0

Л имитирани серии вино с изключително високо качество на достъпна цена прави фамилия архитекти от Сливен. Те са братята близнаци Петър и Мартин Койнови. Семейството стартира законно производство през миналата година, а през тази излизат и първите им вина, които могат да продават. В своята презентация семейството описват, че са малка семейна крафт винарна, разположена в град Сливен, наречена Карандила. Избата се намира в подземния етаж на семейната им къща. Произвеждат лимитирани серии висококачествено червено вино с общ капацитет на производството до 5000 бутилки годишно, без използване на автоматизирани машини. То е създадено по традиционна технология от началото на миналия век.

Златни отличия

Всичко започна като един хоби проект, тъй като всеки от нас има достатъчно работа по професията си, разказа Мартин Койнов пред „Телеграф“. Въпреки това в свободното си време през последните 15 години усилено сме правили експерименти. Участвали сме на конкурси за домашно производство. Имаме най-добро вино за град Сливен през 2017 година, два златни медала от други конкурси и общо взето, където сме ходили, имаме отличия, като вината винаги са оценени на сляпа дегустация от комисия от винарни от нашия регион, разказва Мартин. За да могат да покажат този продукт на хората и те да го вкусят, трябва обаче да се налага да направят официално производството си.

Организация

За да се случи това, братята решават да направят избата в подземния етаж на къщата, защото има достатъчно пространство. То е напълно достатъчно да бъдат преработени 7 тона грозде и около 3,5 тона вино, посочва Мартин. За целта семейството се сдобиват с всички необходими уреди, които струват скъпо, но чрез тях трябва да докажат количеството вино, което произвеждат пред Агенция „Митници“. През 2021 година официално купуват грозде за производството си. Първите ни вина излизат сега, каза Мартин.

За да си набавят суровината, братята го купуват от производители от Сливенския регион. Един от доставчиците им е голям винопроизводител със собствени лозя, като стопанство му е от порядъка на 400 декара и отглеждат различни сортове грозде. Също така използват технолога на тази по-голяма винарна в Сливен. Той им е близък приятел, който понастоящем изпълнява тази дейност и в семейната винарна. Дава ни консултации, прави анализи и други дейности, свързани с производството на вино, обяснява Мартин.

Микро

Едва от месец и половина можем да го продаваме. Реално, за да се стигне до регистрация, трябват огромни инвестиции. Макар че сме много малки, може би най-малките в България, трябва да набавим всички документи, каквито трябва да са осигурени от винарна с капацитет за преработка до 100 000 литра вино, а такива са 90 на сто от избите в България. Няма никакви облекчения по отношение на документацията за малките количества, които произвеждаме.

Хората могат да си купят от виното чрез поръчка на мейл или телефон, които ги има на нашата фейсбук страница (https://www.facebook.com/karandilawinery). В процес на разработка е интернет страница и се надявам до Нова година да успеем да го направим.

Народни цени

Насочили сме се към вино, направено по безкомпромисен начин по отношение на качеството, но в същото време искаме да го предложим на достъпна цена. Целта ни е да правим нещо хубаво, което да радва хората. Има много хубави вина, но цените им бяха между 30 и 60 лева за бутилка, което ги обрича на много тесен пазар, смята Мартин. Нашите вина са на цени 16 лева на бутилка, а ако някои иска да закупи повече от 6 бутилки, тогава те струват 11-12 лева в зависимост от вида. За да може да достигне до хората, то трябва да бъде предложено на разумна цена.

Ръчно

Наследяваме семейна традиция във винопроизводството - след две поколения аптекари винари, ние сме второ поколение архитекти вдъхновени от магията на виното, разказва Мартин Койнов. Нашето грозде е ръчно брано, внимателно сортирано, като постъпва гравитачно в подземната изба. Провеждаме ферментация в съдове до 500 литра с последващо отлежаване в бъчви от френски дъб. При производството не употребяваме стабилизатори и подобрители на вкуса. В избата работят само членове на семейството. Гарантираме за качеството на всяка бутилка от ширата до восъчната капсула.

Аптекар от Бордо

Ние работим над 20 години като архитекти и съвместно с нашите родители, които също са по професия архитекти, сме разработвали проекти на едни от известните изби на България по отношение на архитектура. Технологично и организационно са ни известни практиките във винопроизводството, разказва Мартин.

Идеята за производството на вино дойде поради факта, че ни харесва да работим с грозде. Имаме и традиции в семейството. Моят прадядо е завършил през 1901 година в Бордо фармация и основава първата аптека на града и на практика в нея е имало лаборатория, където са се извършвали всичките анализи, свързани с производството на вино. В онзи момент не е имало такива места. Чак през 1920 година се основава първата кооперативна винарна в Сливен, която е била съвсем близо до къщата, в която живеем. Моят дядо и баба също завършват в чужбина, в Загреб, и продължават да се занимават с това. След като властта отнема аптеките и унищожава живота на хората и всичко, което са градили. Но моят дядо продължи да прави страхотни вина в избата през годините, основно поради това, че беше много компетентен химик. Условията бяха такива, че тогава нямаше как човек на направи нещо частно в този бранш. Ние сме се учили от него.

Пино ноар, сира и каберне фран

Решили сме засега да запазим капацитета на производство. Имаме пино ноар, каберне фран, сира и каберне совиньон, това са четирите сорта, с които работим в момента, посочва Мартин. По принцип бихме желали да разширим асортимента и ще го направим в бъдеще. Правили сме много експерименти, обикаляли сме различни региони във връзка с качеството на гроздето, което може да бъде добито, и смея да кажа, че това, което сме намерили, е вариантът за суперкачество, което се отглежда между другото по много добър начин. Знаем, че купуваме нещо качествено, независимо че разходите са далеч над стандартната цена за грозде.

Еликсирът е жив организъм

Виното се променя, то е един жив организъм. Едно вино, което е бутилирано преди месец, опитните дегустатори и технолози могат да го отличат като след отлежаване се променя вкусът. Въз основа на едно качество грозде всяко вино е добро, ако във вкуса му не се откриват явни дефекти. Естественият вкус, който идва от природата на едно зряло грозде, независимо къде се намира, то винаги е хубаво. Ако направя една аналогия с моята професия, ние сме длъжни да харесваме много стилове на архитектура, защото работим в много стилове. Ние трябва да намираме хубавото във всички стилове. С виното е същото, ако едно вино няма дефекти, то е хубаво и качествено.