0

- Г-н Симов, какви са тенденциите при цените на пшеницата?

- Тенденциите за повечето борсови стоки към момента са към поевтиняване. Тази тенденция се забелязва вече трети-четвърти месец поред. Може много хора да са изненадани, но това е в момента положението на всички борси по света. Не говорим само за Софийска стокова борса. Поевтиняването е обусловено от един основен фактор – че има достатъчно големи количества пшеница, произведени на планетата Земя, които са предостатъчни за изхранване на населението и да остане един добър резерв.

Казвам добър в сравнение с минали години, защото си спомням преди 4-5 и повече години потреблението в световен мащаб бе по-голямо от производството на пшеница в световен мащаб. Сега тези години са отминали и производството е доста по-голямо – около 781 млн. тона е световната реколта от пшеница. Потреблението е с 10-15 милиона тона по-малко, така че отново ще има преходен остатък. А преходният остатък от миналата година е над 250 млн. тона. Така че на планетата Земя има огромно количество пшеница. Обичам на натъртвам на тези думи, защото има хора, които не следят тези тенденции и започват да говорят за глад, за недоимък на храни.

Някои региони на планетата ще изпитват трудности. Както ние изпитваме трудности, но не за храни, а за внос на петролни продукти и горива. По същия начин някои региони на планетата изпитват трудности при снабдяването с хранителни продукти. Пикът при пшеницата беше през месец март, когато започнаха военните действия в Украйна. Тогава цената вървеше над 480 дори 500 долара за тон по световните борси. Сега цените са доста по-ниски, някъде около 350 до 365 е диапазонът, в който сега, в средата на юли, се търгува хлебната пшеница.

- Какви са цените на Софийската стокова борса?

- Цените на Софийската стокова борса са малко по-ниски. При нас в България пшеницата е около 330 долара на тон. Но ние в България сме един локален, малък пазар. Тенденциите към понижаване или повишаване на цените се формират в Атлантическото крайбрежие. От едната страна, са борсите в САЩ, Бразилия и Аржентина, от другата страна, са борсите в Европа.

Така че ако следим борсите в северното полукълбо, където е жътвата на пшеницата в момента – в Щатите, Франция, Германия, те формират цените и цялата планета Земя търгува пшеницата по тези цени. С леки нюанси. Ние в Черноморския басейн например имаме в рамките на 10-15 долара по-ниски цени, защото себестойността на продукцията при нас е по-ниска. Виждате какъв рязък спад на цената има от близо 500 долара на тон през март, сега тя е вече на ниво около 350-360 долара.

- Какви са нивата спрямо миналата година?

- Спрямо миналата година има ръст и това също е за отбелязване. Миналата година цените бяха около 280 долара за тон, сега са 360 долара за тон. Това означава, че са с някъде около 20% по-високи цените.

- На какво се дължи това?

- Дължи се най-вече на поскъпналите препарати, торове, а не на липсата на пшеница. Защото може да се направи грешен извод, че след като сега цената е по-висока спрямо юли миналата година, пшеницата е по-малко в момента. И веднага се изтъква войната в Украйна. Войната в Украйна намали добивите там с около 10 милиона тона, но само Русия и Казахстан имат по-високи добиви с над 20 милиона тона. Рекордни са добивите от пшеница в Съединените щати и Канада, също големи производители.

Аз очаквам цените още месец-два да се задържат в тенденция надолу, тъй като жътвата върви, някъде е и приключила, някъде продължава. Единственото, което може да окаже лоша шега, това е климатичният фактор. В Западна Европа специално има големи суши, а сега се прибира пшеницата от Западното крайбрежие на Европа, така че може да има по-ниски добиви.

- Български зърнопроизводители се оплакаха от внос на пшеница от Украйна на ниска цена. Има ли сделки с украинска пшеница, които да са минали през Софийската стокова борса?

