се направи бърз и много вкусен сладкиш.

Една или две големи дюли се настъргват. Добавя се канела и малко карамфил по желание. Тавата се покрива с намаслена хартия и дъното се покрива с настъргания плод. Приготвя се тесто от едно или две яйца, чаена чаша захар, 2 чаени чаши брашно, в което се сипва 1 чаена лъжичка сода или бакпулвер, и 1 чаена чаша олио, но в никакъв случай зехтин, защото ще развали аромата. Разбърква се и със сместа се залива настърганата дюля. Пече се в леко загрята фурна около половин час. Когато е готово, пробвате с клечка за зъби, вадите от фурната и обръщате в широка чиния или поднос за торта. Отгоре може да се украси с разбит на сняг белтък или с няколко малини, които може и да са замразени. Към всяка чинийка се добавя и 1 л каймак по желание.

Оставят зърната в лозето до късно

Една от тайните на лозарите е снежното грозде, от което може да се направи снежно вино, което е толкова силно, че прилича на ликьор. Просто гроздето се оставя, докато падне сняг. Ако е здрава годината, може да стои до пролетта и оттам да си късаш грозде на воля. От това грозде се прави снежно вино, но тъй като е много сладко, трябва да се разреди с вода, за да започне ферментация. В специализираните изби в България такава бутилка преди пандемията струваше около 130 лв., а сега цената може да е двойна.