0

С 11-те медала, които завоюваха на европейското в Загреб, борците счупиха рекорда по отличия през XXI век. В класирането по нации българите завършиха на пето място от 36 държави, подобрявайки постижението си от преди година, когато се върнаха с 10 медала. В хърватската столица първите отличия завоюваха Микяй Наим на 65 кг и Рамазан Рамазанов (70), които останаха със сребро. Олимпиецът Георги Вангелов заслужи бронз на 57 кг, а Али Умарпашаев получи контузия, въпреки че се класира на полуфинал на 74 кг. 

Традиции

Всъщност за последно този спорт е носил толкова медали през 80-те години на миналия век. Важно е да се отбележи, че първенствата на Стария континент в свободния и класическия стил се провеждат едновременно по финансови съображения едва в последните 18 г. Най-много титли страната ни печели преди точно 40 години, когато в Будапеща завършва като №1 в класирането с 14 отличия (10 златни и 4 сребърни). Сред шампионите тогава е и Братан Ценов, който сега води националния отбор по класическа борба.

Момчетата му взеха 4 от отличията – за втори път след 2020-а с титла си тръгна Едмонд Назарян, Кирил Милов не успя да защити златото си и остана със сребро, а Абу-Муслим Алаев (63) и Семен Новиков (87) с бронз. За последните двама медалите са първи, откакто се състезават за страната ни. Чеченецът Амаев (24) се състезаваше за Русия, а 25-годишният Новиков представяше Украйна до 2021-а и си пожела следващият му медал за България да е златен.

Страх

Eдмонд постигна реванш за сребърния медал от Евро 2022, след като през 2021-а бе измъчван от сериозна контузия - дискова херния на врата, заради която не може да вдигне дори чаша с дясната си ръка.

Попитан коя титла му е по-сладка – сегашната в олимпийската категория до 60 кг или дебютната при най-леките до 55 кг от Рим 2020, Назарян отговори: „Първата може би ми достави по-голямо удоволствие, защото бях по-малък и тепърва излизах при мъжете. Това мое представяне беше по-сензационно. Сега вече очаквах победата, а и съперниците се страхуват от мен. Травмата ми даде урок да не бързам. Исках бързо да вляза при мъжете и това даде обратен ефект. Разбрах, че не трябва да се бърза, а трябва спокойно да се работи. Пак да си максималист, но да имаш вътрешното спокойствие. Да знаеш, че някой ден ще дойде и твоето време и ще вземеш това, което искаш от живота“.

Часът на 21-годишния Еди, който е син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян (за Армения от Атланта'96 и за България от Сидни 2000), удари на финала в Загреб. Там той срази за 2 минути с технически туш европейския и световен шампион Виктор Чобану (Мол). Преди това Назарян-младши се наложи над Кеворк Гарибян. „Беше трудно да изляза срещу него, защото сме приятели, в Армения излизахме постоянно, докато бях на лагер. Но на тепиха приятели няма, това е война. След това отново си помагаме“.

На въпроса какви съвети получава от именития си баща, Едмонд отговори: "Никога да не се отказвам, да сложа всичко на тепиха и да го напусна със спокойна душа, че съм дал всичко от себе си. Баща ми е велик човек и е голяма мотивация за мен. Бих направил всичко, за да го направя щастлив“.

Юлияна Янева се пребори за първото си злато от голям шампионат.

 Юлияна Янева се пребори за първото си злато от голям шампионат.
Start-photo.bg

Завръщане

След поредната травма в голямата борба се завърна шампионката при 65-килограмовите Мими Христова. Опитната състезателка от Враца, която също като Едмонд грабна първата си евротитла през 2020-а, беше 8 месеца извън строя, след като извади рамо на световното през 2021 г. Тогава в Осло Мими се контузи в полуфинала и отстъпи с туш на Ирина Рингачи. В Загреб нашето момиче победи молдовката в инфарктен финал със 7:4, като до последната минута резултатът бе равен 4:4.

