0

П рез периода до 8 юни агрометеорологичните условия ще продължават да се определят от неустойчиво време и температури около и под нормата за първото десетдневие на юни, посочват от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Падналите значителни валежи през третото десетдневие на май на места в Северна България - Враца - 65l/m², Ловеч - 70l/m², В.Търново - 80l/m², Добрич – 77l/m², и надвишили 60-70l/m², преовлажниха площи със земеделски култури и създадоха условия за развитие на гъбни патогени – брашнеста мана, фузариоза и септориоза по пшеницата, мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши.

Очаквания

През периода в по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни райони, отново се очакват чести, значителни валежи, които ще възпрепятстват навременното провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите, вредителите и конкурентната плевелна растителност. Остава повишена вероятността за градушки и риск за влошаване качеството на черешовата реколта.

Фази

През първата седмица от юни при зимните житни култури ще протича наливане на зърното. В края на периода в южните и югоизточните райони при ечемика ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа, засят в агротехнически срок - формиране на съцветие. При ранните сортове лози ще се наблюдава цъфтеж на ресите – фаза, критична за заразяване с мана и оидиум, което изисква при първа възможност след спиране на валежите, третиране със системни фунгициди ефикасни срещу двете болести.

Малко по-хладно е за сезона в агроклиматичен план, особено почвата, но затова пък полската влажност е над 80-85 процента. Това означава, че ще имаме добра зърнена реколта както през есенниците, така и пролетниците, съобщи пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.