0

Е страдната легенда Грета Ганчева възражда култовата песен на Емил Димитров „Арлекино“, обяви пред „Телеграф“ самата тя.

След 2 г. пандемия певицата успя да се прибере в родината от Москва, където живее от няколко лета, и първата й работа бе да влезе в студиото на композитора Борис Чакъров. Там тя направи най-новия си запис, който ще пусне наесен в ефира. После отпраши към апартамента си на Свети Влас заедно с дъщеря си Мила и внука Вова.

Балалайка

„Позволих си да запиша една велика песен-приказка - „Арлекино“ на Емил Димитров. Той си отиде с едно огромно богатство - любовта на българския, руския и френския народ. Самият той беше Арлекино. Посветих тази песен и на безсмъртния ешелон на българското изкуство и култура - артисти, поети, драматурзи, режисьори, художници, които със своя талант и майсторство изградиха едно достойно лице на балканската ни държава България. Тези хора не ламтяха за материални богатства и затова печелеха народната любов. И в името на тази любов те изгаряха по българските сцени и екрани. И те са истински арлекиновци на България“, сподели Ганчева. С поп краля е свързан завинаги и част от личния й живот - двамата са съпрузи в продължение на три години в най-ранната си младост. „Първите думи, изречени от него - „Обичам те“, били на Червения площад в Москва. „И аз те обичам и досега, мили мой. Ще те обичам и ще повтарям до сетния си дъх това“, казва певицата и допълва, че заедно с него са написали българския текст на най-популярната й песен „Тумбалалайка“.

От Враца до Дунава

На днешния ден край морето Грета Ганчева ще отбележи 79-ия си рожден ден. Празникът в семейството е двоен, тъй като имен ден ще празнува обичаният й внук. Той ще е споделен с обичаните им съседи - Вержи, Боби, Мими, Олег, Ани, Тони, Мариана и звездата на ФК „Литекс“ Стефан Юруков. „Първият ми подарък за рождения ден беше прекрасен албум на едно талантливо дете Валентин Велчев, който се очертава да стане любимец на българската публика и не само, защото пее моята песен „От Враца до Дунава“, но и защото с любов продължава традицията на българската песен. Благодаря ти, Вале! Успех“, разкрива певицата. „Тегля чертата и си казвам: не съжалявам за нищо, не мога да върна хубавото време, но нали съм го изживяла. Цял живот работя и до края си ще остана венчана за сцената“, допълва тя.

Третата сестра

„С какъв багаж тръгвам към 80-годишния си юбилей? С огромен. 79-годишен път, за който са виновни моята красива и талантлива майка Верка и най-добрият човек на света - баща ми Антон“, продължава изповедта на актрисата. По пладне в малка къщичка на ул. „Паисий“ в Червен бряг с името Грета (кръстена на Грета Гарбо) се ражда Грета Ганчева. Бурно започва животът й с песен на 13 декември 1961 г. в зала „България“. Следва ВИТИЗ, после Народният театър „Иван Вазов“. Там тя среща своя първи и най-добър приятел, който си отиде много рано - театралната и кинозвезда Йордан Матев. „Разказваше ми целия си живот и ме учеше да играя в спектакъла на Моис Бениеш „Третата сестра“. Много плаках, когато си отиде. На сцената се срещнах и с Маргарита Дупаринова, с която станахме много близки. Аз я канех на селска питка, а тя на чай в дома си“, спомня си Грета. Те научили и Апастол Карамитев - нейния съпруг, да яде селски хляб. Първи срещи на сцената с велики звезди – Жени Божинова, Любчо Кабакчиев, Георги Георгиев-Гец, Бочката. 33 години в театър „Сълза и смях“ с величия като Ани Бакалова, Стойчо Мазгалов, Антоний Генов, Илия Караиванов.

Рози

На естрадната сцена е била със Стефан Воронов, Георги Минчев, Ирина Чмихова. Животът среща Грета и с великия поет Павел Матев. По негови стихове с композитор Найден Андреев тя прави спектакъла „Млади кончета пият вода“. А с музиката на Тончо Русев и стиховете на Любомир Левчев с рецитала „Сила“ Ганчева обикаля цяла България. Най-хубавите й естрадни години са с оркестър „Стакато“. С развигор Попов, Иван Пендачански тя има хиляди концерти. А участието й в детските филми на нейната приятелка кинорежисьорката Иванка Гръбчева остава незабравимо. Грета се снима в много филми, сред които „Деца играят вън“, „Изпити по никое време“, „Войната на таралежите“ и др. Голяма радост за Грета е партньорството й пред камера с великия руски актьор Димитър Улянов в недозаснетия филм „Розите цъфтят при всички режими“.

Пише химни за учителите и командосите

Тя е автор на химна на Синдиката на българските учители, както и на химна на българските командоси. Има десетки авторски песни, сред които „От Враца до Дунава“, „Земляци мои“, „Дъще моя“. Издава и албум с най-популярните български народни песни със съвременен аранжимент заедно с колежката си Емилия Гергинова. Сред публиката се запомнят блестящите й изпълнения на популярните български песни „Моя страна, моя България“, „Хубава си, моя горо“, „Имала майка едно ми чедо“. Изнесла е стотици концерти из цяла България с оркестър „Стакато“, оркестъра на „Балкантон“ с диригент Димитър Ганев, със „Студио 5“ с диригент Вили Казасян.

2500 деца я поздравиха за юбилея

През последните 10 години Грета Ганчева пя пред хиляди руски деца в СОК „Камчия“, а по-късно и пред германски, италиански, унгарски, полски, грузински, китайски и турски деца. „От това разбрах, че не политиците и политиките обединяват нациите, а песента и изкуството“, споделя актрисата. Такова беше и усещането и на 60-годишния юбилей на сцената, който се състоя в Москва. „Главозамайващо“, както казва самата тя. 2500 деца поздравиха Грета, а с 1000 от тях тя самата пя. Певицата е признателна на заслужената артистка на Русия Татяна Жданова, благодарение на която нашата звезда се потапя в бъдещето. „Няма нищо по-велико и красиво от детски ангелски гласове. Благодаря ти, Господи“, казва гордата българка от врачанското село Баница.