0

29 хил. коледни дръвчета ще се продават на много ниски в 57 пункта в страната. Това е шестата поред благотворителна кампания на Министерството на земеделието и храните, като тази година тя преминава под надслова „Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”. Началото на кампанията се постави от заместник-министрите на земеделието и храните - Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов и шефът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев пред министрество на земеделието в края на седмицата. Там бяха изложени красиви, свежи елхички, от Южно централно предприятие. Някои от тях бяха в контейнер, други отсечени.

Седмица на гората

За всяко продадено коледно дръвче през Седмица на гората в първите десет дни на април през 2025 г. ще бъдат засадени по 10 нови фиданки в районите, които стопанисват държавните горски предприятия.

Заместник-министър Маринов обясни, че дръвчетата са добити в специални плантации за изкуствено производство на коледни елхи. Той допълни, че в последните години интересът живите елхи расте, най-вече , защото те могат да бъдат засадени след празниците, дори и пред домовете на хората.

Пластини

Смърч, ела и сребрист смърч ще са коледните дръвчета, които ще могат да се купят на различните пунктове в страната. Местата са обявени с подробности на сайта на Министерство на земеделието. Цените са повече от приемливи, например кичеста елха в контейнер излиза 24 лв., което е поне два пъти по-малко от обявените цени на по другите пазари. Фактът , че са отгледани от хора, които се грижат за гората, дава сигурност, че кореновата им система не е нарушена при изваждането от почвата, а някои от тях дори са отглеждани направо в огромната саксия. В столицата коледните дръвчета се предоставят от  Южноцентрално държавно предприятие, а цената за отсечени е от 10,00 до 20,00 лева, като цената зависи от вида и размера им. Всеки желаещ ще може да си закупи празнично дръвче от ъгъла на бул. „Христо Ботев“ № 55 и ул. „Дамян Груев“ пред сградата на Министерството на земеделието и храните.

Тези, които са в контейнер нямат пластинка, с която да се отличават, защото са отглеждани специално за продан. Отсечените имат бяла или жълта пластина, която прилича на свинска опашка. На нея е изписан уникален номер и гарантира, че е законно отсечена и транспортирана до съответното място, каза шефът на ИАГ Стоян Тошев.

Топлина

Той обясни пред „Телеграф“, че смърчовете са по-кичести, но пък елхите издържат по-дълго на топлина, особено, ако са отсечени. След няколко дни на топло смърчовете иглиците на смърчовете започват да капят и създават проблеми на домакините. Според него дръвчетата на контейнер е добре първоначално да седят на терасата или който има двор навън. Когато се внесат е добре да се поливат през няколко дни, за да не се претоплят. Изваждането им навън трябва да мине през адаптация. Трябва да се внимава да не е започнала вегетация и при минусови температури дръвчето да измръзне.

През април дръвчетата в контейнер вече могат да се засадят навън, обясниха лесничеите, които стояха на пазарчето за елхи пред Министерство на земеделието.

Засилен контрол срещу бракониерите

Изпълнителната агенция по горите прави засилени проверки в сечища и горски територии. Анализът показва, че имаме 25% повече контролни проверки като цяло на територията на страната и по пътищата, каза Стоян Тошев. Целта ни е да пресечем незаконните посегателства още в гората, а не след това да се търси и доказва откъде е дошла дървесината, и прочее, обясни шефът на ИАГ.

Той допълни, че от началото на месеца са стартирали и проверките по тържищата, които предлагат коледни елхи. „В момента това, което резултатите показват е, че има намаляване на незаконния добив на празнични дръвчета. Засилено е и присъствието на служители на ИАГ по места. Глобата за физически лица е от 50,00 до 3 000,00лева, а за юридически от 100,00 до 5 000,00 лева“, допълни той.

Дърветата си говорят с аромати

Има безброй научни обяснения защо природата действа благотворно на човешкото тяло и едно от тях са фитонцидите.

Те са летливи органични съединения. В резултат на растежа на растенията и дърветата и протичащите в тях естествени процеси на обмяна на веществата се отделят естествени растителни и етерични масла, в които се съдържат фитонциди. Тези съединения придават на дървета като боровете, смърчовете, кедрите и растения като лавандулата тяхната отличителна миризма и обикновено са основните съставки на етеричните масла, които те произвеждат. Хубаво е да се знае, че дърветата и растенията произвеждат и отделят по-големи количества фитонциди при по-топло време.

Растителните фитонциди имат противогъбични, антимикробни и антибактериални свойства, като помагат на растенията в борбата им срещу нападения от вредни микроби, бактерии или срещу изяждане от насекоми и животни.

Някои наблюдения сочат, че фитонцидите са част от система, чрез която дърветата комуникират помежду си. Когато едно дърво бъде нападнато от тревопасни животни, насекоми или други вредители, то може да започне да отделя повишено количество фитонциди, предупреждавайки другите дървета също да произвеждат повече (най-често в кората си) и по този начин да се опитат да отблъснат опасността.

Тези летливи органични съединения са полезни и за хората. Дишането на въздух богат на фитонциди, е доказано, че засилва активността на имунната система, като увеличава производството на защитни клетки при хората, които са насочени срещу вируси и други заболявания. Има противовъзпалителен ефект, понижава нивата на кръвната захар. Фитонцидите могат да помогнат при депресия, тревожност, подобряват съня. Проучванията показват, че дори само гледането на дърветата осигурява тези успокояващи ефекти, но фитонцидите могат да ги усилят значително.