„И двете европейски титли са ми сладки, защото и при двете трябваше да преодолея лични и здравословни проблеми – призна Мими. - В мача за титлата бях една идея по-предпазлива, защото молдовката е доста гъвкава. Когато си извадих рамото именно срещу нея, водех с 8:2. Сега трябваше да се боря чисто и в последните секунди направих финалната атака, която беше решаваща“.

А Юлияна Янева (68 кг), която за първи път покори европейския връх, сподели, че от доста време работи върху психическото си състояние при излизане на големи състезания и важни срещи. „Най-трудна ми бе срещата с украинката Белинска за златото, с което взех реванш от нея за загубения финал преди година, но в категория до 72 кг. Определено вече се чувствам много по-близо до олимпийските квоти“, увери 24-годишната Янева, която е възпитаничка на сребърния медалист от Сидни 2000 Серафим Бързаков.

"Надявам се в бъдеще да показва още по-хубави неща, аз съм максималист, надявам се да го предам и на нея", коментира Бързаков.

Другите ни звезди в отбора – световната шампионка Биляна Дудова и бронзовата медалистка от Токио 2020 Евелина Николова стигнаха до третото място. Ева, която също беше измъчвана от травми в раменете, призна: „Донякъде съм щастлива, че отново съм с медал от голямо първенство, но това е далеч от целите, които съм си поставила. Следващата е квота за олимпиадата, златния медал ще го преследвам дотогава“. 

Жените донесоха 4 медала от Загреб.

 Жените донесоха 4 медала от Загреб.
Start-photo.bg

90 от визите за Париж 2024 ще се раздават на световното, което за втора поредна година ще се проведе през септември в Белград. Кирил Милов обобщи така ситуацията в борбата: „Радвам се, че целият национален отбор показа, че можем да бъдем сред най-добрите и сме едни от най-добрите. Надявам се да го покажем на световното, да вземем квоти и на следващата олимпиада да бъдем много по-добри от предишната“.

Микяй отпразнува среброто на погачата на сина си

 

На най-щастливата пролет в живота си се наслаждава Микяй Наим.

В края на март 26-годишният борец от Димитровград стана татко за първи път, а седмици по-късно дойде и първият му медал при мъжете - при дебюта му в кат. до 65 кг. Празненствата за среброто съвпаднаха с погачата на сина му Артур. Годеницата на Наим – Ясмин Кирилова, го дари с наследник в София. Сега тя споделя всичко за отглеждането на малкия в Инстаграм, където има 59 000 последователи. 25-годишната красавица и Микяй са заедно от деца, като тя е бивша състезателка по модерни и спортни танци, а сега вече тренира деца.

„Артур е моята мотивация и с мисълта за него преодолявах срещите. На финала бях изцяло освободен срещу арменеца Вазген Теванян. Той е доста години в тази категория, медалист от големи първенства. Въпреки че от предния ден имах малко неразположение във врата и не бях напълно на 100%, излязох да се сборя, нямаше какво да губя“, разказа Наим, а относно това дали иска да види и момченцето си на тепиха, добави: „То покрай него са само борци, така че май-май няма много друг път. Но ще видим, да е жив и здрав, времето ще покаже”. 

Моята сила, написа Микяй Наим, позирайки с новородения си син Артур, половинката си Ясмин и с първия си голям медал при мъжете.

 Моята сила, написа Микяй Наим, позирайки с новородения си син Артур, половинката си Ясмин и с първия си голям медал при мъжете.
Instagram

Младостта му донесе и проблеми

Чудото Насар по стъпките на Наим

Феноменът в световните щанги Карлос Насар ще навърши 19 години на 12 май, а вече е спечелил всичко без олимпийски медал. Заради ранния си пробив в големия спорт младежът неизбежно предизвика сравнения с Наим Сюлейманоглу. Само на 16 г. Карлос, който е син на ливанец и българка, дебютира със сребро при мъжете – на европейското в Москва. На същата възраст Наим за пръв път чупи световния рекорд при мъжете, като печели сребърни медали от шампионатите на Европа и света, провели се също в руската столица през 1983 г.

