0

П о време на пости доста народ не ги спазва – едни по идейни убеждения, други по здравословни причини, а трети по навик. За всички тях видяхме няколко рецепти на gotvetesmen.com.

Редено с кюфтета

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 филия хляб
  • подправки по избор и вкус
  • 1 настърган домат
  • 3-4 картофа
  • 2-3 чушки
  • 2-3 домата
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Към каймата се добавя настърганият лук и накиснатата филия хляб, като не се отцежда много. Посолявате, добавяте подправки по желание и омесете добре, като добавите 1 с.л. вода. Оставете готовата кайма да престои малко, оформете кюфтетата и ги изпържете. Обелете картофите, нарежете ги на кръгчета и тях изпържете до полуготовност. Нарежете доматите на кръгчета, а чушките на лентички. Започнете да редите в тавата ред картоф, кръгче домат, кюфте, пак картоф и т.н., докато свършат продуктите. Между редовете сложете лентички от чушките. Сложете в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. През това време смесете настъргания домат с 250-300 мл вода, посолете и залейте полуготовото ястие. Допечете на 250 градуса за още 15-20 минути. Извадете и поръсете с нарязан магданоз.

Пилешки рулца

Необходими продукти:

  • 6 пилешки пържоли
  • 200 г гъби
  • 200 г бекон
  • 3-4 краставички
  • 3 бр. топено сирене
  • соев сос
  • подправка за пиле
  • 1 к.ч. вино
  • настърган кашкавал за отгоре

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват и поръсват с подправката. Напръскват се със соев сос и се оставят в хладилник за около 1 час. Гъбите се нарязват и сваряват, беконът се нарязва на кубчета, както и краставичките и сиренето. Върху всяка пържола се слага от бекона, гъбите, краставичките и топеното сирене. Навива се на руло и може да се зашие с конец или забучи с клечки за зъби. Поставят се в тавичка, поръсват се с олио и виното. Отначало се задушават около 15 минути, след това се допичат без капак до готовност. Изваждат се и отгоре се слага настърганият кашкавал. Запича се още 5 минути.

Агнешка плешка с бира

Необходими продукти:

  • 1 агнешка плешка
  • 1 ч.ч. бира
  • 1 ч.ч. вода
  • сол
  • бял или черен пипер
  • риган
  • чубрица
  • кимион
  • чесън на прах

Начин на приготвяне:

Плешката се нарязва на парчета, които се поставят в тавичка, поръсват се с подправките. Изсипват се водата и бирата и тавичката се покрива с фолио. Пече се на 200 градуса за около 2 часа. Когато месото е изпечено, остава течност, към която се прибавя малко царевично нишесте за сгъстяване. Този сос е прекрасен за заливане на месото и гарнитурата, която може да бъде разнообразна, въпрос на вкус.

Задушено в гювеч на фурна

Необходими продукти:

  • 250 г свинско филе или бут
  • 250 г телешко месо - бут или филе
  • 400 г агнешки ребра
  • 3-4 броя пилешки крилца или бутчета
  • 1/2 парче сурова наденица за скара
  • 5-6 картофа
  • 2-3 моркова
  • 200 г гъби
  • 20-ина маслини
  • 1/2 стрък праз лук
  • 7-8 сушени сливи
  • 1/2 дюля (нарязана на кубчета) – може да се замени с твърда ябълка
  • коренче джинджифил около 20 г
  • морска сол
  • зехтин
  • пипер на зърна микс (черен, бял, червен)
  • риган, мащерка, босилек, майорана (подправките се слагат на вкус)
  • 150 г бяло вино
  • 100 г вода

Начин на приготвяне:

Намазняваме дъното на гювеча със зехтина, нарязваме картофите и морковите на едри парчета и ги подреждаме на дъното. Оформяме свинското месо и телешкото на малки каренца, начукваме ги леко. Нарязваме гъбите и праза на едро. След това подреждаме оформените каренца, ребрата и пилешкото в гювеча, като помежду им поставяме от нарязаните зеленчуци и маслини. Някъде по средата слагаме суровата наденица, която ще придаде страхотен вкус на ястието. Също така подреждаме сливите и дюлята във всеки пласт от гювеча така, че да си пуснат аромата равномерно, а най-отгоре поставяме джинджифила.

Поръсваме вече подредения гювеч с подправките на вкус, като не прекаляваме. Добре е черният пипер да бъде натрошен на ръка, за да се усети истинският му аромат. След като сме готови с подредбата и подправките, заливаме гювеча с виното и водата, като внимаваме да не отмием подправките от месото и да паднат на дъното. След като всичко е готово, поставяме капака на гювеча и го запечатваме по ръба с малко кашичка, приготвена от вода и брашно. Пускаме фурната отгоре и отдолу на 180-200 градуса и поставяме гювеча за няколко часа. Последните 20-30 минути се отваря гювечът, за да може да се запече малко отгоре.