0

О тглеждането на картофи на чували не е нищо ново под слънцето. Но много хора си задават въпроса – струва ли си?

Ето някои причини, които да ви накарат да прибегнете до този метод:

отглеждането на култури в чували или контейнери спестява място;

в чувалите почти няма плевели;

няма нужда да обръщате почвата;

покълването става по-бързо;

по-лесно се прибира реколтата.

Отглеждането на картофи в чували или контейнери е мечтата на мързеливия градинар. Засаждате, поливате, подхранвате, мулчирате и прибирате реколтата.

Ако градината ви е малка, този метод е много подходящ за вас.

В подходящ контейнер можете да отглеждате картофи дори на балкона.

Материал

Най-добрият избор са чувалите от юта. Можете да изберете още: големи кофи, големи кашпи за цветя, дървени щайги, варели.

Контейнерите трябва да имат достатъчно дупки, така че почвата да не прогизва.

Какъвто и съд да изберете, най-важното е слънчевата светлина да не достига до клубените, което може да доведе до позеленяването им.

Контейнерите също така трябва да са достатъчно големи.

Рътене

Изберете рътен посадъчен материал, тъй като рътенето ускорява вегетацията с 10-15 дни.

Покълването се случва около 2-4 седмици след засаждане. Самото засаждане зависи от времето – когато температурата на почвата достигне 5 градуса по Целзий и повече и когато са отминали рисковете от слани.

Ако използвате пластмасов съд, може да няма нужда от мулчиране. Но, ако имате подръка чували от юта, мулчът е препоръчителен. Първо сложете мулч на дъното на чувала. След това допълнете с компост или почвена смеска. След това поставете на повърхността рътения посадъчен материал. Покрийте ги с още компост или почвена смеска. Можете същевременно да добавите още мулч около стените на чувала. Това допринася чувалът да държи форма, но и блокира достъпа на слънчева светлина.

След като чувалът е пълен, поставяме го в градината на слънчево място.

Поливане

Колко често да поливаме картофите? В идеалната ситуация почвата никога не се изсушава напълно. В същото време тя никога не трябва да е подгизнала. По време на дъждовните дни не е нужно изобщо да поливате.

Но при сушави трябва да поливате 2-3 пъти в седмицата.

Имайте предвид, че почвата в чувалите се изсушава една идея по-бързо, отколкото тази в кофи, щайги или повдигнати лехи. Така че може да се наложи да поливате по-често от очакваното.

Подхранване

Подхранването на картофите е задължително. Понеже засадените растенията нямат контакт с почвата, те трябва да се подхранят преди цъфтеж. Препоръчително е да ползвате течен тор от коприва.

Докато чакате картофите да се развиват, е добре да добавите още малко мулч или дори компост. Междувременно следете да не се появят неприятели.

Ако сте избрали чували от юта, ще забележите, че към края на вегетацията дъното им напълно се е разпаднало. Реколтата се прибира лесно на ръка – просто трябва да извадите картофите.

Изберете съдове от безопасна пластмаса

Много хора се чудят доколко е безопасно да отглеждат по този начин картофи или друга реколта в пластмасови съдове. Всички знаем, че по-тънката пластмаса се разпада бързо, особено когато е изложена на въздействието на слънцето, вятъра и дъжда. За разлика от ютата пластмасата се разпада на малки синтетични частични, в замисимост от конкретния материал. Така че, ако все пак изборът ви падне на пластмасов съд, задължително материалът трябва да е подходящ за съхранение на храни.