0

М алки, пухкави и миловидни. Зайците са симпатични животинки, които набират популярност като най-предпочитан домашен любимец след кучето и котката. Във фермите за зайци обаче те се отглеждат с друга цел.

Стопанства

И у нас, и в цяла Европа броят на фермите за зайци се увеличава. Причините са няколко. Месото е скъпо, изключително полезно, животните не заемат много място, а отглеждането им е сравнително лесно и рентабилно, твърдят фермери. И изтъкват редица ползи от заешкото месо. То е много вкусно, съдържа вещества, укрепващи имунната система, полезно е за кърмещи жени и малки деца, има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, има ниски нива на холестерол, съдържа витамини и полезни елементи.

У нас има много опитни развъдчици на зайци, въпреки че страната ни не е в челните класации по брой ферми. Имаме и много малки развъдчици, които отглеждат животните за себе си. В момента у нас заешко месо директно от производител може да се купи за около 15 лв. за килограм, показа проучване на „Телеграф“.

Шампиони

Шампион по консумация на зайци в Европа е Испания, сочат данни на Регистъра на животновъдните ферми (REGA). Там има около 3833 стопанства за зайци, като най-голяма част от регистрираните са съсредоточени в Каталуния. В Испания 38 548 000 зайци са отишли в кланицата през 2021 г. Консумацията на заешко месо на глава от населението в Испания е от порядъка на 0,95 килограма на човек годишно, което е значително ниска цифра в сравнение с други меса като свинско или птиче, показват анализи на Испанската асоциация на зайцевъдите. Въпреки това Испания е страната с най-висока консумация на заешко месо в ЕС. За сравнение според българското браншово сдружение „Национална асоциация на зайцевъдите“ у нас има общо около 1756 активни зайцевъди.

Грижи

Испански асоциации за защита на животните сигнализираха миналата година, че в ЕС няма специфичен регламент за отглеждането и развъждането на зайци. У нас от земеделското министерство изтъкват, че професионалното им отглеждане изисква познания за физиологията, храненето и заболяванията при този вид селскостопански животни. Отглеждането им в специализираните ферми за производство на месо е високоинтензивно и изисква специални помещения и оборудване. Необходими са и познания за хранене, болести и лечение, както и не на последно място възможностите за реализация на готовата продукция, обясняват от министерството. В европейски и световен мащаб печелившата формула е изграждане на зайцевъдни ферми с породите новозеландски, калифорнийски и все по-популярната през последните 15-20 години хибрид Цика. Зайците от тези породи и приплодите от техните кръстоски са от така наречения „бройлерен“ тип и се отличават с много висока скорозрелост, здрава конструкция, устойчивост на заболявания, висок интензитет на озайчвания и брой приплоди, както и с много добри качества на месото, подчертават от аграрното ведомство.

Мъжките се развъждат след 1-вия рожден ден

Не развъждайте мъжки зайци, преди да е минал първият им рожден ден, съветват експерти. По този начин със сигурност ще имате качествени животни за търговско производство. Женските може да отглеждате с тази цел, след като навършат 6 месеца. От 28 до 31 дни трае периодът на бременност при дългоухите четириноги. Раждат се между 2 и 8 бебета. Важно е да избирате здрави животни, съветват още експертите. Давайте им качествена храна, специално предназначена за тях, която може да купите от специализирани търговски обекти. Храната им трябва да съдържа суров протеин, фибри, минерали. Подходящи за тях са листните зеленчуци, морковите, краставиците. Винаги трябва да имат на разположение прясна вода.

Грижи за приятелче

Ако искате да си отглеждате зайче като домашен любимец, за приятелче, е хубаво да сте запознати с основните данни за тези пухкави същества. На първо място посетете ветеринарен лекар и поискайте съвети. Телесната температура на заека е между 38-40 градуса. Хубаво е в помещението, в което живее, да е между 18 и 21 градуса. Мъжките зайци достигат полова зрялост на 3-4 месеца, а женските на 4-6 месеца. Те са общителни и обичат да са в компанията на себеподобни. Зайците не трябва да се затварят в клетки, те трябва да имат заграждение от поне 4 квадрата, от което да излизат. Те не трябва да се къпят, допуска се най-много веднъж, два пъти годишно или в случаи на екстремна мръсотия. През лятото трябва да внимавате с горещините. За да избегнете топлинен удар, те трябва да бъдат поставени на най-хладните места в къщата.