0

Д ържавният департамент на САЩ одобри възможна чуждестранна военна продажба на България на противотанкови управляеми ракети FGM-148F Javelin (на български - копиe) и свързано с тях оборудване за около 114 млн. лв.

В документа е записано: „Правителството на България поиска да закупи 218 ракети Javelin FGM-148F и 107 леки пускови установки (ПУ). В пакета са включени също тренажори на базови и на полеви умения; акумулаторни охлаждащи модули; системна интеграция и проверка; поддръжка по време на жизнения цикъл; интерактивни наръчници; ръководства за операторите; инструменти; обучение за стрелците; обучение за технически офицери по боеприпаси; обучение за поддръжка на системата; техническа помощ; друго свързано оборудване, услуги и други свързани елементи на логистиката и програмната поддръжка”.

Цели  

Продажбата ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник в НАТО, който е важна сила за политическа и икономическа стабилност в Европа.

Основните изпълнители ще бъдат Javelin Joint Venture, съвместна компания на Lockheed Martin и RTX Corporation.

Пуск от бойна машина Stryker

 Пуск от бойна машина Stryker

Няма известни офсетни споразумения във връзка с тази потенциална продажба. Осъществяването й няма да изисква назначаването на представители на правителството на САЩ или на изпълнителя в България. Няма да има неблагоприятно въздействие върху готовността на отбраната на САЩ в резултат на тази продажба. Продажбата на това оборудване и поддръжката му няма да промени основния военен баланс в региона.

Съгласно решение на Народното събрание от 8 август тази година Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” се предвижда да бъде извършен посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини Stryker, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение и впоследствие чрез договор за придобиване на ПТУР Javelin.

Комплекс

FGM-148 Javelin, или Advanced Anti-Tank Weapon System-Medium (AAWS-M), е американска твърдогоривна преносима противотанкова система на въоръжение от 1996 г. Използва принципа „стреляй и забрави“ с автоматично инфрачервено насочване, което позволява на стрелящия да напусне мястото на пуска веднага след него, за разлика от системите с насочване по кабел.

Разчетът на ПТУР Javelin е от двама души

 Разчетът на ПТУР Javelin е от двама души

Javelin е ракета със заключване преди изстрелване (LoBL). Фугасната противотанкова (HEAT) бойна глава на Javelin поразява модерните танкове чрез атака отгоре, където бронята е най-тънка. Използва профил на полет с атака отгоре от височина 150 m срещу бронирани машини и височина над терена от 60 m в режим на пряк обстрел срещу полеви и тежки укрепления.

Javelin използва тандемна бойна глава с 2 заряда: предшестваща бойна част за детониране на активна реактивна броня (ERA) на вражески танк и основна бойна част за проникване през основната броня. ERA прави обикновените HEAT бойните глави неефективни. Lavelin е с инфрачервена глава за самонасочване (ГСН).

Според производителя към 2019 г. ПТУР Javelin има над 5000 успешно поразени цели. До август 2024 г. са произведени 50 000 ракети и 13 000 ПУ. Цената към финансовата 2021 г. е 249 700 долара с лека ПУ. На въоръжение (към август 2024 г.) в 24 по света, от тях 8 от НАТО.

Мек пуск

Javelin има т. нар. меко изстрелване, при което ракетата се изхвърля минометно от ПУ на безопасно разстояние, преди основният двигател да бъде запуснат. Това прави по-трудно идентифицирането на местоположението на ПУ. Реактивната тяга все още е опасна за персонала, стоящ наблизо. Бойният разчет може да се придвижи веднага след пуска или да се подготви да стреля по следваща цел. ПТУР Javelin се носи от 2 бойци - стрелец и подносвач, въпреки че и сам войник може да стреля с нея. Докато стрелецът се прицелва и изстрелва ракетата, подносвачът търси потенциални нови цели, следи за заплахи като вражески бойни машини или дронове.

Разработка

През 1983 г. СВ на САЩ издават изискване за AAWS-M, а през 1985 г. програмата е одобрена. През август 1986 г. започва Фазата на разработка на доказателство за принципа с договор за 30 млн. долара, възложен за няколко компании -  Ford Aerospace (насочване по лазерен лъч), Hughes Aircraft (ИЧ насочване в комбинация с насочване по оптичен кабел) и Texas Instruments (ИЧ насочване). В края на 1988 г. POP фазата приключва. През юни 1989 г. договорът за разработка е възложен на съвместно предприятие на Texas Instruments и Martin Marietta, сега на Raytheon и Lockheed Martin. AAWS-M получава обозначението FGM-148 Javelin.

През април 1991 г. e първият успешен пуск на Javelin, а през март 1993 г. е успешен първият изпитателен изстрел от ПУ. През 1994 г. стартира нискосерийното първоначално производство на ПТУР Javelin, който започва да постъпва в частите на СВ на САЩ през 1996 г.

Варианти

FGM-148A: Първоначална малка партида през 1996 г.;

FGM-148B: модификацията Enhanced Producibility Program (EPP), въведен преди Milestone III;

FGM-148C: От 1999 г., вероятно модификацията Javelin Enhanced Tandem Integration (JETI). МО на САЩ твърди, че има „подобрения, които променят полета на ракетата“;

FGM-148D: Експортна версия. Block 1 от 2006 г. По-бързи и смъртоносни ракети. Следва нов Block I CLU, осигуряващ увеличен обхват на идентификация и време за наблюдение;

FGM-148E: Подменени електронни компоненти в управлението на ракетата за намаляване на разходите и теглото. Разработен като Spiral 1 през 2013–14 г.

Производството стартира през 2017 г.;

FGM-148F: Снабден с многоцелева бойна глава (MPWH). Разработен като Spiral 2. Производството стартира през май 2020 г.

FGM-148G: Ще бъде разработен като Spiral 3. Ще има нова изстрелващата тръба и батерия. Сегашната ГСН с газово охлаждане ще бъде заменена с неохлаждаема ГСН.

Основни тактико-технически данни

Маса ракета в ПУ, kg 15,9

Дължина ракета, m 1,1

Дължина на пускова тръба, m 1,2

Калибър, mm 127

Ефективен обсег на стрелба:

- от стандартна ПУ, m 2500

- от лека ПУ (избрана от България), m 4000

- от бойна машина, m 4750

Мерници: Оптичен и инфрачервен

Маса на бойната глава, kg 8,4

Проникване, mm 760 RHA

Взривател контактен