- Веднага ви отговарям – няма. Но, да, в България влизат количества украинска пшеница и слънчоглед, което е съвсем нормално. Влизат по суша. Там цената, която гонят продавачите, е доста по-ниска от пазарната. Но това са малки количества – 50 тона, 100 тона, 200 тона. А при една реколта на България от около 6 млн. тона, едни 200-300 тона украинско зърно не могат да обърнат тенденцията.

- Защо толкова бият аларма българските зърнопроизводители?

- Зърнопроизводителите се явяват на пазара като продавачи. А продавачът, който и да е той, е винаги недоволен, когато някой продава по-евтино. Задачата на всеки един продавач е да продава скъпо. Задачата на всеки купувач е да купува евтино. Това е азбучна истина. Така че когато българските зърнопроизводители се притесняват, че някой има по-евтина пшеница и я предлага на по-ниски цени, те естествено са недоволни. Но това ще го видите и на Женския пазар с доматите и краставиците.

- Понеже се спекулира и с тази тема, знаете ли дали на украинското зърно се прави фитосанитарен контрол?

- Можем да си говорим много на тази тема, но аз като представител на борсата мога да ви говоря само за цени, търсене-предлагане, съотношение и тенденции.

- Къде намира купувачи в България това украинско зърно?

- Мелнични комбинати, фуражните заводи са много щастливи, че има по-евтино зърно, отколкото е българското. Ако българското е на цена 340 долара на тон и някой предложи на 280 долара на тон, естествено, че купувачите в България ще бъдат доволни.

- Какви са тенденциите при слънчогледа и олиото?

- Тенденцията за рязко поевтиняване на пшеницата през последните 3-4 месеца, с още по-голяма степен важи и за слънчогледа. Той, който винаги се е търгувал лятото на цени около 700 долара за тон, след като започнаха военните действия в Украйна, стигна 1100 долара за тон. Това е с близо 50% поскъпване, и то в рамките на седмица-две, когато започна войната. Изведнъж на пазарите цените рязко тръгнаха нагоре. Оттогава досега цените се движат в рамките на миналогодишните.

Ако за пшеницата разликата е 15-20 долара на тон, то слънчогледът сега е на цена, каквато беше миналата година. Конкретно какви са цените – 710 е било във Франция, сега е на 790. Да, малко по-скъпо е, но юли и август са месеците, когато слънчогледът най-много поевтинява. През септември е жътвата на слънчогледа и всеки гледа сега да се отърве от стария по-бързо. При олиото е същата тенденцията, спокоен пазар, начало на военните действие и сега през лятото цената се срива на нива около 1500 долара за тон.

Миналата година по това време е била около 1300 долара на борсата в Ротердам, най-представителния пазар за търговия за олио в света. Така че имаме не повече от 10% поскъпване от юли миналата година с юли тази година. Сега е малко по-скъп слънчогледът, но тенденцията е твърдо надолу.

- Какви са цените на Софийската стокова борса и има ли активна търговия?

- Няма активна търговия, но цената я намираме, тя е някъде около 1400 лева за български слънчоглед и имаме предлагане на слънчоглед, внос от Украйна, на 1200 лева. Той е малко по-евтин поради причината, която изтъкнах – търговците бързат да се отърват от дадена стока и правят дъмпинг с малко по-ниска цена.

- А каква е цената на едро на олиото на борсата?

- Последната цена на едро е 4,35 лева без ДДС от 14 юли. Като сложите ДДС още 90 ст., става 5,25. И като сложите надбавката за търговците, цената няма как да е по-ниска от 5,30-5,50.

- Защо продължава да е толкова висока цената на олиото?

- Защото то бе произведено от слънчоглед, който беше много по-скъп преди 3-4 месеца. Сега след септември, когато се прибере новата реколта, България ще е пълна със слънчоглед. Цената му ще падне и оттам нататък олиото, което се произведе от този слънчоглед през месеците ноември-декември, ще е по-ниска.

