0

В България се срещат 4 вида костенурки - шипоопашата (Testudo hermanni) - шипобедрена (Testudo graeca) - обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis) - каспийска блатна костенурка (Mauremys rivulata). Ако попаднете на костенурка, която пресича пътното платно или е в непосредствена близост до него, проверете първо корубата за наранявания.

Територия

Важно е да погледнете както карапакса (горната част на черупката, така и пластрона (долната част). Проверете за спукване, наличие на кръв и отворени рани. Леки повърхностни надирания на черупката, без наличие на кървене, не представляват проблем и може да освободите животното.

Ако има наранявания, потърсете помощ.

 Ако има наранявания, потърсете помощ.

Не обръщайте костенурките по гръб, този акт е стресиращ за тях. Не ги подхвърляйте и почуквайте, тъй като карапаксът съдържа множество нервни окончания. Съвет е при шофиране в райони, обитавани от костенурки, да внимавате и намалявате в участъци с шарена сянка.

Корубата на костенурките се слива чудесно на шарена сянка и шофьорите трудно ги забелязват. Костенурките живеят в дадена територия, която често се пресича от пътищата. При преминаване в различни райони на своята територия те често се озовават на опасни за тях места каквито са пътищата. Правилният подход при подобна ситуация е да преместите костенурката извън пътя, в посоката, в която е тръгнала.

Внимавайте, ако ги видите на пътя.

 Внимавайте, ако ги видите на пътя.

Ако я върнете в посоката, от която идва, животното най-вероятно отново ще се насочи към опасния участък. Ако животното има наранявания, то трябва да бъде настанено за лечение в единствения център за спасяване на костенурки в България „Геа Челония“.

Център

Спасителният център в България „Геа Челония“ в момента е в сериозно затруднение, след като нейният управител Иво Иванчев, който бе посветил целия си живот в развитието на центъра, почина. Фондация „Геа Челония“ има нужда от всяка възможна помощ, за да продължи своята благородна дейност. Центърът спасява и рехабилитира голям брой костенурки годишно, извършва изследователска дейност, образова деца и възрастни за прекрасните видове костенурки на България. За да продължи да съществува, костенурковият център има нужда от нашата подкрепа, а повече информация за това може да намерите на тяхната фейсбук страничка Tortoise Rescue Center/Спасителен център за костенурки.

Костенурките са пойкилотермни животни с непостоянна телесна температура, при спасяване и транспортиране е важно да не оставяте костенурката сама в затворена кола, без охлаждане. Важно е да отбележим как да реагираме и в ситуациите, в които виждаме тези симпатични, кротки влечуги в частен двор, от който няма как да излязат, в градски парк или в друга неестествена среда, костенурката вероятно е била пренесена там от човек.

Ситуация

При такива ситуации законовият ред на нещата е да се свържете с Регионалния инспекторат по околната среда и водите – РИОСВ. Служител на съответния РИОСВ трябва да се яви на място на подадения сигнал и да конфискуват костенурката. Колкото и да са симпатични и интересни, прибирането на костенурка вкъщи е престъпление. Абсолютно забранено от закона е задържането и отглеждането на костенурки от българската природа.

Ако сте свидетел на подобно улавяне и задържане в плен, може да пробвате да информирате „собственика“ за защитения й статус и опитайте да го убедите да я освободи на мястото, където е била уловена. При несъгласие от негова страна е редно да се подаде сигнал към съответния РИОСВ. Всички видове диви костенурки в България са защитени от закона за биологичното разнообразие, който предвижда максималния и защитен статус. Всяко задържане и отглеждане в частен дом е престъпление.

*Автор: Д-р Йоан Славчев