0

Ч ували сме за какви ли не видове депресии, но сексуалната определено е нов термин, с който дори сексолозите се сблъскват от сравнително скоро.

Става дума за абсолютно необяснимо нежелание за секс, което не се свежда само до израза „Главата ме боли“. Дори и да ви звучи несериозно, тя засяга много хора и е съвсем истински и сериозен проблем.

Промени

Депресията в различните й разновидности е сред психиатричните заболявания, които най-често се свързват с понижение на сексуалната активност. Мозъкът ни е силно чувствителен орган, в който се раждат всякакви желания. Те се предават на половите органи чрез невротрансмитери. Тези химикали увеличават комуникацията между клетките на мозъка и предизвикват приток на кръв към половите органи.

Депресията променя правилното функциониране на мозъка, а оттам се получават и нарушенията в секса.

Това, че сутрин се събуждате и през ума ви дори не се прокрадва мисълта за любовни ласки, е сериозен симптом и може да се замислите върху това дали не ви е налегнала сексуална депресия. Ако този симптом е подкрепен от още няколко мисли като „По-добре да си легна на топло и да поспя“ или пък идеята за предварителни ласки и забавление с вашата половинка ви натоварва и изглежда като загуба на време, която не ви носи никакво удоволствие.

Искате всичко да свършва колкото се може по-бързо, носите един и същи сутиен под дрехите и на практика ни най-малко не ви пука как изглеждате с него и дали ще ви намират секси. То със сигурност вие страдате от сексуална депресия.

Решение

Есента е периодът, който е най-типичен за изпадане във всякакви форми на психически разстройства. Сексуалната тревожност е една от тях. Как да се справим с това? Чаша вино може да оправи проблема, но само временно. Ако сте решили да се отпуснете и да се избавите от черните мисли, сипете си чаша вино. Но не прекалявайте - многото алкохол е нож с две остриета. Една чашка може да ви развесели, но две вече могат да се окажат пагубни и само да задълбаят нещата. Най-добрият начин е да намерите решение и да балансирате нивата на хормони.

Обърнете се към здравословния начин на живот - той не се постига за ден и два, но пък води по пътя към подобрението стъпка по стъпка. Движението е изключително полезно при депресия, затова не пропускайте сутрешната гимнастика, йога или просто направете разходка в парка. Опитайте се да правите неща, които ви действат тонизиращо и стимулиращо, като посещение на СПА, масажи, срещи с приятели, хубава музика, парче черен шоколад.

Хапване

Може да опитате с хапване на мед. Медът е добър заместител на захарта и е напълно естествен продукт (когато не е менте). Кверцетинът в състава му подобрява мозъчното здраве и успокоява нервната система. Бори се с депресията. Други неща за хапване, които помагат, са бананите и ябълките.

Наспивайте се добре - това е може би един от най-важните елементи в борбата с всеки вид депресия. Преди да си легнете, се опитайте да не се вглъбявате в неприятни мисли. От сън спомени няма, но в случая сънят лекува.

*Автор: Василена Маринова