- Значи да очакваме по-значително поевтиняване на олиото през ноември-декември?

- Да, когато слънчогледът на по-ниската цена влезе за производство на олио.

- Каква е прогнозата ви за бъдещи цени на пшеницата и слънчогледа?

- Традиционният ми отговор е, че като представител на борсата никога не мога да правя прогнози. Специално при пшеницата можем да очакваме още месец-два поевтиняване, докато се прибере цялата реколта и поне до октомври-ноември да не мърда много цената. При слънчогледа предстоят месеците, в които неговата цена ще пада най-много – това са юли и август. През септември почва жътвата му и поне до края на годината не очаквам да има поскъпване.

Оттам нататък какво ще стане с брашното, хляба и олиото, вече си зависи от възможностите на българските предприятия. Те имат огромни разходи за горива, за електроенергия, виждате и с природния газ какви проблеми има. Суровината е евтина, но готовият продукт може да е малко по-скъп. Защото другите неща – сложете и работните заплати, се вдигат. Така че може би те ще продължат да поскъпват.

- Какви са тенденциите при царевицата?

- Царевицата се движи като тенденция почти като пшеницата. В момента равнищата са малко по-ниски, отколкото цената на пшеницата. В Щатите, най-големият производител на царевица в света, цената е около 310 долара на тон. Миналата година е била 290 долара на тон. По-скъпа е с 15-20 долара или с 6-7%. Подобна е картината в Украйна, Русия, Франция – поскъпване на годишна база през юли спрямо юли миналата година с до 10%, но пък поевтиняване в сравнение с началото на военните действия, вследствие на задоволяване с достатъчно количества царевица в света.

Но превозването някъде е проблем – например Шри Ланка, Индия и Пакистан имат огромна нужда от храни. Там може да има глад. Но в Канада, САЩ, Бразилия, Аржентина, ние в Европа, Русия имат прекалено големи количества, които са за износ. Въпросът е дали ще може бързо оттам, където има зърно, то да отиде там, където има нужда от него.

- Какво е положението при горивата и какви са тенденциите там?

- Цената леко спадна. От началото на войната цената на петрола се връща надолу до около 100 долара на барел. А беше стигнала почти 130 долара на барел. Юли миналата година е била 75, сега е около 100. Имаме поскъпване на годишна база, но тенденцията напоследък е към поевтиняване. Горива има. При нас търгуваме основно бензин и дизел. Малко закъсня пикът при нас, но тенденцията в последния месец-два е надолу.

На годишна база юли тази година спрямо юли миналата бензинът е поскъпнал при нас с 53%, а дизеловото гориво с 60%. Храните не са много по-скъпи спрямо година по-рано, но вследствие на горивата, електроенергията, проблемите с газа и да не забравяме равнището на работната заплата, която винаги трябва да върви нагоре, това се оказва по-силният фактор за поскъпването на хранителните продукти.

- Какви са последните нива при вас?

- Дизелът е 2900 лева за 1000 л, 2780 е бензинът. Така че горива има, цената върви нагоре. Спокойно, няма криза за нищо. Просто цените вървят нагоре.

- В Западна Европа има гореща вълна, предстои да се прибира слънчогледът. Очаква ли се това да повлияе на реколтата?

- Трябва много да се внимава. Производителите имат нужния опит, но като видях какво става в Англия, Франция, Германия...Топлият фронт идва на изток към нас. Температурите ще бъдат над 35-40 градуса, възможни са пожари. Трябва всички да са нащрек и да внимават.

ТОВА Е ТОЙ:

  • Роден е на 4 декември 1958 г. в София
  • През 1982 г. завършва УНСС
  • През 1991 г. е избран за изп. директор на новосъздадената Софийска стокова борса
  • Бил е председател на УС и изп. директор на СИБАНК
  • Понастоящем председател на УС и изп. директор на Българо-американската кредитна банка