“Сравненията със Сюлейманоглу доста ми тежаха, защото хората имаха големи очаквания към мен. И ако има такъв момент, в който ти не можеш да ги оправдаеш, започват нападки и не е приятно. На мен подобрените рекорди ми дават самочувствие, дават ми надежди", казва Насар, който направи големия си удар на световното през 2021-а в Ташкент. Тогава той стана вторият ни най-млад световен шампион за всички времена - на 17 години и 214 дни. Пред него остана само Севдалин Маринов, който през 1985 г. триумфира на 17 г. и 47 дни.

Уникално

На завършилото миналата седмица европейско в Ереван Карлос дочака и европейската си титла, буквално размазвайки конкуренцията. Въпреки че беше най-младият в категория до 89 кг, асът на домакините Андраник Карапетян имаше нужда от европейски рекорд, за да го изпревари с 4 кг в изхвърлянето. В изхвърлянето обаче нашият показа класата на българската школа, като счупи рекорда на планетата със 174 кг и завърши с двубой 395 кг. За невероятния талант на здравеняка от Червен бряг е красноречива статистиката. С този резултат той щеше да стане шампион и в горните три категории!

При 96-килограмовите Давид Ованисян завърши с общ сбор от 377 кг, в кат. до 102 кг над всички бе също арменец - Гарик Карапетян, с 395 кг. Техният сънародник Самвел Гаспарян (109) пък триумфира с 395 кг. На фона на всичко това Насар логично беше избран за състезател №1 в Ереван. Само трима от всички участници на първенството успяха да направят по-голям двубой от този на Карлос – и тримата в кат. над 109 кг.

Щурчо

Всъщност първият спорт на Насар не са щангите, а леката атлетика. По-късно той преминава през спортната гимнастика и футбола, но когато влиза в залата 9-годишен, веднага се влюбва във вдигането на тежести и забравя за всичко останало. Родителите му се запознават в Париж, където учат, но след това се разделят и Карлос е отгледан от майка си. С татко си няма връзка 10 г.

Като негов втори баща е треньорът Илиан Илиев, който винаги е казвал, че възпитаникът му има буен нрав и неслучайно в Инстаграм Насар се представя като „Щури“. С Илиев работят заедно 10 г., докато през декември наставникът почина внезапно 57-годишен на път за „Белмекен“. Оттам младежът му се е обадил с молба да дойде да го тренира, защото няма с кого да се готви за световното в Колумбия. Илиев обаче обърква пътя и Насар го намира паднал до колата.

И месеците, предшестващи тази трагедия, са кошмарни за Карлос. През лятото той въобще не пипа щанга заради травма на крака, а на 28 юли е арестуван в Поморие, след като е хванат да кара под въздействието на амфетамини и метамфетамини. По-късно Насар уверява, че употребата на наркотици била инцидентна, а допинг никога не е взимал. Осъден е на 7 месеца затвор и в крайна сметка успява да се върне за световното в Колумбия и дори да постави планетарен рекорд  в изтласкването с 220 кг. Така той си осигури златото в движението, но не успя да запише двубой, след като направи три неуспешни опита в изхвърлянето.

Сега Насар иска да сбъдне голямата мечта на покойния си треньор – да донесе в Париж 2024 първа олимпийска титла за България след тази на Милен Добрев в Атина 2004.

От Насар чакаме първа олимпийска титла след 20 г.

 От Насар чакаме първа олимпийска титла след 20 г.
ЕПА/БГНЕС

Арестът на Карлос дойде след негова дълга почивка на морето.

 Арестът на Карлос дойде след негова дълга почивка на морето.
Instagram